29.2 C
Purmerend
zaterdag 20 juli 2024
HomePurmerendDeel buschauffeurs legt zaterdag het werk neer - uitval ritten mogelijk 50%...

Deel buschauffeurs legt zaterdag het werk neer – uitval ritten mogelijk 50% of meer

Purmerend – FNV-leden van de streekvervoerders in onze regio leggen zaterdag het werk neer. Ze zijn het niet eens met de voorgenomen loonsverhoging van 2,8%. Ook willen zij een verbetering in de arbeidsvoorwaarden. Volgens de woordvoerder van EBS Waterland is het niet duidelijk hoeveel ritten er exact zullen uitvallen.

FNV-leden van streekvervoerders uit het hele land leggen de komende periode om de beurt het werk neer. Binnen Waterland zal er komende zaterdag van begin tot einde dienst niet worden gereden door (een deel van) deze leden. Als de estafette stakingen geen resultaat opleveren, zullen er in september zwaardere stakingen volgen.

De busmaatschappij heeft geen inzicht welk percentage van de 400 chauffeurs lid is van vakbond FNV. In de regio Haaglanden was EBS al eerder aan de beurt in de estafette staking. Daar ging het om een uitval van ritten van ongeveer 50%. Maar er zijn ook regio’s waar het percentage hoger of juist lager lag.

EBS mag wettelijk gezien de uitgevallen ritten niet opvullen met ander personeel. Het zogenoemde stakingsbreken is verboden in ons land.

Er zal zo goed mogelijk via social media en de website worden gecommuniceerd over de omvang van de staking. In de loop van de ochtend, als bekend is welke chauffeurs staken, zullen handmatig de digitale borden bij de bushalten worden bijgewerkt. Ritten die niet rijden zullen zo veel mogelijk van de schermen worden verwijderd. EBS hoopt de reiziger zo goed mogelijk te informeren, maar kan geen garantie geven dat de informatie 100% kloppend zal zijn.

FNV spreekt over een hoge werkdruk, een hoog ziekteverzuim en een personeelskrapte. De laatste jaren hebben de lonen van het personeel stil gestaan. De vakbond noemt een loonsverhoging van 2,8% minimaal gezien de huidige gierende inflatie. Het koopkrachtverlies is, met ruim 6% over de afgelopen jaren, enorm.

Vakbond CNV heeft het voorstel van de werkgevers wel getekend. Deze chauffeurs zullen zaterdag gewoon rijden. Door de ondertekening van CNV ligt er een formele CAO. De vervoerders willen wel graag in gesprek met de FNV over de CAO van volgend jaar, aldus de woordvoerder van EBS.

Wilt u zaterdag met de bus? Houd er rekening mee dat een gedeelte van de bussen dus niet rijdt. Indien u echt perse op tijd op een bepaalde locatie moet zijn, kies dan voor een alternatief.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Beste Dagmar, de OV busbedrijven hebben grofweg de afgelopen 10 jaar vooral de uitzendkrachten uitgeknepen en aan het lijntje gehouden. Het was ronduit beschamend en denigrerend. Het deed pijn, ook voor het vaste personeel dat met lede ogen heeft aangezien hoe er met deze collega’s gespeeld werd. Nu na de coronatijd de arbeidsmarkt weer aangetrokken is en iedereen de banen voor het uitkiezen heeft, zijn veel uitzendkrachten lachend en met twee middelvingers omhoog weggelopen. Veel chauffeurs van de “oude garde” gaan hierbij nu achter elkaar met pensioen, wat de grote bazen natuurlijk ook al lang hadden kunnen zien aankomen. De vervoerbedrijven zitten nu dus met structurele personeelstekorten. Het vaste personeel wordt al maanden dagelijks opgeroepen om over te werken, maar hier zitten wettelijke grenzen aan. Daarnaast vindt het vaste personeel het ook wel mooi zo, omdat de rek er bij deze groep inmiddels ook meer dan uit is. Daarom vallen er nu regelmatig ritten uit. Met dank aan de grote bazen dus. Als je speelt met mensen, keren deze mensen zich tegen je. Zo simpel werkt het, maar die redenering is blijkbaar te moeilijk voor de grote bazen. Met wat meer respect en beloning (lees: vaste contracten) in het afgelopen decennium naar de uitzendkrachten toe waren er veel meer chauffeurs blijven hangen en zou er nu geen personeelstekort zijn geweest.

  2. Ach nu is het een staking van het personeel; daar kan ik begrip voor opbrengen, zeker nu ik het vantevoren weet.
    De mededeling ‘Indien u echt perse op tijd op een bepaalde locatie moet zijn, kies dan voor een alternatief’ slaat voor veel mensen de plank mis: die hebben geen alternatief (ouderen fietsen soms niet meer en lopen is te ver, een moeder of vader met meerdere kids maar zonder -beschikbare- auto kunnen niet veilig op de fiets en lopen is vaak geen optie etc.).

    Afgelopen zaterdag stond ik voor Jan L*l op de bus te wachten (2× per uur) die opeens zonder opgaaf van redenen of vooraankondiging 1x per uur reed: daar heb ik geen goed woord voor over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
29.2 ° C
31.2 °
27.8 °
54 %
2.2kmh
2 %
za
29 °
zo
23 °
ma
22 °
di
21 °
wo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.