21.7 C
Purmerend
dinsdag 23 juli 2024
HomePurmerendVoornemen om polikliniek kinder- en jeugdpsychiatrie in Purmerend te sluiten "een noodmaatregel"

Voornemen om polikliniek kinder- en jeugdpsychiatrie in Purmerend te sluiten “een noodmaatregel”

Purmerend – GGZ-NHN is een grote instelling voor volwassen en kinder- en jeugd psychiatrie die een groot deel van de provincie Noord-Holland bedient. De gemeente Purmerend maakt in de regio Zaanstreek-Waterland gebruik van Triversum. Dit is een kliniek voor kinderen en jeugd die poliklinische hulp, zorg aan huis en crisishulp biedt.

Het vinden van gekwalificeerd personeel blijkt voor de hele jeugdketen een groot probleem. Het lukt GGZ-NHN -ondanks vele en langdurende inspanningen- niet om voldoende psychiaters en overige behandelaren aan te trekken voor de poliklinieken in Zaandam en Purmerend.

De aanbieder is tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk is om de zorg veilig en verantwoord door te laten gaan op de poliklinieken in Purmerend en Zaanstad en is voornemens deze te sluiten. Hierdoor neemt het aanbod vanuit GGZ-NHN in capaciteit af in onze regio. Dit zal gaan leiden tot verschuivingen richting andere aanbieders en mogelijk ook tot langere wachtlijsten.

Voortgang en implicaties

Dit voorgenomen besluit wordt in de komende weken voorgelegd aan de medezeggenschapsorganen binnen GGZ-NHN. De aanbieder heeft nu al cliënten en hun gezinnen op de hoogte gebracht van deze situatie. Bij beide poliklinieken zijn momenteel zo’n 120 cliënten in behandeling. Deze trajecten worden onder verantwoordelijkheid van GGZ-NHN gecontinueerd en afgerond. In dit kader gaan zij de komende weken met al hun cliënten het gesprek aan om gezamenlijk te bepalen hoe de zorg wordt gecontinueerd.

Daarnaast komt de aanbieder in een andere vorm tegemoet aan de zorgvraag van de kinderen en gezinnen in de regio Zaanstreek-Waterland. Daarbij zetten ze onder andere volop in op online behandelen via hun Online polikliniek. Nieuwe cliënten en cliënten die op de wachtlijst staan uit Zaanstreek-Waterland bieden ze van daaruit een online behandeling. Deze vorm van behandeling is echter niet geschikt voor kinderen onder de 9 jaar, eetstoornisproblematiek of actuele crisis. Voor wie online zorg niet geschikt is of dit niet wenst, wordt uitgeweken naar locaties in Alkmaar en Hoofddorp. Of men wordt verwezen naar een andere aanbieder.

Afdwingen want toch contract?

Het afdwingen door de gemeente Purmerend van het leveren van deze zorg door GGZ-NHN is niet mogelijk gezien de krapte in de arbeidsmarkt. Wel zou Purmerend het contract kunnen opheffen, maar dat is niet gewenst. “Het zou het GGZ aanbod in de regio verder terugbrengen”, schrijft wethouder Tijmstra aan de gemeenteraad. “Om te voorkomen dat GGZ-NHN de locaties moet sluiten heeft zij getracht personeel te verplaatsen. Dit moeten de behandelaren dan wel willen en dat is niet het geval. De intentie van GGZ-NHN is, als de arbeidsmarkt weer aantrekt en er voldoende behandelaren bijkomen, om een of twee poli’s te heropenen. Het sluiten is echt een noodmaatregel voor nu.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. Ho, stop right now.
  Het stopzetten komt door gebrek aan gekwalificeerd personeel.

  En het salaris van een psycholoog en psychiater is niet zo heel beroerd;
  Het salaris van een Psychiater (ca. 150 vacatures, banenkans goed) ligt ca. tussen de €5833 en €10833 per maand, in loondienst. Zelfstandig psychiaters verdienen aanzienlijk beter.

  Het salaris van een Psycholoog ( ca. 1100 vacatures, 2/2 van de Psychologen vindt binnen een jaar een baan) is afhankelijk van de ervaring en de functiezwaarte, het ligt tussen €3026 voor een Psycholoog in opleiding en €8101 bruto per maand voor een Klinisch Pscycholoog in de hoogste schaal.
  De salarissen zijn vastgelegd in de CAO schalen GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg). Deze loonschalen lopen van de aanloopschaal 59 voor een Psycholoog in opleiding tot FWG 75B voor een Klinish Psycholoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,969FansLike
2,556VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
21.7 ° C
23.4 °
20 °
67 %
1.3kmh
6 %
di
21 °
wo
21 °
do
23 °
vr
21 °
za
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.