16.6 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomeHart van de RegioTopgitarist Ruben Hoeke doneert 430 gitaarsets en gaat door: "Het is...

Topgitarist Ruben Hoeke doneert 430 gitaarsets en gaat door: “Het is fantastisch om dit voor kinderen te kunnen doen”

PurmerendHonderden kinderen ontvingen het afgelopen anderhalf jaar een gitaarset van topgitarist Ruben Hoeke. Hij weet als geen ander wat muziek maken voor een mens kan betekenen. Hij gunt ieder kind die ervaring.

Zoals veel mooie initiatieven, begon de actie van Ruben met een eenmalige oproep in november 2020. De gitarist had een gitaarset over en wilde er graag iemand blij mee maken die zelf niet in staat was een gitaar te kopen. Zijn bericht op Facebook werd massaal gedeeld. Niet alleen kwamen er heel veel reacties van mensen die graag zijn set wilden ontvangen. Ruben werd ook overladen door mensen die voor hetzelfde doel een gitaar wilden aanbieden.

De eerste set, vijf sets, tien sets, de hoeveelheid gitaren bleef maar groeien. Hij zorgde er eigenhandig voor dat de gitaren als volwaardige set de deur uit gingen. Met nieuwe snaren, plectrum, hoes, standaard en waar nodig ook met versterker en snoeren. Opgepoest en wel vonden de gitaren hun nieuwe eigenaren.

Muziek voor iedereen

Toen het project uit de hand dreigde te lopen, besloot Hoeke een stichting op te richten. “Stichting Muziek voor Kids” reikt gratis gitaarsets uit aan kinderen door het hele land. Kinderen waarvan de ouders weinig geld hebben, kinderen met een beperking, gevluchte kinderen. Hoeke: “Muziek én zelf muziek kunnen maken is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen, de fantasie, het zelfbeeld (‘Hee, ik kan dit gewoon spelen, wat cool!’) maar ook voor het leren ontdekken, luisteren, proberen etc. etc. Kinderen horen, mijns inziens, die kans te krijgen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Stichting Muziek voor Kids

Ruben heeft nu inmiddels 430 kinderen blij kunnen maken met een gitaar. En daar houdt het niet mee op. Eén keer per week geeft hij gratis online gitaarles. Gemiddeld nemen er wekelijks 60 kinderen deel aan de lessen die hij geeft.

“VROEGER TOEN IK MEZELF BOOS VOELDE WORDEN, MAAKTE IK ALTIJD RUZIE MET MIJN BROERTJE EN ZUSJE. NU GA IK EVEN NAAR MIJN KAMER EN GA IK GITAAR SPELEN. DAARNA VOEL IK MIJ NIET MEER BOOS, MAAR BLIJ.”

BRYANT (autistisch)

We doen het samen

Ruben staat er niet allen voor. Zijn goede vriend Edwin heeft een autospuiterij in Zwaag. Die locatie fungeert tegenwoordig als opslag voor de instrumenten. Samen met een stuk of tien vrienden maakt hij periodiek vanuit Zwaag de gitaarsets in orde. “We steken er allemaal persoonlijk heel veel uren in. Maar ook veel geld. Als de gitaarhoezen op zijn, stapt één van ons in de auto om bij de groothandel van eigen geld nieuwe hoezen te gaan kopen. Het aantal kilometers dat ik door het hele land heb gereden is niet meer te tellen.” En uiteraard zijn er ontzettend veel donateurs. Sommigen met een enkel instrument dat ze nog hadden staan. Anderen gaan speciaal voor dit doel naar de winkel.

Iedereen die een donatie doet aan de stichting, wordt vermeld op de donateurslijst, al is de donatie maar een setje snaren.

Sponsoren

Muziek voor kids is ontzettend blij met de donaties van particulieren. Maar toch moet Hoeke iets van het hart. “Het verbaast me eigenlijk een beetje dat er zich nog geen grote sponsor heeft gemeld. Dat zou zo geweldig zijn. Dat zou een groot bedrijf uit de muziekwereld kunnen zijn – dit zijn natuurlijk hun toekomstige klanten. Maar ook als een bedrijf als Albert Heijn of een andere grote speler zich aanbiedt, omdat zij het maatschappelijk belang van dit doel inzien, zou dat geweldig zijn. Zo maken we de wereld weer een stukje mooier.”

Wilt u zelf iets doneren – in geld of materiaal – kunt u kijken op stichtingmuziekvoorkids.nl.

Kent u toevallig iemand binnen een grote organisatie die iets voor de stichting kan betekenen? Dan stellen Ruben en zijn vrienden het op prijs als u dit artikel daar onder de aandacht brengt.

RUBEN IS EEN TOPGITARIST EN WORDT DOOR DIVERSE MEDIA OMSCHREVEN ALS EEN VAN DE ‘GROOTSTE EIGENTIJDSE NEDERLANDSE GITARISTEN’. HIJ BRACHT EEN TIENTAL ALBUMS UIT EN BETRAD IN ZOWEL BINNEN- ALS BUITENLAND HET PODIUM MET TALLOZE NATIONALE- EN INTERNATIONALE TOPMUZIKANTEN.

Over Ruben HoekeSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.6 ° C
17.8 °
15.5 °
70 %
1.8kmh
100 %
zo
17 °
ma
23 °
di
18 °
wo
21 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.