17.4 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
HomeRegionaalBij meeste horecabedrijven en winkels geen goede informatie over allergenen

Bij meeste horecabedrijven en winkels geen goede informatie over allergenen

Regionaal – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) inspecteerde in 2021 op de naleving van de regels voor het geven van allergeninformatie. Dit deden ze bij bijna 6000 horecabedrijven, ambachtelijke bedrijven en retailbedrijven. Ongeveer de helft van de bedrijven geeft de allergeneninformatie niet op de juiste manier meer.

Van de 3.196 horecabedrijven (zoals restaurants, hotels, cafetaria) die werden gecontroleerd voldeden er 2.088 (65%) niet aan de eisen. Bij de ambachtelijke bedrijven (zoals bakkers, ijssalons, slagers) ging het om 977 (51%) van de 1.910 bedrijven en binnen de retail (zoals supermarkt en toko) om 191 (41%) van de 471 bedrijven.

De ondernemers kunnen kiezen uit hoe ze de informatie aan de consument geven. Dit kan schriftelijk maar ook mondeling. Als bedrijven ervoor kiezen schriftelijk te informeren, dan moeten ze op de plaats van verkoop duidelijk vermelden waar de allergeneninformatie beschikbaar is. Deze informatie moet voor iedereen vrij toegankelijk, begrijpelijk en duidelijk leesbaar zijn. 

Bij ondernemers die allergeneninformatie schriftelijk geven, ontbreekt vaak de informatie direct bij het product, bijvoorbeeld op de schapkaart. Bij ondernemers die de informatie mondeling geven, kunnen de werknemers vaak wel vertellen welk allergeen er in een product zit, maar is de informatie verder niet schriftelijk of elektronisch beschikbaar.

Kiezen bedrijven ervoor de informatie mondeling te verstrekken, dan moeten ze ergens vermelden dat consumenten het personeel om informatie kunnen vragen. Daarnaast moet de informatie schriftelijk of elektronisch beschikbaar zijn voor het personeel én voor de inspecteurs van NVWA. Bedrijven voldoen vaak niet aan deze 2 eisen. Wel weten ondernemers in de meeste gevallen vóór de aankoop te vertellen dat een allergeen in een product zit.

Allergenen zijn stoffen in levensmiddelen waar sommige mensen ernstig ziek van kunnen worden of een allergische reactie van kunnen krijgen. Indien de allergische reactie niet ongedaan kan worden gemaakt in bijvoorbeeld het ziekenhuis dan kan dit leiden tot de dood. Bekende allergenen zijn gluten, koemelk en pinda’s.

Ondernemers zijn sinds 2014 verplicht om allergenen te vermelden als deze zijn gebruikt bij het bereiden van voedsel.

De NVWA heeft voor de overtredingen in het afgelopen jaar 3399 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld. De ondernemer krijgt dan tijd om de overtreding ongedaan te maken. Wie dat niet doet, riskeert een boete. De NVWA heeft vorig jaar 591 boetes van 525 euro opgelegd.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. En als de info op schrift wordt gegeven zijn de lettertjes en cijfertjes zo klein dat je een heeeeeel sterk vergrootglas nodig heb om het te kunnen lezen.
    In restaurant staat het vaak op de menu kaart: een pagina vol met de uitleg van alle nummers en letters bij een gerecht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,946FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
17.4 ° C
18.9 °
16.2 °
70 %
0.5kmh
4 %
za
16 °
zo
21 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.