15.3 C
Purmerend
vrijdag 12 juli 2024
HomePurmerendDe Jonge: Statushouders moeten voorrang krijgen op huurwoningen

De Jonge: Statushouders moeten voorrang krijgen op huurwoningen

Regionaal – De Jonge wil dat statushouders voorrang krijgen op huurwoningen. Zo kan de achterstand van ruim 4000 mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen worden weggewerkt, dat liet de minister vanmiddag in een interview weten. Door deze mensen een definitieve plek in Nederland te geven, wordt er in de grote opvangcentra plaats gemaakt voor nieuwe vluchtelingen.

Een derde van de mensen die nu in een Centrum Opvang Asielzoekers verblijft, heeft al een verblijfsvergunning. De minister wil voorkomen dat nieuw binnenkomende vluchtelingen buiten of in een wachtkamer moeten slapen.

De Jonge claimt dat er, ondanks de krapte, wel degelijk woningen zijn, maar dat de doorstroom een probleem is. Daarom wil hij dat statushouders kunnen wonen in vrijkomende huurwoningen. Het duurt nog even voor er – als het nodig zou zijn – een wet klaar is, waarin gemeenten daartoe verplicht worden. Maar in de tussentijd kunnen de provinciën wel al toezicht houden op de uitvoering van de gemeenten. Desnoods kunnen zij de taak ook overnemen.

Er zal een taskforce in het leven worden geroepen om gebouwen naar woningen te transformeren. Deze heeft ook tot taak het realiseren van meer flexwoningen te versnellen. Verder kunnen gemeenten bij het realiseren van huisvesting gebruikmaken van verschillende ondersteuningsmaatregelen vanuit het rijk.

Ook is het een optie dat het COA, als alle vergunningen er zijn een eigen pand in gebruik kan nemen, zonder eerst een bestuursovereenkomst met een gemeente af te sluiten. In het uiterste geval trekt het Rijk het proces van de vergunningverlening naar zich toe.

Twee weken geleden presenteerde De Jonge al de nota “Een thuis voor iedereen”, waarin hij pleitte dat gemeenten moeten streven naar een minimale hoeveelheid van 30% sociale huur. Verder zouden gemeenten meer hun best moeten doen om kwetsbare groepen snel aan een betaalbare woning te helpen. Een voorrang-regeling zou daar een goede manier voor zijn, aldus de minister.

Voorbeelden van kwetsbare groepen zijn ondermeer dak- en thuislozen, arbeidsmigranten, mensen met een medische of sociale urgentie, statushouders, ex-gevangenen en ouderen die uit een verpleeg- of verzorgingshuis komen, zo formuleert De Jonge.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

7 REACTIES

 1. En wat doet purmerend voor de eigen woning zoekende Niks wat een flut bestuur het is een gemeente raad van likmevessie

 2. LAAT DE JONG ZE EIGEN HUIS MAAR BESCHIKBAAR STELLEN WAT EEN GEK DIE SCHOOLMEESTER

 3. Door dit soort acties wordt de weerzin tegen asielbeleid steeds groter.
  Gelijke behandeling en geen voorrang van asielzoekers.
  Kinderen willen ook wel eens op zich zelf wonen.
  We worden zo gedwongen om eens op een partij te stemmen die het ook rekening houd met de eigen bevolking.

 4. Het tuig krijgt voorrang op de eigen bevolking deze man is zwaar gestoord.

 5. Dit is godgeklaagd.
  Zo’n waardeloze minister van volkshuisvesting.
  Omhooggevallen onderwijzer.

 6. Vorige week werden 15 woningen beschikbaar gesteld aan de Oekraïnse vluchtelingen.
  Tot de sloop in 2024.
  De boosheid onder een groot deel van de Purmerenders was enorm.
  Ja, de Oekraïnse vluchtelingen moeten geholpen worden.
  Maar menigeen bevroedde vorige week al wat Hugo “fancy shoes” de Jonge nu verordoneert; statushouders moeten voorrang krijgen op huurwoningen.

  Agressie lost niets op, maar je stem laten horen kan geen kwaad.
  Of je wordt, zoals ik hier bij een ander artikel, betiteld als ‘zeikerd’ en krijg je nog veel meer in je, niet zo fancy, schoenen geschoven.

  Het ongenoegen leeft al verdraaid lang en neemt toe: neem de moeite om reacties op openbare pagina’s van Facebook te lezen en je krijgt een indruk wat er leeft in de maatschappij.
  Maar als ik het tegen iemand hier of in een ‘functie’ zeg word mij opmerking afgedaan met woorden als ‘daar begin ik niet aan’, ‘dat is geen maatstaf’ of ‘dat zijn leugens’ e.d.
  Dát kun je denken maar daarmee sluit je je ogen voor wat er leeft in de maatschappij.

  Sterkte voor alle mensen die heel braaf op de wachtlijsten staan.
  Wat ben ik blij dat in mijn huishouding niemand al jarenlang op de wachtlijst staat voor een huurwoning of op zoek is naar een betaalbare koopwoning…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,957FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
15.3 ° C
16.2 °
14.4 °
90 %
0.5kmh
55 %
vr
16 °
za
18 °
zo
19 °
ma
25 °
di
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.