20.3 C
Purmerend
donderdag 18 juli 2024
HomePurmerendWoede in Purmer-Noord: Aankondiging 15 woningen als opvanglocatie Wheermolen is de druppel

Woede in Purmer-Noord: Aankondiging 15 woningen als opvanglocatie Wheermolen is de druppel

Purmerend – De aankondiging dat er 15 woningen ter beschikking worden gesteld aan Oekraïense vluchtelingen, is niet in goede aarde gevallen in de Purmer-Noord. Voor een deel van de inwoners van de wijk is het de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Een steeds groter wordende groep verenigt zich om hun stem te laten horen. Gisteren stond de teller op 25 personen. De verwachting is, dat er tussen de 100 en de 150 personen gemobiliseerd gaan worden. Allemaal even boos.

In de uren na het plaatsen van ons nieuwsartikel, stroomden de berichtjes op onze redactie binnen. In essentie gaat het niet om de Oekraïners zelf, hoewel ook daar ergernis en verhalen van overlast over gemeld werden. Het gaat vooral om het feit dat zij al jaren wachten op een woning. En nu opeens alles mogelijk is. Voor de vluchtelingen wel te verstaan, niet voor de Purmerenders zelf. De woede is groot en ook begrijpelijk aan de hand van de schrijnende verhalen die wij hoorden toen wij gisteren ter plaatse waren.

Ik heb vannacht buiten geslapen met mijn kinderen (2 en 6 jaar)

Jannie

Boos op de gemeente

De groep die zich nu verenigd heeft, is divers. Allochtoon, autochtoon, man, vrouw. Meest zijn het twintigers. Ze hebben één overeenkomst: ze zijn allemaal boos op de gemeente en de manier waarop de maatschappij nu is georganiseerd. Het feit dat zij al jaren proberen hun hoofd boven water te houden, soms in de meest erbarmelijke omstandigheden, en dat er niets geregeld kan worden, staat in schril contrast met de snelheid waarmee er nu opeens woningen en opvang geregeld kan worden.

Zo is er het verhaal van Jannie (27). Vannacht heeft zij met haar twee kinderen, van twee en zes jaar oud, buiten geslapen. Vanmorgen liet ze ons weten eerst met haar kinderen bij de HEMA te gaan ontbijten. “Van mijn laatste 10 euro koop ik twee ontbijtjes van 2 euro per stuk. Daarna stap ik met mijn kinderen op de trein naar Eindhoven. We moeten gaan zwartrijden, want ik heb geen geld meer voor treinkaartjes. Daar zullen we eventjes onderdak kunnen krijgen bij familie. Deze situatie duurt nu al 8 maanden. Waren wij maar Oekraïens, dan kan alles. Ik ben helemaal klaar met deze gemeente.”

Overlast

Ondanks het feit dat het de Purmer-Noorders vooral gaat om hun eigen (on)mogelijkheid om een huis te kunnen bemachtigen, wordt er toch ook door de bewoners gesproken over overlast. Het gaat dan met name om het gebied rondom het Gildeplein. Sommige bewoners spreken over een toename van agressie en diefstal. Dit hebben wij niet formeel kunnen verifiëren, maar we hebben meerdere verhalen gehoord. Met name in de avonduren zijn er tot laat dronken Oekraïeners te vinden. Dit constateerden wij zelf ook, toen wij gisteren in die omgeving waren. Verder waren er jonge kinderen tussen de 6 en 10 jaar oud om 22:45 uur nog op het plein te vinden. “Ik werd van de week nog aangesproken door een kindje van 9 of ik drank en sigaretten wilde kopen”, aldus een buurtbewoner.

Statement

De groep bewoners die zich mobiliseert, wordt steeds groter. Ze gaan zich beraden op hoe ze duidelijk kunnen maken hoe boos ze zijn en hoe machteloos zij zich voelen. Dat ze wat van zich gaan laten horen of zien is een zekerheid. “Het is nu alleen afwachten wanneer en hoe erg dit escaleert. Als dit doorgaat, wordt het in Purmerend oorlog ben ik bang. Dit was de druppel.”

Foto ter illustratie (Regio Purmerend)

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

9 REACTIES

 1. Opeens 15 huurwoningen beschikbaar??? Hoe dan??? En voor onze startende jongeren kunnen maar niks krijgen??? Gescheiden mensen die noodgedwongen nog bij elkaar moeten wonen??? En wij maar belasting betalen voor wie???
  Gemeente Purmerend heeft zeker een selectieve toverhoed!

 2. Het gaat tijd worden dat de Jonge zijn eigen woning beschikbaar stelt, ruimte genoeg bij hem.

 3. En onze kinderen als starters kunnen op straat gaan leven, helaas de geuks- asielzoeker met geld in eigen land gaat voor. Zo gaat Nederland naar de kloten.

