17.3 C
Purmerend
dinsdag 16 juli 2024
HomePurmerendGrasaren en huisdieren, uw eigen verantwoordelijkheid?

Grasaren en huisdieren, uw eigen verantwoordelijkheid?

Purmerend – De afgelopen weken kreeg Regio Purmerend veel e-mails binnen over de toename van grasaren in de gemeente Purmerend. Een grasaar, ook wel kruiper genoemd, bij je hond of kat lijkt op het eerste gezicht klein en onschuldig, maar schijn bedriegt.

Grasaren kunnen vervelende ontstekingen en pijn bij je hond en kat veroorzaken. Ze bevinden zich vaak bij de tenen, maar je ziet ze ook bij de oren, ogen, neus, keel en longen van je huisdier. Een grasaar dringt zich door vacht steeds dieper in de huid van je huisdier. 

De meeste lezers met honden leggen de verantwoordelijkheid neer bij de gemeente Purmerend. Het zou aan het maaibeleid van de gemeente liggen dat er veel meer grasaren in de gemeente te zien zijn. Tijd dus voor wat vragen aan de gemeente Purmerend.

Het aantal meldingen over grasaren is volgens de woordvoerder van de gemeente door het nieuwe maaibeleid juist duidelijk verminderd. “Gras maaien we niet meer volledig, we slaan bewust delen over. Dat doen we omdat in gras allerlei insecten leven, zoals bijen en vlinders, die zo’n maaibeurt niet altijd overleven. Insecten hebben na het maaien geen voedsel meer, kunnen zich niet voortplanten of overwinteren in het gras.”

“Met het maaibeleid stimuleren we de biodiversiteit en hebben we ook aandacht voor honden en hun baasjes. Voor het tegengaan van grasaren is geen speciale maaironde. Voor hondeneigenaren is het belangrijk om de terreinen waar honden los mogen lopen te beoordelen op mogelijke risico’s voor hun trouwe vriend. Dat blijft altijd goed opletten. Het niet meer gebruiken van pesticiden is van veel grotere invloed op grasaren dan het niet meer maaien”, geeft een woordvoerder aan.

Intensief maaien

“Hondenlosloopgebieden en hondenuitlaatstroken (en gazons) worden intensief gemaaid, minimaal 22 keer per maaiseizoen, inclusief een meter rondom. Daarmee worden de hondenuitlaat gebieden intensiever onderhouden en zullen grasaren hier heel weinig voorkomen.” Voor het maaien gebruikt de gemeente Purmerend sinds de zomer 2021 een nieuwe machine. “Deze machine werkt sneller en beter: nu wordt tijdens het opruimen van de hondenpoep direct, en vaker dan vroeger, ook het gras gemaaid en afgevoerd.”

Als het gras tussentijds te lang wordt, door het weer bijvoorbeeld, wordt dit vaker gedaan, zegt de woordvoerder. “Gras met bloembollen: voor het behoud van de bloembollen, maaien we die delen 8 tot 10 weken na de bloei. Het zogeheten ‘ruiggras’ maaien we 2 maal per jaar. Dit zorgt ervoor dat er weer nieuwe soorten groen ontstaan en is goed voor vlinders, bijen en egels.”

“Het is mogelijk dat grasaren wel in het langere gras staan. Op de verharding (langs bijvoorbeeld tussen stoeptegels en -randen) kunnen deze aren ook voorkomen. Op verharding wordt onkruid twee keer per jaar bestreden (op 3 verschillende manieren, afhankelijk van de plek: met de bosmaaier, een borstelmachine of heet water).”

Controle van uw huisdier

Het is belangrijk dat hondeneigenaren de omgeving waar ze de hond uitlaten, beoordelen op mogelijke risico’s voor hond. Het is goed om na elke wandeling de vacht van de hond te controleren vanwege o.a. teken en grasaren. Doe dit ook voor uw kat wanneer deze buiten komt. Controleer deze ook elke dag.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Grasaren staan overal maar vooral in de berm, vaak op de uitlaatgebieden van de honden en op grasvelden. Ook (buiten)katten lopen risico om de grasaar in de vacht en/of lichaam te krijgen.

    Het is een vervelend onkruid dat tegenwoordig ook steeds meer in de woonwijken tussen de stoeptegels groeit.

    De grasaren hebben namelijk een scherpe punt en een soort weerhaakje waardoor ze steeds dieper kruipen. Eenmaal op de vacht kan het dus zijn dat de scherpe punt zich in de huid boort en steeds dieper in de vacht en zelfs de huid doordringt. Omdat de grasaar als een soort paraplu zich ontvouwt, kan het maar 1 kant op en dat is naar voren.

    Vermijd vooral de plekken waar de grasaren veel groeien. Vaak is dit wel op de uitlaatgebieden of plekken waar veel geplast wordt. Zelfs als het gras gemaaid is, kunnen de kruipertjes als losse deeltjes achterblijven in het gras en alsnog voor narigheid zorgen. Zie je dat je huisdier ergens last van heeft door overmatig niezen, likken op poot of schudden met de kop, aarzel dan niet om direct een afspraak te maken bij de dierenarts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.3 ° C
18 °
16.6 °
79 %
5.8kmh
95 %
di
18 °
wo
21 °
do
23 °
vr
25 °
za
27 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.