Regionaal – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert ouders en verzorgers op te letten als jonge kinderen en mensen met een beperking een papieren rietje gebruiken. Wanneer er langdurig op gesabbeld wordt, kunnen delen van de rietjes week worden en loslaten.
De NVWA riep eind februari op om problemen met papieren rietjes te melden. Daarop zijn ruim 1300 meldingen binnengekomen, variërend van onvrede over de kwaliteit van de rietjes tot incidenten van bijna-verstikkingen. De meldingen zijn geanalyseerd om het risico van papieren rietjes in beeld te krijgen.
Bij ruim 400 meldingen belandde een deel van een papieren rietje in de keel van een kind of iemand met een beperking. Meestal konden zij de prop zelf uithoesten. In 10 tot 15 procent van de gevallen moest worden geholpen door op de rug te kloppen of door de prop met de hand uit de mond te verwijderen. Er zijn geen daadwerkelijke verstikkingen of medische noodsituaties gemeld.
Minister Ernst Kuipers van VWS geeft aan dat hij het onwenselijk vindt dat zoveel incidenten voorkomen. “Ik vind dat dit aanleiding zou moeten zijn voor de industrie die deze producten op de markt brengt om te zoeken naar een alternatief voor de huidige papieren rietjes.” Ook geeft de minister aan dat de fabrikant altijd verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn eigen product.
Terug naar de plastic rietjes?
Terug naar de plastic rietjes wil de minister niet. “Plastic rietjes zijn in de EU verboden omdat zij een risico vormen voor het milieu. Het feit dat er op dit moment gekozen wordt voor een inferieure oplossing is geen reden om terug te komen op een eerder ingesteld verbod maar zou reden moeten zijn om te zoeken naar een veiliger alternatief voor plastic.”