20.3 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
HomePurmerendCrisisnoodopvang 225 asielzoekers op korte termijn voor enkele weken in Zaanstreek-Waterland

Crisisnoodopvang 225 asielzoekers op korte termijn voor enkele weken in Zaanstreek-Waterland

Regionaal – In de komende weken moeten 225 crisisnoodopvangplekken per veiligheidsregio gerealiseerd worden. Bij crisisnoodopvang gaat het om accommodaties die worden ingezet bij incidenten, rampen of crises. Denk bijvoorbeeld aan sporthallen en tenten. Deze crisisnoodopvang is noodzakelijk om de tekorten in de asielopvang op te vangen en de acute situatie rond het aanmeldcentrum in Ter Apel te verbeteren.

Er was eerder een opdracht gegeven aan de veiligheidsregio’s om voor twee weken 150 asielzoekers uit Ter Apel op te vangen. Deze opdracht wordt nu vergroot naar 225 asielzoekers voor enkele weken.

In Zaanstreek-Waterland gaat de Veiligheidsregio (VRZW) met deze opdracht aan de slag. Op dit moment onderzoekt de VRZW locaties en overlegt met gemeentes wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.

Huisvesting statushouders – versnelde uitplaatsing 134 statushouders binnen zes weken in Zaanstreek-Waterland

De regio heeft naast de reguliere taakstelling vorig jaar als regio met de provincie en het Rijk afgesproken om niet in te zetten op asielopvang, maar op de versnelde huisvesting van statushouders in combinatie met andere spoedzoekers. De omvang van deze opdracht is 225 – 248 statushouders eenmalig. Dit zou begin 2023 gerealiseerd moeten zijn.

Hier is nu een nieuwe opdracht bij gekomen. Binnen zes weken moeten er landelijk 7.500 statushouders naar (flexibele / tijdelijke) huisvesting worden uitgeplaatst. “Voor de regio Zaanstreek-Waterland gaat het waarschijnlijk om 134 statushouders. De definitieve verdeling is nog niet bekend gemaakt. Op langere termijn moeten deze statushouders een permanente woonplek krijgen in onze regio.”, geeft de veiligheidsregio aan.

Er wordt onderzocht hoe de regio uitvoering kan geven aan deze opdracht. “We gaan in ieder geval door met het plan voor de huisvesting van statushouders en spoedzoekers. We kijken of we met deze inzet kunnen voldoen aan de opdracht van het Rijk. Momenteel voeren wij daarover gesprekken met de provincie. Onder meer om een aantal locaties in de regio die in Bijzonder Provinciaal Landschap mogelijk te maken. Duidelijk is wel dat de termijn van zes weken die het Rijk heeft gesteld ons voor een grote uitdaging stelt. Dat vraagt flexibiliteit van alle partijen.”

Landelijke maatregelen in de komende drie maanden: grootschalige opvang en flexwoningen

Naast bovengenoemde maatregelen zoekt het Rijk naar enkele grote tijdelijke noodvoorzieningen met een capaciteit van 1.000 opvangplekken voor asielzoekers per locatie voor de duur van zes maanden. Voor zover bekend heeft het Rijk hiervoor geen locaties in Zaanstreek-Waterland op het oog.

Het Rijk zet daarnaast in op de versnelde uitplaatsing van statushouders door de realisatie van 7.500 flexwoningen in 2022. Er is daarvoor een Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting opgericht en het Rijk heeft €100 miljoen vrijgemaakt. Daarnaast wordt geld vrijgemaakt voor het oplossen van knelpunten bij de realisatie van flexwoningen. Ook het Rijksvastgoedbedrijf werkt mee aan tussenvoorzieningen en (flexibele) huisvesting.
Afhankelijk van het tempo van uitplaatsing van statushouders, kan de noodopvang in de regio’s worden afgebouwd.

Landelijke maatregelen op de langere termijn

Ook benoemt het Rijk in het plan van aanpak enkele maatregelen voor de langere termijn. Namelijk de beheersing van instroom en terugkeer, een stabiel en wendbaar opvanglandschap en verlengde pleegzorg voor alleenstaande minderjarige vreemdeling. Ook werkt het Rijk aan een juridisch instrumentarium om een wettelijke taak voor gemeenten om evenwichtig verspreid door het land asielopvangvoorzieningen te creëren voor exploitatie door het COA.

Ook voor de realisatie van huisvesting en tussenvoorzieningen voor statushouders kijkt het Rijk naar een dwingend juridisch instrumentarium. Het gaat dan om het geven van een aanwijzing aan gemeenten op grond van de Wet ruimtelijke ordening wanneer er sprake is van een nationaal belang.

Update:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,556VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
20.3 ° C
21.8 °
18.9 °
70 %
4.5kmh
52 %
ma
20 °
di
20 °
wo
20 °
do
24 °
vr
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.