3.5 C
Purmerend
dinsdag 27 februari 2024
HomeHart van de RegioGemeente Purmerend weigert vrouw huurcontract vanwege hulphond

Gemeente Purmerend weigert vrouw huurcontract vanwege hulphond

Purmerend – Dolblij was Deveny toen ze twee weken terug hoorde dat ze een woning kon krijgen. Het feest was maar van korte duur. De woning gaat niet door. De vrouw krijgt geen huurcontract omdat zij een hulphond heeft.

Deveny leidt aan een ernstige vorm van PTSS. “Als ik een aanval heb, gaat er een knop om in mijn hoofd. Ik kan niet meer praten, val flauw of kan me gedurende minuten niet meer bewegen. Ook doe ik mezelf pijn, ik sla bijvoorbeeld met mijn hoofd ergens tegen aan. Door de ene pijn, voel ik de andere pijn niet meer”.

Daarom heeft ze nu hulphond Lica. De hond is nu vijf jaar oud waarvan drie jaar gecertificeerd als hulphond. “Lica heeft de vroegtijdige signalen door en kan een hevige aanval voorkomen. Ze gaat op me liggen, drukt op mijn lijf (red. vergelijkbaar met deep presure therapie) en likt mijn gezicht. Ze haalt me uit aanvallen wat geen mens kan, ze stopt automutilatie en geeft structuur aan mijn dag. Door haar kom ik weer buiten en ga ik veel meer ontspannen door het leven.”

Ik heb mijn hele leven over me heen laten lopen. Dat doe ik nu niet meer.

– DEVENY

Deveny sprong een gat in de lucht toen ze hoorde dat ze een tijdelijke woning op de Kanaaldijk kon krijgen. Door alleen te wonen heeft ze een prikkel-arme plek voor zichzelf. Zonder andere mensen om zich heen kan ze aansterken. Zowel psychisch als lichamelijk. Het bericht van de beheerder van de woningen, geformuleerd ‘namens de gemeente’, kwam als donderslag bij heldere hemel.

We maken inderdaad de keuze om de hond te weigeren. Dit omdat het een assisentiehond betreft en geen hulphond. Deze vorm van honden wordt niet vergoed door zorgverzekeraars en ook niet vanuit de Wmo. We kunnen eventueel ook verwijzen naar de volgende uitspraak: ECLI:NL:RBZWB:2017:724. Ter onderbouwing waarom we afwijzen”

1) We hebben aan de voorkant heel duidelijk gezegd geen huisdieren.

2) Een PTSS hond is nog niet officieel erkent als hulphond.

3) Het is niet uit te leggen dat de één wel een hond mag hebben, welke niet officieel als hulphond is aangemerkt en de ander niet.

4) Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, Aan de voorkant geven we aan men zelfredzaam moet zijn en geen overlast mag geven.

– PLAZA RESIDENT SERVICES

Lica is een opgeleide buddy-hulphond. Ze heeft een diploma, een jasje, een takenlijst, een identificatiepasje en een paspoort. Ze mag als hulphond nergens geweigerd worden. Ook Sandra – de trainer van Lica van Puur Honden – reageert verbaasd. “Het gebeurt wel vaker dat een hulphond wordt geweigerd in een openbare gelegenheid. Je kunt dan een hele strijd aan gaan, maar ik vraag dan altijd of je nog wel gezellig wilt eten in een restaurant als de situatie zo begint. Een casus als deze, waar het om een woning gaat en het een gemeente betreft, dat heb ik nog nooit meegemaakt.”

Regio Purmerend deed ook navraag bij onder andere Stichting Hulphond Nederland. Zij maakten gehakt van de redenen van afwijzing. Een woordvoerster van Hulphond Nederland: “Een assistentiehond is het overkoepelende woord en heeft dezelfde betekenis als hulphond. Hierin kun je honden onderverdelen. Zo heb je de bekende blindengeleidehond, de ADL-hulphond en de signaalhond. Maar je hebt ook de epilepsiehond, de diabeteshulphond en de psychische (buddy) hulphond. Al deze soorten assistentiehonden zijn gewoon officieel erkend. Dat heeft overigens niets te maken met het feit of de verzekering dat wel of niet vergoedt.”

Stichting gebruikers assistentiehonden liet weten dat er zelfs uitspraken liggen bij het College voor de rechten van de mens, waarin staat dat het op basis hiervan uitsluiten absoluut verboden is.

De laatste reden van afwijzing ‘Aan de voorkant geven we aan men zelfredzaam moet zijn en geen overlast mag geven’ is overigens een opmerkelijke. Het suggereert dat mensen die een hulphond hebben niet zelfredzaam zijn en/of overlast veroorzaken. Deveny moet er maar om lachen: “Als je van iemand geen overlast hebt, is dat wel van mij en mijn hond. Ik heb mijn leven lang over mij heen laten lopen en ik ben niet van plan dit nog een keer te doen. Ik ga hier bezwaar tegen maken.”

Teleurstellende reactie gemeente Purmerend

Uiteraard vroeg Regio Purmerend de gemeente Purmerend om een reactie. Ondanks herhaaldelijk contact met een woordvoerder bleef een officiële reactie uit. De gemeente is 28 uur bezig geweest met het formuleren van een antwoord, waarbij wij uiteindelijk een harde deadline van 23 maart 16:00 uur hebben gesteld.

