20.6 C
Purmerend
zondag 21 juli 2024
HomeZaanstadTijdelijke noodopvang van 225 asielzoekers in Assendelft

Tijdelijke noodopvang van 225 asielzoekers in Assendelft

Assendelft – De Indoorsporthal van atletiekvereniging Lycurgus in Assendelft, wordt zo snel mogelijk gereed gemaakt om 225 opvangplekken voor asielzoekers te creëren. Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn al maandenlang opvangproblemen, waardoor mensen soms op een stoel, in tenten of in de open lucht moeten overnachten. Aan alle veiligheidsregio’s is daarom gevraagd om hulp te bieden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de 25 veiligheidsregio’s in Nederland gevraagd om tijdelijk 225 crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers te realiseren om de tekorten in de asielopvang op te vangen en de acute situatie rond het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. Hiermee krijgt het Rijk de tijd om een structurele oplossing in te richten.

Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft samen met de gemeenten in de regio afgelopen week gezocht naar een locatie. De Indoor sporthal in Assendelft is geschikt omdat hier alle 225 opvangplekken op één locatie gerealiseerd kunnen worden. Burgemeester Jan Hamming, ook voorzitter van de Veiligheidsregio, is het bestuur van Lycurgus dan ook zeer erkentelijk dat de vereniging is ingegaan op dit noodverzoek en de sporthal tijdelijk ter beschikking stelt. Het is de bedoeling dat in de sporthal tot uiterlijk 1 oktober 225 personen tegelijkertijd kunnen worden opgevangen. Dit betekent dat de opvang in de praktijk ook leeg kan staan of dat er minder dan 225 mensen tegelijk aanwezig kunnen zijn. 

Maatschappelijke betrokkenheid

Op het buitenterrein van Lycurgus kan komende maanden gewoon gesport worden. Vanaf 1 oktober is de hal ook weer voor binnenactiviteiten beschikbaar. “Gezien onze maatschappelijke betrokkenheid wil AV Lycurgus met liefde de helpende hand toesteken door asielzoekers een mooi tijdelijk onderdak te bieden op ons prachtige complex”, aldus Armand Ellsworth, voorzitter van Lycurgus. Leden van de atletiekvereniging en direct omwonenden van de sporthal ontvangen deze week nog een informatiebrief.

Uitvoering en inrichting

De uitvoering en inrichting van de crisisnoodopvang valt onder de verantwoordelijkheid van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Die had de sporthal al eerder op het oog voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat bleek toen niet nodig. De opvang van zowel Oekraïense vluchtelingen als asielzoekers vraagt veel van inwoners en medewerkers van veiligheidsregio en gemeenten,  realiseert voorzitter Jan Hamming zich.

Ondersteuning

Het Rijk heeft de Veiligheidsregio ondersteuning toegezegd in de vorm van menskracht en busvervoer. Naar verwachting start deze week het inrichten van de locatie. Streven is om de sporthal rond het weekend van 15 juli gereed te hebben om de eerste mensen op te kunnen vangen. Dan zijn er ook mensen die hen begeleiding, dagbesteding en verzorging bieden.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,961FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
20.6 ° C
21.1 °
20 °
65 %
0.9kmh
71 %
za
21 °
zo
24 °
ma
22 °
di
21 °
wo
19 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.