14 C
Purmerend
vrijdag 12 juli 2024
HomePurmerendBureau Discriminatiezaken wil meer diversiteit in straatnamen van Purmerend

Bureau Discriminatiezaken wil meer diversiteit in straatnamen van Purmerend

Purmerend – Bureau discriminatiezaken wil meer diversiteit in de straatnamen in Purmerend. Het bureau doet een oproep aan de gemeenteraad om meer balans te brengen in de man-/vrouwverhouding in het straatbeeld. Door een motie zouden politieke partijen het college kunnen oproepen om in nieuwe straten meer aandacht dan voorheen te schenken aan diversiteit, onder meer via een andere man-/vrouwverdeling in de vernoeming van straten, wegen, pleinen en bruggen.

Purmerend heeft 742 straatnamen waarvan er 101 naar een man vernoemd zijn en 25 naar een vrouw. Landelijk zijn 88% van de straten vernoemd naar mannen en slechts 12% naar vrouwen. “Het vernoemen van straten naar prominente vrouwen creëert bewustzijn: een meer diverse weerspiegeling van de maatschappij illustreert de belangrijke rol die Nederlandse vrouwen hadden in onze regionale, nationale en internationale geschiedenis. Het corrigeert ook de manier waarop de prestaties van vrouwen door de eeuwen heen systematisch werden uitgewist of toegewezen aan mannen”, aldus het bureau.

“Via straatnamen worden de mensen geëerd die bijdragen leverden aan onder meer de wetenschap, sport, kunst en politiek. De meeste van de huidige straatnamen zijn gebaseerd op beroepen die in het verleden voornamelijk door mannen werden uitgevoerd, omdat vrouwen een achtergestelde positie hadden ten opzichte van mannen. Daarmee wordt niet alleen een deel van de geschiedenis vergeten, het beïnvloedt ook het beeld dat we hebben van wat vrouwen bereikten en nog kunnen bereiken. Namen uit de geschiedenis van de zwarte bevolking ontbreken al vrijwel helemaal”, besluit het bureau in een brief aan de gemeenteraad.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

 1. Elke wijk in Purmerend heeft een speciaal thema. Tenzij ik me erg vergis, is er al een “feministenbuurt”in Overwhere 2. Eerst volgende nieuwbouwwijk gewoon een “woke” thema kiezen en klaar. Het probleem is alleen momenteel dat er zoveel minderheden zijn, dat dit onderhand de meerderheid is. Dus zoals John al zegt.. Wie ga je kiezen? Kies je voor A dan zijn de andere 25 letters van t alfabet boos. Ga er maar aan staan…

 2. Er spelen veel belangrijkere zaken dan dit ‘vrouwenstraatnamen-probleem’.
  Mensen maken zich druk om kosten van energie en boodschappen.
  Dan is dit straatnamen-probleem’ ONbelangrijk voor 99,9% van de burgers.

  Maar niet voor dit gesubsidieerde clubje zijn die dit ‘vrouwenstraatnamen-probleem’ bedacht heeft.

  John Kaars op de Facebookpagina van Regio Purmerend vroeg zich terecht af (quote):
  ‘ik vind mannen of vrouwen niet echt woke en ook niet passen in onze genderneutrale samenleving.. zijn er dan wél genoeg homo’s en lesbiennes vernoemd? en bi? en trans? en is ook gekeken naar de kleurverhouding?.. Liever iets teveel minderheden dan te weinig’………..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,956FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
14 ° C
15.1 °
13.3 °
82 %
4kmh
100 %
vr
14 °
za
17 °
zo
19 °
ma
24 °
di
20 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.