21.3 C
Purmerend
zondag 21 juli 2024
HomePurmerend215 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Purmerend

215 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Purmerend

Purmerend – Er zijn 170 Oekraïners opgevangen in het Burggolf hotel in Purmerend en er zijn enkele tientallen gastgezinnen in Purmerend met vluchtelingen in huis, vaak familie of vrienden. Op dit moment vangt Purmerend ongeveer 215 Oekraïners op. Dit geeft een woordvoerder van de gemeente Purmerend aan na vragen van Regio Purmerend.

Tot nu toe zijn ruim 21.000 Oekraïners opgevangen door Nederlandse gemeenten, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid vanmiddag. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal hoger omdat er ook mensen zijn die thuis Oekraïners opvangen. In Nederland zijn nu zo’n 32.000 opvangplekken beschikbaar.

Er wordt gewerkt aan opvangplekken in de gemeente, zoals het voormalige gemeentehuis in Beemster en de gemeenteraad bespreekt een voorstel om 40 tijdelijke woningen aan de Verzetslaan beschikbaar te stellen voor 4 tot 8 maanden. Daarnaast worden er nieuwe locaties gezocht voor de langere termijn zodat de gemeente in samenwerking met de Veiligheidsregio Zaanstreek/Waterland kan bijdragen aan de totaal 2000 opvangplekken die het Rijk van de regio vraagt. 

De gemeente Purmerends zet samen met de regiogemeenten vanaf het moment dat de opdracht kwam vanuit Den Haag hierop in. “We kijken daarbij naar korte termijn, middellange en lange termijn opvang.”, geeft de woordvoerder aan.  

Noodmaatregel van kracht

Met een beroep op het staatsnoodrecht worden de burgemeesters in Nederland vanaf aankomende vrijdag verplicht de opvang van Oekraïense vluchtelingen te organiseren. Burgemeesters moeten in hun gemeente zorgen voor fatsoenlijke opvang, registratie in de Basisregistratie Personen, leefgeld, onderwijs en zorg. Dat heeft staatssecretaris Van der Burg bekendgemaakt na het kabinetsberaad gisteren over de oorlog in Oekraïne. Voor de noodmaatregel beroept het kabinet zich op enkele artikelen uit de Wet verplaatsing bevolking.

“Vanaf het eerste moment zien wij dit als een uitdaging en nemen wij de verantwoordelijkheid om de opgave te vervullen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. De zoektocht en inrichting van opvanglocaties en ondersteuning aan gastgezinnen tonen dat aan. Ditzelfde geldt voor de registratie, onderwijs maar ook voor dagbesteding in samenwerking met onze maatschappelijke partners. Er is grote bereidheid mee te helpen. Samenwerken doen wij dan ook met de buurgemeenten in de regio. We trekken samen op en werken constructief aan deze opgave vanuit het rijk.”, aldus de woordvoerder.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,966FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
21.3 ° C
22.8 °
20 °
73 %
1.8kmh
78 %
zo
22 °
ma
21 °
di
20 °
wo
20 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.