15.2 C
Purmerend
woensdag 22 mei 2024
HomeZaanstadSamenwerking met Stichting Hofganzen om ganzenoverlast in Zaanstad terug te brengen

Samenwerking met Stichting Hofganzen om ganzenoverlast in Zaanstad terug te brengen

Zaanstad – Grauwe ganzen, Canadese ganzen, Nijlganzen of muskuseenden: in Zaanstad zijn verschillende soorten wilde en tamme ganzen en eenden te vinden. De ene Zaankanter geniet van deze dieren, de ander ervaart ze als overlast. Om die overlast op een diervriendelijke manier te beperken, werkt de gemeente Zaanstad samen met stichting Hofganzen.

Stichting Hofganzen helpt de gemeente Zaanstad – waar dat mogelijk en strikt noodzakelijk is – de ganzenpopulatie op een diervriendelijke manier binnen de perken te houden. De stichting behandelt de eieren van de ganzen met maisolie. Hierdoor kunnen de vruchtjes zich niet ontwikkelen en komen de eieren niet uit. Per nest blijft één ei onbehandeld. Zo kunnen de dieren toch gewoon blijven broeden en een pulletje (kuikentje) krijgen.

Dit jaar zijn op verschillende plekken in Zaanstad met succes eieren van ganzen met maisolie behandeld. Bijvoorbeeld langs de Kolkweg, in het Vijfhoekpark, het Darwinpark en het Jagersveld in Zaandam en rond de Wezelstraat in Koog aan de Zaan. De overlast op het Kaaikpad in Assendelft wordt momenteel nog onderzocht.

Brood voeren? Beter van niet!

Om extra overlast door ganzen en eenden te voorkomen, is het verstandig om deze dieren altijd zelf hun kostje bij elkaar te laten scharrelen. Brood voeren wordt sterk afgeraden. Brood is ongezond voor deze dieren; hun maag raakt vol met te vet en te zout brood. Bovendien heeft het brood nadelige effecten op de waterkwaliteit, waardoor vissen het loodje leggen.

Daarnaast trekt het brood ook andere dieren aan, zoals ratten, muizen en meeuwen die vervolgens weer tot overlast kunnen leiden. Wilt u hier meer over weten, kijk dan eens  op de website van de dierenbeschermingSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
15.2 ° C
16.2 °
14.4 °
83 %
3.1kmh
100 %
di
15 °
wo
18 °
do
18 °
vr
17 °
za
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.