1.4 C
Purmerend
zondag 3 december 2023
HomePurmerendEerste stap verbeteren parkeren binnenstad Purmerend

Eerste stap verbeteren parkeren binnenstad Purmerend

Purmerend –  Met de komst van de nieuwe Stadhuispleingarage zet de gemeente een stap in het verder verbeteren van de parkeermogelijkheden in de binnenstad. Om de stad leefbaar en bereikbaar te houden krijgen de Stadhuispleingarage en parkeergarage Claxonate een grotere rol in de parkeeropgave van de (binnen)stad.

Voor de exploitatie van deze twee parkeergarages schrijft de gemeente een aanbesteding uit. Doel: een exploitant die er mede voor gaat zorgen dat de garages zo goed mogelijk benut worden waardoor er meer ruimte op straat overblijft voor bewoners en kort parkeren.

De aanbesteding voor het selecteren van een exploitant gaat na een positief raadsbesluit van start. Het college vindt het daarbij belangrijk dat de garages de meest logische keuze zijn om te parkeren, met een goedkoper tarief dan het parkeren op straat. Het college stelt de raad ook voor om de tarieven op straat aan te passen met alleen de indexering van de afgelopen jaren: €0,35 vanaf april 2023 (invoering bij ingebruikname nieuwe parkeergarage).

Visie binnenstad 

Op dit moment werkt de gemeente aan het programma Binnenstad. Parkeren en mobiliteit zijn een onderdeel van de visie die in het najaar wordt opgeleverd. Ondernemers, vastgoed/eigenaren, bewoners en andere stakeholders hebben meegedacht over wat er nodig is om de leefbaarheid te vergroten en tegelijkertijd de binnenstad bereikbaar en gastvrij te houden voor bezoekers.

Achtergronden

Purmerend groeit. Tot 2040 worden er meer dan 10.000 woningen gebouwd. Deze woningbouwopgave is deels een verdichtingsopgave: de bestaande ruimte wordt intensiever gebruikt. De woningbouwprojecten genereren een parkeerbehoefte én worden deels gerealiseerd op locaties die in gebruik zijn of waren als parkeerlocatie. Hierdoor neemt de vraag naar nieuwe parkeerplaatsen toe. Om de stad leefbaar en bereikbaar te houden heeft de gemeente in 2019 parkeerbeleid opgesteld dat aansluit bij de verdichtingsopgave en de wens om de kwaliteit van de openbare ruimte te behouden of zelfs te verbeteren. Hierin past onder andere het besluit om te komen tot een autoluwe en goed bereikbare binnenstad, geclusterd te parkeren aan de rand van de stad en daarvoor te investeren in een nieuwe parkeergarage en het sturen van parkeergedrag via parkeerregulering.

Een overzicht van de voorgestelde maatregelen staat op purmerend.raadsinformatie.nl.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

 1. Beste BoB,

  Slechte dag vandaag?
  Kortzichtig manneke dat u er bent: mij een bijstandsuitkering aanwrijven terwijl u mij niet kent maar wel de mond wilt snoeren.
  Lezen is duidelijk niet uw sterkste punt, u heeft last van hele lange tenen en een verdomd kort lontje.

  Ik schrijf wat ik wil en i.i.g. verander ik mijn verhaal niet omdat het mij beter past.
  Dat doet u nl.: de verzakkingsellende was toch verzekeringswerk??

  Maar even over uw smerige insinuaties:
  Ik werk voor mijn centjes, rijd heel netjes auto (is door mijzelf betaald, geen leasebak van de baas of op de lat o.i.d.), neem i.h.k.v. het milieu (en om de binnenstad van Purmerehd te ontlasten) vaak het OV (betaal ik ook zelf)of de benenwagen en betaal netjes al mijn belastingen waar o.m. ambtenaren van betaald worden.
  Heeft u verder nog iets op mijn persoon te zeiken?

  Neem eens de moeite om verder te kijken dan uw neus lang is en lees ook eens bijdragen van andere burgers op andere media; u hoeft het er niet me eens te zijn maar u krijgt wel een idee wat er leeft bij de burgerij.

  Fijne dag.

 2. Beste Dagmar,

  Heb je ook nog wat nuttigst te vermelden!
  Als ik het zo lees bent u wel eens met de gemeente in aanmerking gekomen over een of andere bouwvergunning. Daarnaast zeikt u over alles wat de gemeente bouwt en zegt dat u het allemaal moet betalen of dat het van uw bijstandsuitkering gaat!
  Misschien moet u voor burgemeester gaan! Maar dan niet van de gemeente Purmerend, wij kunnen uw gezeik namelijk niet meer aan horen.

  De extra kosten zijn voor het bouwbedrijf maar als u zo graag wilt betalen zou het bouwbedrijf zeer blij zijn!

  Ik zou als ik u was wat minder achter uw laptop zitten en wat meer werken zodat u een auto kunt betalen en ziet hoe slecht het met parkeergelegenheid is in Purmerend.

 3. De bouw van die fantastische garage ligt inmiddels al stil door verzakking van de huizen erom heen.
  Dit project loopt een fikse vertraging op en gaat ongetwijfeld veel meer kosten dan er begroot is.
  Maar dat extra geld mogen de belastingbetalers en/of de parkeerders natuurlijk ophoesten.

  Ben geen specialist maar als de parkeerdruk én het gebruik van de auto (=milieu) naar beneden moet, had er beter ingezet kunnen worden op beter OV i.c.m. betere fietsfaciliteiten.
  Kan er wellicht wat stikstofquotum besteed worden aan woningbouw voor de Purmerenders op de wachtlijsten (voor woningen).

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,741FansLike
2,522VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
1.4 ° C
2.2 °
-0 °
82 %
1.3kmh
49 %
zo
2 °
ma
2 °
di
5 °
wo
7 °
do
4 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.