4.2 C
Purmerend
woensdag 28 februari 2024
HomeExclusiefPril geluk op ooievaarsnest bij Dijklander

Pril geluk op ooievaarsnest bij Dijklander

Purmerend – Zover wij kunnen zien, zit er maar één jong in het ooievaarsnest bij het Dijklander ziekenhuis. Het jong in het nest moet ongeveer twee weken oud zijn. Dit is te zien omdat de moeder nog op het nest verblijft terwijl de vader op zoek is naar voedsel maar ook aan de donsveren. Als je onder bij het nest gaat staan hoor je het jong een soort van miauwend geluid maken.

Normaal legt een ooievaar twee tot vijf eieren. Wat kan betekenen dat er een paar jongen dood zijn gegaan. Maar het kan ook zijn dat er nog een paar verscholen in het nest zitten, al lijkt dat volgens onze vogelexpert best wel klein. “Dan had je die ook nu moeten zien. Wist je trouwens dat ooievaars dode jongen uit hun nest werpen of opeten. Zodra een jong niet meer beweegt of naar voedsel bedelt, herkent de ouder dit niet meer als een jong.”

Vanaf de derde week komen de veren van de jongen door en aan het einde van de vijfde week zitten ze al bijna geheel in de veren. De snavel is nog steeds zwart en de poten nog bruinachtig tot vleeskleurig. Vanaf de derde week proberen ze ook wat vaker te gaan staan en kunnen zich daardoor al oprichten om over de nestrand te poepen.

Als de jongen vier of vijf weken oud zijn en meer voedsel nodig hebben gaan beide ouders voedsel halen. In hete, droge periodes wordt ook water aangevoerd. “Dan zit het jong op het nest alleen voor wel een uurtje of drie.”

Fotografie: © 2022 Regio Purmerend

Relevant artikel:
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,798FansLike
2,538VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
4.2 ° C
5.6 °
2.4 °
75 %
2.2kmh
100 %
wo
9 °
do
8 °
vr
8 °
za
9 °
zo
6 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.