22.7 C
Purmerend
donderdag 25 juli 2024
Home112OM: schieten door agenten op overvallers waardetransport was rechtmatig

OM: schieten door agenten op overvallers waardetransport was rechtmatig

Broek in Waterland – Het schieten van politieagenten op overvallers in het Noord-Hollandse Broek in Waterland na een gewapende overval op een geldwagen in Noord was rechtmatig. Dat concludeert het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek.

De gewapende overval gebeurde op klaarlichte dag op woensdag 19 mei 2021. Een overvaller, een 47-jarige Fransman, kwam die dag door een politiekogel om het leven en twee andere overvallers raakten gewond. De inzet van een vuurwapen door de politie wordt bij letsel of dodelijke afloop altijd door de Rijksrecherche onder leiding van het OM onderzocht.

Op basis van alle feiten en omstandigheden die uit het Rijksrechercheonderzoek naar voren zijn gekomen, concludeert het OM dat het schieten van de politieambtenaren gerechtvaardigd was. Zij mochten schieten uit noodweer en ter aanhouding. Geen van de dertien agenten die heeft geschoten, zal worden vervolgd.

Naast de 47-jarige man die dodelijk geraakt werd, waren er nog twee gewonde overvallers. Eén van hen had een schotwond in zijn been. Hij werd geraakt toen de overvallers wegreden nadat zij de buit hadden  overgeheveld. De andere gewonde overvaller had twee schotwonden in zijn been en bijtwonden van een diensthond in zijn arm. Deze verwondingen liep hij op in het weiland. Er raakten geen agenten gewond.

Rechtmatigheid

Het OM beoordeelt de rechtmatigheid van het schieten door de politie aan de hand van verschillende regelgeving zoals de Politiewet, de Ambtsinstructie voor politie en het Wetboek van Strafrecht. “Er was sprake van een ongekend heftige situatie op klaarlichte dag waarvan veel mensen getuige zijn geweest. Het voorval heeft grote maatschappelijke impact gehad. Uiteraard is het te betreuren dat een dodelijk slachtoffer is gevallen en twee personen gewond zijn geraakt”, aldus het OM Noord-Holland.

Alle betrokken politieagenten hebben verklaard dat zij ter plaatste gingen met de informatie dat er gericht op de politie werd geschoten met automatische vuurwapens. Dit blijkt ook uit opnames van gesprekken die verliepen via de telefoon, mobilofoon en portofoongesprekken, die op die dag tussen de agenten plaatsvonden. Die agenten die hebben geschoten, verklaarden dat zij een dreiging voelden voor zowel zichzelf, hun collega’s en de omwonenden.

Oorlogsgebied

De agenten gaven aan het gevoel te hebben dat zij in een oorlogsgebied waren terechtgekomen. “Eén van de politieambtenaren verklaarde dat een overvaller zijn wapen op hem richtte en dat hij daarna harde knallen hoorde en het geluid van kogels die langs zijn hoofd suisden. Een ander verklaarde: ‘Het was wij of zij’. Meerdere van de agenten dachten dat hun laatste uur was geslagen”, aldus het OM. Ook heeft een getuige verklaard dat hij zag dat een man uit een Porsche stapte en gelijk met een machinegeweer om zich heen begon te schieten, alle richtingen op.

De overvallers hebben verklaard dat zij vooraf met elkaar hadden afgesproken dat zij niet op de politie of op anderen zouden schieten. Als zij zouden schieten, dan zouden zij naar boven schieten, met het doel om de poiltie en omstanders op afstand te houden. Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Goddank is het handelen van de Politie als rechtmatig gekwalificeerd.
    En, mijn mening hè, durf ik de zgn.afspraak tussen de overvallers onderling in twijfel te trekken…….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
22.7 ° C
23.4 °
21.1 °
68 %
4kmh
100 %
do
22 °
vr
21 °
za
22 °
zo
21 °
ma
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.