 4. Allereerst alle begrip voor de Oekraïners hoor. Verschrikkelijk in welke situatie deze mensen zich bevinden. Ik zou niet in hun schoenen willen staan en we moeten ze zeker (blijven) helpen waar we kunnen. Maar alle geldstromen en deuren (die voor onze eigen bevolking gesloten blijven) open zetten voor deze mensen is NIET de oplossing. Deze mensen hebben zelf ook kapitaal, of geef ze anders een (tijdelijke/aanvullende) uitkering. Net als onze eigen burgers die geen inkomen hebben. Daar kunnen ze dan gewoon van rond proberen te komen, met dezelfde rechten en plichten als Nederlandse inwoners. Voorrang op de woningmarkt is natuurlijk volslagen belachelijk en een regelrechte belediging en schoffering van onze eigen mensen die al jaren op een lijst staan. Het voorbeeld van de jonge vrouw Jannie die genoemd wordt in dit artikel, spreekt boekdelen. Ik krijg momenteel zoetjesaan het gevoel dat de Oekraïners die naar Nederland zijn gekomen, in een soort pretpark terecht zijn gekomen. Zelf heb ik in mijn werk te maken met het gratis reizen voor deze mensen met het OV op vertoon van hun ID of paspoort. In principe is dit vrije reizen alleen bedoeld voor Oekraïners die op reis zijn vanuit oorlogsgebied naar een opvanglocatie. Eenmaal hier ‘gesetteld’ zouden ze gewoon moeten betalen voor het OV. Maar dat gebeurt niet, het is ook niet te controleren. Ze gaan vrolijk vrij reizend winkelen, op familiebezoek, dagjes uit, naar de bioscoop en horecagelegenheden, etc. Geef die mensen een OV-chipkaart met desnoods een eenmalig startsaldo, waar ze later zelf naar behoeven meer saldo op kunnen zetten. De grote fout die de overheid met het veel te softe wegkijk- en zijden handschoentjesbeleid in de jaren 70-80-90 van de vorige eeuw al gemaakt heeft met andere etnische groepen, moet niet opnieuw gemaakt worden. De gevolgen die dit voor onze samenleving heeft gehad, zijn namelijk nooit meer terug te draaien.

 5. ja de gemeente purmerend wil niks doet niks weet niks als het om zijn eigen burgers gaat

 6. Ik moet van ellende samen met mijn gezin een woning buiten purmerend accepteren omdat ik met mijn kinderen niet op straat wil staan. Daarmee worden zij weggerukt uit hun vertrouwde omgeving en moeten zij. Noodgedwongen naar een andere school. Ik had al 12 inschrijf jaren en nog maakte ik nergens kans op. Woningen waar ik op de 8e plek stond (de eerste 10 worden meestal uitgenodigd voor bezichtiging) waren ineens verdwenen van de site. Ik vind het onmenselijk om te horen dat ren moeder met haar 2 kinderen op straat slaapt!!! Bizar dat dit mogelijk is!

 7. Hier gaat hier om heel veel geld wat de coöperaties krijgen om deze mensen te laten settelen. Ze krijgen ook een behoorlijke uitkering van ik d8 € 2150,= per maand voor een gezin met 2 kinderen en zullen naar waarschijnlijkheid ook hun huis mogen inrichten op kosten van de Nederlandse Belastingbetaler. Kleding voor volwassenen en kinderen en speelattributen krijgen ze ook al gratis aangeboden door de bevolking. Hebben jullie al gestort op giro 555? Dan weet je dat dit geld niet bij de echte Oekraïners terecht komt die achter zijn gebleven (maar waar o.a. dikke BMW’s en andere rijkdommen van gekocht worden). Deze mensen worden door de Russen voorzien van voedsel en drinken en willen hun gebied niet verlaten omdat de meeste gebieden al in handen zijn van de Russen (veilig nu) dus heb ik mijn vragen bij de zgn. vluchtelingen hier. Als er echte vluchtelingen zijn die uit het oorlogsgebied komen dan moeten ze geholpen worden maar dan wel in Centra waar ze gezamenlijk kunnen verblijven en niet de woningen aanbieden waar de Purmerenders recht op hebben. Wordt er ook gecontroleerd waar ze allemaal precies vandaan komen? De mensen moeten zich beter gaan inlezen hoe de situatie daar werkelijk is en dat er een hoop kapot is gemaakt dat klopt maar niet gedaan door de Russen. Die zullen uiteindelijk met behulp van de Oekraïners alles weer op poten zetten.

 8. Ik lees het verhaal van Janny, mijn hart huilt.
  Ik zie mijn buurjongens, tussen de 20 en 30 jaar noodgedwongen bij hun ouders levend omdat zij geen woning kunnen kopen of huren; mijn hart breekt.
  Ik zie mijn leeftijdsgenoten die relatief groot wonen maar domweg geen andere woning kunnen kopen of huren: ik word plaatsvervangend moedeloos.

  Agressie lost niets op, maar je stem laten horen zet wellicht de Gemeente en beleidsmakers aan het denken.
  Of je wordt, zoals ik hier bij een ander artikel, betiteld als ‘zeikerd’ en krijg je nog veel meer in je schoenen geschoven.

  Het ongenoegen leeft al verdraaid lang en neemt toe: neem de moeite om reacties op openbare pagina’s van Facebook te lezen en je krijgt een indruk wat er leeft in de maatschappij.
  Maar als ik het tegen iemand hier of in een ‘functie’ zeg word mij opmerking afgedaan met woorden als ‘daar begin ik niet aan’, ‘dat is geen maatstaf’ of ‘dat zijn leugens’ e.d.
  Dát kun je denken maar daarmee sluit je je ogen voor wat er leeft in de maatschappij.

  De Oekraïnse vluchtelingen worden nu geholpen, de statushouders staan in de rij voor:de aan hen beloofde woning: wat ben ik blij dat in mijn huishouding niemand al jarenlang op de wachtlijst staat voor een huurwoning of op zoek is naar een betaalbare koopwoning…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
20.3 ° C
21.7 °
18.9 °
73 %
0.9kmh
98 %
do
24 °
vr
27 °
za
27 °
zo
20 °
ma
21 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.