19.3 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomePurmerendVoorstel om 40 tijdelijke woningen Verzetslaan in te zetten voor Oekraïense vluchtelingen

Voorstel om 40 tijdelijke woningen Verzetslaan in te zetten voor Oekraïense vluchtelingen

Purmerend – De gemeente Purmerend is voornemens om 1 blok (40 tijdelijke woningen) aan de Verzetslaan in te zetten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Tegelijkertijd begrijpt de gemeente dat, als woningen van de Verzetslaan voor de opvang van vluchtelingen worden ingezet, dat deze dan niet kunnen worden gebruikt voor de spoedzoekers waarvoor ze bedoeld waren. Verwacht wordt dat dit een tijdelijke oplossing is voor een periode van 4 tot 8 maanden.

De gemeente stuit echter wel op een aantal dilemma’s en kanttekeningen. Als woningen van de Verzetslaan voor de opvang van vluchtelingen worden ingezet, dan kunnen die woningen voor die periode niet worden gebruikt voor de spoedzoekers waarvoor ze bedoeld waren. De Purmerendse samenleving heeft een breed uitgesproken bereidheid getoond de vluchtelingen uit Oekraïne warm te verwelkomen en een plek te geven binnen de gemeente.

In de 40 tijdelijke woningen kunnen twee personen per woning worden opgevangen, dan kan het gaan om maximaal twee volwassen, een ouder met twee jonge kinderen of één ouder met kind. Het blok woningen wordt alleen ingezet voor de tijdelijke overbrugging van 4 tot 8 maanden. Ook zullen er aanpassingen in de buitenruimte worden gedaan om ervoor te zorgen dat de kinderen hier veilig kunnen spelen, zoals hekken en speeltoestellen.

De inschatting van de gemeente Purmerend is dat het maatschappelijke draagvlak voor de maatregelen die ze treffen voor een deel onder druk komt te staan als de tijdelijke woningen volledig en in tijd ongelimiteerd gebruikt wordt voor de opvang van vluchtelingen. De inzet van de tijdelijke woningen voor vluchtelingen moet daarom in balans zijn, zowel qua omvang als qua duur, vindt de gemeente. De tijdelijkheid van de inzet van deze woningen houdt verband met het uitwerken door de gemeente Purmerend van mogelijkheden voor de inzet van particulier vastgoed waarvoor 4 tot 8 maanden nodig zal zijn.

Afwijken van raadsbesluit

In november 2018 heeft de gemeenteraad het besluit genomen dat deze tijdelijke woningen voor een specifieke doelgroep beschikbaar zouden moeten komen. “De gemeenteraad heeft het college kaders meegegeven voor de toewijzing van die woningen. Op het moment van dat besluit was uiteraard nog niet bekend dat Nederland te maken zou krijgen met een oorlog elders in Europa. In de nu door heel Europa en heel Nederland gevoelde urgentie om deze mensen te helpen, kan rechtvaardiging worden gevonden om tijdelijk af te wijken van het genomen besluit.”

De gemeenteraad moet nog instemmen met het inzetten van één blok van 40 tijdelijke woningen aan de Verzetslaan voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het voorstel van de gemeente Purmerend zal waarschijnlijk eind april in de raadsvergadering besproken worden.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

 1. Als ik nou net zoveel biedt als het COA, mogen mijn kinderen van 28 en 30 dan ook “EERST”????!!

 2. Tja, en als je de tijdelijke woningen weer gaat vullen met mensen die al uit een tijdelijke woning komen, los je dus per saldo het tekort niet op maar ben je uitsluitend aan het doorschuiven. De tijdelijke woningen zijn een tijdelijke oplossing, na 2 jaar moet je echt iets voor jezelf hebben gevonden.

 3. Effe terug naar de leegstand aan de Verzetslaan.
  Link: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/300691/leegstand-bij-tijdelijke-noodwoningen-waar-blijven-de-mensen
  Artikel is van 7 maart 2022 (quote);
  De rest wordt toegewezen aan mensen die direct een woning nodig hebben, zoals mensen die in de maatschappelijke opvang verblijven, een urgentieverklaring hebben of mensen die met spoed een woning nodig hebben. Een huurcontract duurt twee jaar omdat mensen anders huurrecht krijgen en de woningen maar een paar jaar blijven staan.

  Volgens de wethouder komen de aankomende weken steeds meer mensen in de dan opgeleverde woningen aan de Verzetslaan.

 4. Vorige week werd een jonge vrouw met een assistentiehond een toegewezen woning (soortgelijk aan de Kanaaldijk) ontnomen omdat zij een hond had, weet u nog? Ze voldeed niet aan de regels, aldus de verhuurder.

  De woningen aan de Verzetslaan kennen ook regels (zie publicatie alhier van 6.12,2021);
  Voor alle huurders gelden de volgende regels:
  De woning betreft een 1 persoons studio van ongeveer 25 m².
  Hierdoor is het niet mogelijk om kinderen in te laten wonen;
  Er mag maximaal 1 persoon worden ingeschreven op het adres;
  De huurprijs is € 500,- per maand, excl. servicekosten;
  Het huurcontract is voor maximaal 2 jaar. Dit betekent dat het huurcontract na twee jaar eindigt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken van een woonplek na deze periode;
  Huisdieren zijn niet toegestaan;
  Roken is niet toegestaan.
  Er is genoeg parkeergelegenheid bij de Verzetslaan..

  Dat de Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen is prima maar;
  -niet in vergeven woningen (althans volgens de verantwoordelijk wethouder toen werd geschreven over leegstand) voor een specifieke doelgroep
  -niet in afwijking van de regels die wel gelden voor de bewoners afkomstig uit die specifieke doelgroep.

  Hier komt str*nt van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
19.3 ° C
20.6 °
17.8 °
67 %
9.4kmh
79 %
zo
20 °
ma
23 °
di
21 °
wo
22 °
do
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.