1 C
Purmerend
zondag 3 december 2023
HomePurmerendTaakstelling huisvesten statushouders stijgt met 36,5% in tweede helft 2022

Taakstelling huisvesten statushouders stijgt met 36,5% in tweede helft 2022

Purmerend – De gemeente Purmerend krijgt van het rijk in het tweede helft van 2022 de taakstelling mee om in totaal 71 statushouders in de gemeente te gaan huisvesten. In de eerste helft van 2022 ging het om 52 statushouders. Dit is een toename van 36.5%. In totaal in Nederland gaat het voor alle gemeenten samen om een taakstelling van 13.500 statushouders.

In 2022 zijn tot nu toe 24 statushouders gehuisvest in Purmerend en moet de gemeente nog een slag maken omdat ze achter lopen uit eerdere jaren. Deze achterstand bedraagt, met de achterstand in de taakstelling uit de eerste helft van 2022, in totaal 57 statushouders.

Van januari tot en met maart zijn er landelijk circa 1400 vergunninghouders minder gehuisvest dan was gesteld. Met name in de provincies Groningen, Overijssel, Limburg, Utrecht en Noord-Holland is het huisvestingstempo laag.

Groter aandeel uit de sociale woningvoorraad

“Om alle mensen te kunnen huisvesten zullen alle zeilen bijgezet moeten worden. In de huidige woningmarkt kan dit scherpe keuzes vergen. We vragen u die keuzes te maken en de komende weken een groter aandeel van de vrijkomende woningen uit de sociale woningvoorraad toe te wijzen aan statushouders, andere aandachtsgroepen en spoedzoekers.”, schrijft minister de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening aan de gemeenten.

Het aantal van 13.500 vergunninghouders landelijk is gebaseerd op het te verwachten aantal asielzoekers dat een verblijfsvergunning krijgt in de periode van 1 april tot en met 30 september 2022 en het hogere aantal asielzoekers dat in de periode van 1 januari tot 1 april 2022 een vergunning heeft gekregen.

Dit aantal is hoger dan het aantal van 10.000 dat in september afgelopen jaar werd verwacht. Dit komt omdat er in 2021 ondanks de coronacrisis meer nareizigers naar Nederland zijn gekomen dan eerder werd ingeschat. Tegelijkertijd zorgden de ontwikkelingen in Afghanistan voor meer mensen die een verblijfsvergunning kregen. Onder meer deze omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat het aantal nu op 13.500 is vastgesteld.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. S/on
    Sorry ‘gewone’ mensen op de wachtlijst.
    De wachttijd wordt verlengd met 2 tot 36 maanden.
    Wij moeten immers scherpe keuzes maken……….
    S/off

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,741FansLike
2,522VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte sneeuw
1 ° C
2.2 °
-0 °
83 %
1.8kmh
34 %
zo
2 °
ma
2 °
di
4 °
wo
7 °
do
4 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.