20.1 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
HomePurmerendGemeente Purmerend blijft 'tegen de regels in' gedupeerden toeslagenaffaire actief benaderen

Gemeente Purmerend blijft ‘tegen de regels in’ gedupeerden toeslagenaffaire actief benaderen

Purmerend – De gemeente Purmerend blijft gedupeerden van de kinderopvangtoeslag actief benaderen. Dat dit tegen de privacyregels ingaat maakt de gemeente Purmerend niets uit. Tot 1 september 2021 mochten de gemeenten eventueel gedupeerden kinderopvangtoeslag direct benaderen met de vraag of de gedupeerden een gemeentelijk hulpaanbod wenst.

Per 1 september 2021 is deze machtiging echter beëindigd. De Uitvoeringsorganisatie Hersteloperatie Toeslagenaffaire (UHT) vraagt vanuit de Belastingdienst de gedupeerden nu zelf of zij het goed vinden als de gemeente contact met hen opneemt. Na goedkeuring mag de gemeente contact met hen opnemen om ondersteuning aan te bieden.

De gemeente Purmerend heeft zijn zorgen over deze werkwijze geuit bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten, omdat ze betwijfelden of de UHT de gedupeerde inwoners op een voldoende uitnodigende manier de ondersteuning zou aanbieden.

Na 1 september jl. hebben ongeveer 60 mogelijk gedupeerden zich gemeld bij de Belastingdienst. Hiervan hebben ongeveer 40 mogelijk gedupeerden een openstaande belastingvordering bij de gemeente. Met hen heeft de gemeente contact opgenomen om aan te geven dat de vordering (tijdelijk) ‘on hold’ wordt gezet. Tijdens dit gesprek is er ook gevraagd of de UHT heeft aangegeven dat de gemeente hulp kan bieden bij het oplossen van problemen op de verschillende leefgebieden. Hierdoor werd duidelijk dat in de meeste gevallen de UHT alleen had aangegeven dat de gemeente hulp kon bieden, maar niet welke hulp geboden kon worden.

Veertig mogelijk gedupeerden hebben in eerste instantie bij de UHT aangegeven geen hulp nodig te hebben van de gemeente. Wel stelden zij het contact met de gemeente zeer op prijs. Daarbij heeft de gemeente Purmerend een aantal ook daadwerkelijk kunnen helpen bij het oplossen van problemen, waarvan zij niet wisten dat de gemeente daarbij kon ondersteunen.

De gemeente Purmerend vindt het belangrijk en noodzakelijk om zelf rechtstreeks met alle mogelijk gedupeerden in gesprek te komen om een passend hulpaanbod te bieden. “Ook omdat we uit eerdere ervaring merken dat niet iedereen om hulp wil of durft te vragen maar achteraf wel blij is dat we hulp hebben aangeboden. Daarom blijven wij mogelijk gedupeerden benaderen, ook als dat tegen de regels ingaat, met als mogelijkheid dat we hierop worden aangesproken door de Autoriteit Persoonsgegevens.”, aldus het college.

Meer informatie over hulp voor gedupeerden: https://purmerend.nl/werk-inkomen-en-schulden/schulden-en-geldzorgen/hulp-voor-gedupeerden-van-de-toeslagenaffaireSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
20.1 ° C
21.8 °
18.9 °
69 %
4kmh
31 %
ma
21 °
di
21 °
wo
20 °
do
24 °
vr
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.