-0.2 C
Purmerend
donderdag 7 december 2023
HomePurmerendMeer dan 50 broedparen in de reigerkolonie aan de Purmerweg

Meer dan 50 broedparen in de reigerkolonie aan de Purmerweg

Purmerend – Een exact aantal is niet te geven maar aan de nieuwe algemene begraafplaats aan de Purmerweg zit het vol met broedparen in de reigerkolonie. In de kolonie hoor je divers gekekker en gekrijs, van zowel jonge als volwassen vogels.

Een paar lange, sierlijk afhangende veren vanaf de zwarte kopstreep. Geeloranje dolksnavel, afhangende sierveren over keel en op de rug. De vlucht is traag, daarbij houdt de blauwe reiger de nek ingetrokken en lijkt daardoor wat ‘kopzwaar’. De poten steken in vlucht duidelijk achter het lichaam uit.

Het duurt nog wel even voor de jonge reigers gaan uitvliegen. Moeder reiger legt meestal 4 tot 6 bleek-blauwgroene eieren, die in 23 tot 28 dagen worden uitgebroed. Anderhalve maand later zijn de jongen vliegvlug, al blijven deze vervolgens nog 10 tot 20 dagen op en bij het nest.

Vogelexpert Timo zegt dat er meer dan 50 broedparen op de begraafplaats zitten en dat dit niet de enige kolonie is in Purmerend. “Het zijn net hooligans geworden. Waren ze vroeger schuw, nu gedragen ze zich asociaal. Ze schromen niet om een vijver leeg te eten waar je bij staat of naast je te gaan zitten tijdens het vissen. Ook zorgen de vogels tijdens de broedperiode voor stank en overlast. Al lijkt dat op de nieuwe begraafplaats geen probleem.” Timo ziet dat de populatie in Purmerend weer groeit. “In het verleden dunde een populatie zich vanzelf uit door strenge winters.”

Fotografie: Regio PurmerendSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Op zich mooie beesten om te zien.
    Echter: ze ‘schijten als een reiger’ (=grote hoeveelheden dunne poep produceert).

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,740FansLike
2,524VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
-0.2 ° C
2.2 °
-2.1 °
94 %
1.8kmh
18 %
do
4 °
vr
8 °
za
10 °
zo
11 °
ma
11 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.