14.2 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
HomeHart van de RegioEmma (17) heeft geen thuis - Hulpverlening: "Zoek maar een baantje en...

Emma (17) heeft geen thuis – Hulpverlening: “Zoek maar een baantje en huur een kamer”

Purmerend – Stel je eens voor. Je bent 17 jaar oud. Je bent twee keer uit huis geplaatst. Jeugdzorg is betrokken. In het pleeggezin waar je woonde, ging het ook niet goed. Je hebt eigenlijk al een heel leven achter de rug. Je zoekt hulp om je toekomst op te kunnen bouwen, maar je vangt nul op rekest. 

<<<update 22/4>>> zojuist is bekend geworden dat Emma half mei een studio zal krijgen.

Emma klinkt heel volwassen als we haar aan de telefoon hebben. Ze kan goed analyseren waar ze behoefte aan heeft. Wat realistisch is en wat niet. Het is bijna moeilijk voor te stellen dat het meisje pas 17 jaar oud is en een historie heeft waar de meesten van ons ‘u’ tegen zeggen.

Twee keer is ze uit huis geplaatst. Nadat het niet goed ging bij het pleeggezin waar ze werd ondergebracht, besloot Emma nog meer hulp te zoeken. De gemeente Purmerend, Levvel en het Leger des Heils zijn inmiddels bij haar betrokken. Toch lijkt er geen oplossing te zijn voor het kind.

“We waren bezig met begeleid wonen. Ik heb een heel toekomstplan moeten schrijven voor mijzelf. De conclusie: voor begeleid wonen moet je 24/7 zorg nodig hebben. Ik schijn het wel af te kunnen met het feit dat iemand 1x per week komt kijken of ik nog leef. Die optie valt dus af, aldus de hulpverlenende instanties.” Wat moet Emma nu? 

“Zoek een baantje, schrijf je in bij woningnet en probeer een kamer te huren. Wat heb je zelf gedaan om het probleem op te lossen?”

Tot kort geleden werkte Emma 5 tot 6 dagen per week. Ze maakte uren van 10 uur per dag en daar bovenop kwam nog een reistijd van 1,5 uur enkele reis. Maar nu is ze op. Ze wil nog maar één ding: duidelijkheid. En een startpunt om haar leven op te gaan bouwen. En hulp.

Emma is realistisch. Met 5 euro per uur (een euro meer dan het minimum jeugdloon) verdient ze fulltime 800 euro per maand. En recht op toeslagen heeft ze niet. “Onmogelijk, los van het feit dat het niet te realiseren is.”

Ambtenaren en hulpverleners sluiten om 17:00 uur hun laptop en gaan naar huis om bij hun gezin te eten. Maar wie helpt dit kind? Want dat is ze. Een minderjarige.

Emma is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij de redactieSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

 1. Deze aanvulling staat op Facebook:
  <<>> zojuist is bekend geworden dat Emma half mei een studio zal krijgen.

  Gefeliciteerd Emma.

 2. Het is te gek voor woorden dat de regering/overheidsinstanties voor tienduizenden hulpbehoevenden uit het buitenland alles voor elkaar krijgen om ze te helpen hier in NL, maar onze eigen hulpbehoevenden laten ze keihard in de kou staan.

 3. Schiet mij maar lek.
  Helaas is zij niet de enige in Purmerend die dit te horen krijgt.
  Vanwege dit rare stelsel zijn er meer mensen dakloos in Purmerend die dat niet zouden moeten zijn.
  Maar laten we vooral panden leeg staan en net gebouwde huizen even aan anderen .
  Dit is nog een kind: leerplichtig maar werkt wel 6 dagen p.w., 10 uur per dag
  Dat mag toch echt niet volgens de wet.
  En dan zeggen ze: ” Zoek een baan en dan een kamer”.
  Hoe dan???
  Ze moet 18 zijn voor ze zich mag inschrijven.
  Dan moet men zeker 10 tot 15 jaar wachten eer men wat toegewezen krijgt.
  Degene die dit tegen deze meid dit heeft durven te zeggen moet effe terug naar cursus om de facts straight te krijgen.
  De competentie empathie is hier ovendien missend; de competentie onbeschoft voert de boventoon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,967FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
14.2 ° C
15.6 °
13.3 °
80 %
1.8kmh
36 %
ma
21 °
di
20 °
wo
20 °
do
23 °
vr
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.