Uiteindelijk kregen we deze teleurstellende reactie: “Wij zijn met de betreffende inwoner waarover u schrijft in gesprek. Wij mogen niets vertellen over individuele zaken van inwoners, omdat wij daarmee de privacywet overschrijden.”

Deze ochtend lag er al een concept antwoord op de plank, met antwoord op onze algemene vragen. Antwoorden op onze vragen zijn ons dus niet gegeven. Ondanks het feit dat de vragen in zijn algemeenheid zijn gesteld. Wel kunnen wij melden dat we de bevestiging hebben gekregen dat de gemeente inderdaad opeens met Deveny in gesprek is gegaan.

Vragen aan gemeente

Erg casus specifiek waren ze niet. En wat zou er gebeurd zijn als ze geen ruchtbaarheid had gegeven aan het verhaal? Hoe de gemeente denkt over onderstaande vragen, zullen we nooit weten:

1. Herkent de gemeente Purmerend de reden van weigering, die door de beheerder werd gestuurd als formulering vanuit de gemeente?

2. Is of blijft de gemeente van mening dat een PTSS-hond geen hulphond is?

3. Is of blijft de gemeente van mening dat een hulphond alleen een hulphond is als deze wordt vergoed door de zorgverzekeraar?

4. Is de gemeente het er mee eens dat een hulphond niet wordt gezien mag worden als een huisdier?

5. Wat is de definitie van zelfredzaamheid? Kan iemand met een hulphond niet zelfredzaam zijn?

6. Wat is de definitie van overlast? Is het aannemelijk dat een hulphond of iemand met een hulphond overlast veroorzaakt?

7. Is de gemeente van mening dat het uitsluiten van een woning op basis van de grond ‘het hebben van een hulphond’ discriminatie is?

8. Is de gemeente van mening dat het uitsluiten van een woning op basis van de grond ‘het hebben van een hulphond’ indruist tegen ethiek?Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

 1. Pff soms vraag ik me eigen af wat bezielt sommige instanties. Ik heb zelf een cliënt gehad die slechtziend is. En heeft ook een huurhuis met twee schoolgaande kinderen en hulphond. Zij werd ook niet geweigerd! Een hulphond heeft ze erg baat mee en ze is blij dat ze een heeft. Ze kan echt niet zonder. Dat ze iemand weigeren omdat hun een hulphond hebben kan ik echt niet bij. Ze kunnen heus wel een uitzondering maken en meer begrip opbrengen. En Deveny heeft gelijk ook om te zeggen dat ze nooit meer over haar eigen laat lopen door niemand. Goed van haar. Ik hoop voor haar dat het goed komt. Never lose Hope Deveny.

 2. Van de Facebookpagina Regio Purmerend een bijdrage van E. Langius (=quote);
  Soms moéten dingen gebeuren…. zodat na veel gepiep en gekraak de raderen gesmeerd worden en een machine in gang gezet kan worden. Door alle reacties is de gemeente Purmerend tot nadenken aangespoord en heeft als eerste een vervangende woning opgeleverd maar naast dat nog heel veel meer. Ze gaan echt ‘ aan de gang’ met alle gegeven informatie om in de toekomst mooie veranderingen voor mensen met een hulp/assistentie/geleide hond hebben en daar nét zo afhankelijk van zijn als ik aan mijn bril en de buurman aan zijn rolstoel….
  Samen sterker.
  Gemeente Purmerend verdient in deze een pluim voor de directe actie ( en JA! Ook dat mag best eens gezegd worden)

 3. De sociaal zwakkeren moeten volledig deelnemen aan de maatschappij.
  Duur genoemd: de inclusie maatschappij.

  Maar zodra het niet in het straatje past van de verhuurder wordt Deveny aangemerkt door PLAZA RESIDENT SERVICES gebrandmerkt als NIET zelfredzaam en overlastgevend.
  Waarom denkt PLAZA RESIDENT SERVICES dat Deveny die assistentie-hond heeft?
  Een assistentiehond dient niet als dekentje, PLAZA RESIDENT SERVICES maar is broodnodig om deze PTSS patiënte deel te laten nemen aan de maatschappij en haar een menswaardig bestaan te laten leven.

  En dan nog even de opmerking van PLAZA RESIDENT SERVICES dat assistentie honden geen erkende status zouden hebben.
  PLAZA RESIDENT SERVICES schrijft letterlijk: “Een PTSS hond is nog niet officieel erkent als hulphond”. Is erkenT PLAZA RESIDENT SERVICES ??????
  Alle soorten assistentiehonden zijn gewoon officieel erkend, zelfs door het College voor de rechten van de mens. Het College heeft bepasld dat het op basis hiervan uitsluiten absoluut verboden is.

  Beste Deveny, ik kan je niet maar hou je rug recht en laat NOOIT meer over je heen lopen.
  Niet door de Gemeente, niet door PLAZA RESIDENT SERVICES, door niks of niemand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,799FansLike
2,537VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
3.5 ° C
5 °
2.2 °
82 %
3.6kmh
5 %
di
7 °
wo
9 °
do
9 °
vr
7 °
za
5 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.