19.2 C
Purmerend
dinsdag 16 juli 2024
HomeVolendamZwarte Piet in Volendam blijft een duivels dilemma: "Er moet wat aangepast...

Zwarte Piet in Volendam blijft een duivels dilemma: “Er moet wat aangepast worden”

Volendam – De Sinterklaasintocht in Volendam moet worden aangepast met minder zwarte pieten. Dat staat volgens de lokale politieke partij BVNL in een brief van de gemeente Edam-Volendam die in mei verstuurd is naar het bestuur van het Sinterklaascomité. In de brief staat het verzoek om nog meer aanpassingen door te voeren. “Wildwestverhalen”, zegt Johan Bond, voorzitter van het Sinterklaascomitédie. Hij zegt niets te weten van een brief: “Wel er moet wat veranderen.”

Een Piet die liever anoniem wil blijven kent de brief die BVNL aanhaalt. “Er zijn al pieten die zijn gestopt of willen stoppen”, zegt hij. Volgens hem zijn er meer vrijwilligers die niet meer mee willen doen als Piet niet zwart kan blijven.  

In Volendam bestaat ‘Het Sint-Nicolaas Comité’ en ‘Stichting tot behoud van de Sint-Nicolaas traditie’. Beide organisaties verzorgen de intocht van Sinterklaas in Volendam. De gemeente zegt aan beide een brief te hebben gestuurd, maar wil niet ingaan op de inhoud van de brief. Volgens Bond is er geen sprake van een brief met een voorstel, aanwijzing of suggestie van de gemeente over het uiterlijk van Piet. Wel is er volgens hem overleg over de veiligheid van de intocht. Volgens hem beslissen de comités over het uiteindelijke uiterlijk van Piet en niet de gemeente. Maar wat er ook wordt gekozen, onvrede zal er zeker zijn.

4 december 2021

De dag voor pakjesavond vliegen oliebollen, eieren, vuurwerk en visafval  door de lucht. Het is de reactie van boze Volendammers op de markt als Kick Out Zwarte Piet (KOZP) een spontane demonstratie in het dorp wil houden. De boodschap van de Volendammers is duidelijk zwarte piet moet zwart blijven en de demonstranten zijn niet gewenst. “We zitten niet te wachten op een clash met een groepering die verhard”, zegt Johan Bond van het Sinterklaas Comité Volendam over KOZP. Bond is bang dat er bij toekomstige intochten misschien weer een demonstratie komt.

“Als wij het traditioneel doen is er ook een kans dat ouders niet komen vanwege eventuele escalaties.” Vorig jaar werd de intocht in Volendam op het laatste moment afgelast door nieuwe coronamaatregelen. Hierdoor schorste KOZP een eerder aangekondigde demonstratie in het dorp. Toen er toch een kleine Sinterklaasoptocht werd gehouden kwam KOZP met een spontane demonstratie die hardhandig gestopt werd. 

“Dat we moeten veranderen en aanpassen dat is een gegeven, we zijn nu een bolwerk”

JOHAN BOND SINTERKLAAS COMITÉ VOLENDAM

Ondertussen zijn de meeste dorpen en steden rond Volendam al overstag en is de traditionele Piet ook langzaam verdwenen uit de meeste etalages in het dorp. “Dat we moeten veranderen en aanpassen dat is een gegeven, we zijn nu een bolwerk”, zegt Bond. “We zijn nu aan het kijken hoe we iedereen plezier doen zonder gedoe. We moeten kijken wat acceptabel is.” Maar hoe het er dan wel uit komt te zien kan hij nu nog niet zeggen. 

Een hand vol moppies

Johan Bond is al 48 jaar betrokken bij de intocht van Sinterklaas. Vorig jaar gooide hij bijna het bijltje er bij neer omdat hij veel anonieme bedreigingen kreeg van zowel voor- als tegen standers van zwarte piet. Hij baalt vooral dat het kinderfeest nu weer gekaapt wordt door volwassenen. “Kinderen willen gewoon een hand vol moppies (pepernoten) en een cadeau, die maakt het echt niet uit hoe het er uit ziet.”

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

 1. Overal is het een dilemma, moet kennelijk het HELE jaar over gepraat worden.
  Voor een compromis zijn twee partijen nodig en dienen beide partijen “water bij de wijn” te doen om een meerderheid van stemmen te behalen.
  Niet oeverloos doordrammen en je zin doordrijven.
  Zeker niet als je een jarenlange traditie wilt veranderen.
  De Volendammers hielden i.i.g. tot 2021 hun rug recht (en nog wat meer dorpen in Nederland).
  Goddank komt de Goedheiligman nog lang niet, is het nog lang geen 5 december en is hier in huis al tot overeenstemming gekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
19.2 ° C
20 °
17.8 °
69 %
7.6kmh
93 %
di
19 °
wo
21 °
do
23 °
vr
26 °
za
27 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.