14.3 C
Purmerend
maandag 25 september 2023
HomePurmerendPurmerender hoort 7 maanden eisen "voor meer dan 80 duizend euro verrijkt"

Purmerender hoort 7 maanden eisen “voor meer dan 80 duizend euro verrijkt”

Amsterdam – Tegen een 56-jarige Purmerender en voormalige werkvoorbereider bij de gemeente Amsterdam is zeven maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist. De man zou zich jarenlang door aannemers hebben laten trakteren en vertrouwelijke informatie hebben gedeeld. Volgens het OM heeft hij zichzelf en zijn privé-omgeving voor meer dan 80 duizend euro verrijkt.

Het OM rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zich ruim vijf jaar (2011-2016)  als gemeenteambtenaar corrupt heeft gedragen. “Voor het goed functioneren van het openbaar bestuur is het van essentieel belang dat dit zuiver handelt. Een noodzakelijke voorwaarde daarvoor is dat ambtenaren objectief en onafhankelijk zijn”, zeiden de officieren van justitie verleden week op zitting.

Nieuwe keuken

De 56-jarige oud-ambtenaar heeft volgens het OM onder meer een nieuwe keuken en badkamer laten plaatsen in de woning van zijn partner. Verder zou hij kostbare horloges waaronder een Rolex, een scooter en dure televisies hebben aangenomen. De officieren van justitie vinden dat hij zijn functie daardoor niet meer onafhankelijk kon vervullen.

Ze verdenken hem daarnaast veelvuldig vertrouwelijke informatie te hebben gedeeld met de huisaannemer van de gemeente, waardoor die voordeel haalde uit bijvoorbeeld een aanbestedingsprocedure. Op deze manier heeft de 56-jarige verdachte zichzelf en zijn privé-omgeving voor ruim 80 duizend euro bevoordeeld, stellen de officieren van justitie.

Door zijn handelen heeft hij de corrupte cultuur binnen onderdelen van de gemeente Amsterdam gedurende jaren levend gehouden, zeiden de officieren van justitie. Hij zou daar zelf een zeer actieve rol in hebben gespeeld.

De officieren van justitie: “Uit dit onderzoek volgt dat verdachte telkens met zijn volle verstand, welbewust en methodisch tegen de regels in heeft gehandeld. Op deze wijze heeft verdachte op zijn beurt deze corrupte en verziekte cultuur in stand gehouden waar ook collega-ambtenaren hun goddelijke gang hebben kunnen gaan”.

Anonieme tip

Dat de verdachte bij de gemeente is ontslagen had hij als ervaren gemeenteambtenaar ook kunnen verwachten. Met het ontslag van de verdachte hebben de officieren van justitie dan ook geen rekening gehouden in de hoogte van de strafeis. 

De rechtbank doet op 10 oktober uitspraak.

Het onderzoek naar ambtelijke corruptie bij de gemeente Amsterdam is gestart na een TCI-tip (Team Criminele Inlichtingen) in 2015. Ruim een jaar later kwamen anonieme brieven bij de Rijksrecherche binnen met informatie over corrupte ambtenaren. Deze week staan in totaal drie oud-ambtenaren op zitting op verdenking van ambtelijk corruptie en het schenden van hun geheimhoudingsplicht.

In januari van dit jaar legde de Amsterdamse rechtbank al drie oud-ambtenaren straffen op, variërend van werkstraffen tot een onvoorwaardelijke celstraf van vier maanden.
Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Wat een l*l: baan weg, pensioenuitzicht naar de kl*te, een patserklokkie dat-ie niet veilig kan dragen hier in de regio, televisies die geen f*ck meer waard zijn.
    Nu niet janken maar zitten en zijn zonden overdenken.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,615FansLike
2,502VolgersVolg
1,618VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
14.3 ° C
16.1 °
12.2 °
71 %
2.7kmh
40 %
ma
19 °
di
21 °
wo
22 °
do
19 °
vr
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.