16.3 C
Purmerend
woensdag 17 juli 2024
HomeHart van de RegioPurmerendse scholen bundelen krachten: vanaf 4 april centraal onderwijs voor Oekraïense kinderen

Purmerendse scholen bundelen krachten: vanaf 4 april centraal onderwijs voor Oekraïense kinderen

Purmerend – Het is hard werken, pionieren en improviseren. De overkoepelende samenwerkingsorganen hebben de handen in één geslagen en bereiden een centraal onderwijs systeem voor. Op één locatie willen zij onderwijs aanbieden aan kinderen van alle leeftijden die het oorlogsgeweld in de Oekraïne zijn ontvlucht.

Linda Hanraads, de directeur van het Kind Centrum Willem Eggert, is één van de trekkers van het initiatief. “Toen de oorlog in Oekraïene uitbrak was ik op wintersport. In de auto terug naar huis las ik alle nieuwsberichten. Ik was in tranen.”

Een gesprek met OPSPOOR directeur Chris van Meurs volgde. En de dag daarna was er een bijeenkomst van de gemeente Purmerend. “Onderwijs is de basis van de ontwikkeling van de gehele maatschappij. Ik wilde verbinden, de krachten bundelen. Doen waar je goed in bent.” Linda kreeg van haar bestuur vrij baan en sloot zich aan bij twee anderen. Met zijn drieën vormen Linda, Monique en Marieke nu de basis voor het project “Samen voor kinderen over grenzen”.

Als je van de ene op de andere dag je huis moet verlaten met weinig meer dan de kleding die je aan hebt, zorgt dat voor een trauma

– Linda Hanraads – directeur Integraal Kind Centrum Willem Eggert

Een veilige plek

“Deze situatie is totaal anders dan bijvoorbeeld met de Syrische vluchtelingen. De mensen uit de Oekraïne zijn hier niet in de veronderstelling een langdurig bestaan in Nederland op te bouwen. Tot vijf weken terug waren zij gelukkig in hun eigen land. En ze willen niets liever dan zo snel mogelijk weer terug keren. Vandaar dat wij de keuze hebben gemaakt om het onderwijs te centraliseren. Het is niet nodig dat de kinderen zo snel mogelijk Nederlands leren spreken. Het is wel nodig dat de kinderen een veilige plek hebben. En structuur in de dag. Dat ze elkaar hebben. En dat wij oog hebben voor het humanitaire aspect. Want hoe kort of lang je in de bombardementen hebt gezeten, als je van de ene op de andere dag je huis moet verlaten met weinig meer dan de kleding die je aan hebt, zorgt dat voor een trauma. En zo simpel is het.”

De scholen hopen vanaf 4 april integraal onderwijs te kunnen aanbieden aan alle kinderen in het primair en voortgezet onderwijs. Het voormalig gebouw van het Horizoncollege is daarvoor een geschikte locatie. De gemeente Purmerend moet daar nog toestemming voor geven.

Hulp vanuit de Purmerendse gemeenschap

Los van onderwijs is het ook van belang dat kinderen kunnen ontspannen en bewegen. Het NKT, Clup Welzijn, Cultuurhuis Wherelant en Muziekschool Waterland zijn al betrokken bij het project ‘Over grenzen’. Het initiatief kan echter nog veel hulp gebruiken vanuit de Purmerendse gemeenschap. Kun jij bijdragen op één van onderstaande punten, neem dan contact op via [email protected]. (overgrenzen @opspoor.nl)

 • Werkende laptops
 • Fietsen
 • Vrijwilligers: wil jij bijvoorbeeld kinderen leren fietsen?
 • Vervoer: zou jij kinderen vanaf de locatie in het Burggolf op de Westerweg naar school willen brengen?
 • Sport: Ben jij betrokken bij een sportclub en kunnen er kinderen aansluiten?
 • Docenten: ben jij docent en zou je je een aantal uren/dagen willen inzetten voor dit doel (PO/VO)
 • Pedagogisch medewerkers/ Sociaal Werkers

‘Samen voor kinderen over grenzen’ hoort graag van jullie!Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. Fijn dat de Oekraïnse kindjes onderwijs krijgen, en zo snel al.
  Maar zijn daar wel leraren en leraressen voor?
  Ik hoor veel ouders klagen dat hun kinderen al maanden reguliere vakken niet onderwezen krijgen omdat de leerkrachten er simpelweg niet zijn.
  En ik zie regelmatig kindjes van de basisschool die alweer een dagje thuis zijn omdat er geen leerkracht is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.3 ° C
16.7 °
15.5 °
77 %
4kmh
98 %
wo
21 °
do
24 °
vr
26 °
za
29 °
zo
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.