23.3 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomeRegionaalMei 2022: inflatie op 8,8 procent "boodschappen gemiddeld 9,1 procent duurder"

Mei 2022: inflatie op 8,8 procent “boodschappen gemiddeld 9,1 procent duurder”

Regionaal – Consumentengoederen en -diensten waren in mei 8,8 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In april was de inflatie 9,6 procent. De prijsstijging op jaarbasis van energie was in mei minder groot dan in april. Daardoor valt de inflatie lager uit.

De daling van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming). In mei was energie 105 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dit 136 procent.

Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt door het CBS gemeten op basis van nieuwe contracten. Het CBS voert een onderzoek uit naar het meten van de energieprijzen in de CPI.

Stijging benzineprijzen

Benzine had daarentegen een opwaarts effect op de inflatie. Benzine was in mei 23,8 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dat 20,1 procent. Aan de pomp kostte een liter benzine in mei 2,19 euro, in april was dat 2,09 euro. In april was de benzineprijs nog gedaald vergeleken met de maand daarvoor, als gevolg van de accijnsverlaging op motorbrandstoffen.

Voeding duurder

Ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had een verhogend effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in mei 9,1 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dat 8,5 procent. De prijsontwikkeling van vlees droeg hieraan het meeste bij. Vlees was in mei 13,9 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, in april was dat 10,5 procent. Ook suiker en zoetwaren, oliën en vetten en kaas- en kwarkproducten werden duurder.

De inflatie in de eurozone nam toe van 7,4 procent in april naar 8,1 procent in mei.

Relevante artikelen:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Ik weet niet hoe deze knappe koppen rekenen.
    Feit is echter wel (i.i.g. voor mij) dat ik het niet red met +9,1% voor mijn boodschappen.
    En dan gaan wij heel braaf met een uitgewerkt (aantal-omschrijving-merk-prijs) boodschappenlijstjes en gecheckte aanbiedingen (aantal-omschrijving-merk-prijs) naar VIJF verschillende supermarkten (Vomar, Deka, Dirk, Aldi en Lidl).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,948FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
onbewolkt
23.3 ° C
25 °
20 °
52 %
2.7kmh
3 %
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
26 °
do
29 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.