17.2 C
Purmerend
donderdag 4 juli 2024
HomePurmerendDe wasstraten gaan overuren draaien, grote stofwolk Saharazand richting Nederland

De wasstraten gaan overuren draaien, grote stofwolk Saharazand richting Nederland

Regionaal – Er komt een grote stofwolk Saharazand richting Nederland. Wetenschappers van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) hebben een grote pluim Saharazand waargenomen die westwaarts over de Atlantische Oceaan trekt.

Volgens de voorspelling zal de pluim, door de zuidenwind, op 20 en 21 mei ook West-Europa bereiken. Copernicus ziet dit jaar, relatief gezien, grote hoeveelheden stof vanuit de Afrikaanse woestijn over het Middellandse Zeegebied en andere delen van Europa heen waaien.

In maart en april kreeg Nederland ook al met het fenomeen te maken. De stofdeeltjes kunnen de lucht een oranje gloed geven. Door de wind in de woestijn wordt het fijne en dus lichte zand gemakkelijk meegenomen in de hogere luchtlagen.

Vooral auto’s en tuinmeubilair kunnen door de stofwolk met een dun bruin laagje zand bedekt worden. Dit zand is fijn en scherp.

Zelf wassen of autowasstraat?

Door het gebruik van een grote hoeveelheid water en hiermee het zand af te spoelen voorkom je dat het zand de lak en de ruiten gaan beschadigen. Autobezitters wordt ook vanuit milieuoverwegingen aangeraden om niet zelf de auto te wassen maar om naar de autowasstraat te gaan omdat hier het water opgevangen, gefilterd en hergebruikt wordt. Het vuile slib wordt afgevoerd. Juist de grote hoeveelheid water is belangrijk om het zand dat op je auto zit goed af te spoelen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Er is hoop voor autobezitters.
    Volgens weerman Jan Visser uit Purmerend gaat het om een storm in een glas water.
    Visser meent dat het Saharazand Noord-Holland niet bereikt. Dat komt volgens hem omdat de windstroming die het stof verplaatst niet deze kant op staat. “Ik vermoed dat de stofwolk niet verder komt dan Parijs”, vertelt de weerman aan mediapartner NH Nieuws. “Mocht de wind het stof wel deze kant opblazen, dan spoelt de regen van komende vrijdag het stof direct weg.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,956FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
17.2 ° C
18.3 °
16 °
59 %
1.3kmh
7 %
do
17 °
vr
16 °
za
18 °
zo
18 °
ma
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.