22.3 C
Purmerend
zondag 23 juni 2024
HomeWaterlandVogelgriep: 550 sierkippen en watervogels geruimd bij vogel hobbyhouder in Watergang 

Vogelgriep: 550 sierkippen en watervogels geruimd bij vogel hobbyhouder in Watergang 

Watergang – In Watergang is op een kleinschalige houderij vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 550 sierkippen en watervogels op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 1 kilometer, de 3 kilometer en 10 kilometer zone rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. Dierentuin Artis ligt in het 10 kilometer gebied. De maatregelen hebben geen gevolgen voor bezoekers van de dierentuin. Het vervoersverbod voor deze zone geldt per direct.

Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook geldt is er in een aantal regio’s ook nog een ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting op de locatie in Watergang wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Volgens het meest recente overzicht van de Europese autoriteit van voedselveiligheid EFSA zijn er dit seizoen verdeeld over 37 Europese landen ongeveer 5.300 gevallen van vogelgriep bij pluimvee en wilde vogels vastgesteld. Het gaat om het hoogste aantal besmettingen voor een epidemisch seizoen dat ooit is gemeld. Er waren bijna 2400 uitbraken op pluimveebedrijven. Daarbij zijn circa 46 miljoen dieren geruimd.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,947FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
22.3 ° C
23.9 °
19 °
62 %
2.7kmh
47 %
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
27 °
do
28 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.