Regionaal – Vanaf 2030 mogen woningcorporaties en particuliere verhuurders geen woningen meer verhuren met energielabel E, F, of G. Vandaag presenteerde minister Hugo de Jonge de nieuwe verduurzamingsplannnen. Uit cijfers blijkt dat 580.000 huizen in Nederland een energielabel heeft van E of hoger.
Minister De Jonge: “De ambitie is om een duurzame woning voor iedereen mogelijk te maken. Dat is goed voor het klimaat, voorkomt een hoge energierekening en maakt ons minder afhankelijk van aardgas. Dit doen we door mensen beter op weg te helpen hoe zij hun woning kunnen isoleren en door het wegnemen van financiële drempels. Een duurzame woning moet tenslotte voor iedereen te betalen zijn. We willen voorkomen dat mensen onnodig op hoge kosten worden gejaagd.”
Woningcorporaties hadden al afgesproken dat zij deze slecht geïsoleerde woningen zouden verbeteren. Nu wordt dit een wettelijke plicht en gaat het ook gelden voor particuliere verhuurders. Met deze maatregel wil de minister de verduurzaming versnellen. Uitzondering zijn huurwoningen met een monumentenstatus.
Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de nieuwe standaard. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een installatie die minder of geen aardgas gebruikt, mits de woning hiervoor geschikt is.
De uitwerking van de plannen over hoe het plan van deze verduurzaming betaald gaat worden is nog niet precies uitgewerkt. De geplande afschaffing van de verhuurdersheffing zou verhuurders ruimte moeten geven om in isolatie van de woningen te kunnen investeren. Kleine verhuurders kunnen aanspraak maken op een subsidiepot waarvoor tot het jaar 2025 120 miljoen beschikbaar is.
Dwingende aanpak
De Woonbond mist een dwingende aanpak op korte termijn voor het verduurzamen van slechte huurwoningen in de verduurzamingsplannen van de minister. “Er wordt wel gesproken over het aanpakken van de slechtste labels in 2030, maar er wordt onvoldoende ingezet op dwingende maatregelen voor verhuurders die niet in actie komen.”, reageert woonbonddirecteur Zeno Winkels
“Maak van enkelglas een gebrek aan de huurwoning, die meteen huurverlaging oplevert. Enkelglas hoort in het museum, niet in een woning. Bevries of verlaag de huurprijzen van slechte labels. Zo dwing je verhuurders om woningen die niet meer van deze tijd zijn aan te pakken én voorkom je dat een huurder niet tegen een hoge huurprijs én een hoge energierekening aanloopt in een woning die zo lek is als een mandje. Nu is het de huurder die opgezadeld zit met de hoge energierekening. Terwijl de verhuurder in actie moet komen.”
Wel is de Woonbond tevreden met het uitbreiden van het ‘initiatiefrecht’ voor huurders waarmee verduurzamende renovatie kan worden afgedwongen en het voornemen om een miljoen huurwoningen te gaan isoleren tot een niveau om aardgasvrij te worden.
Gokje:
-de woningen worden verkocht
-de woningen worden gesloopt
-de woningen worden gerenoveerd, geïsoleerd en tegen torenhoge huurprijzen verhuurd in de vrije sector.
Het is een gok hè……