19.6 C
Purmerend
vrijdag 19 juli 2024
HomePurmerendHotel Van der Valk hotel Purmerend wordt ‘verplicht’ opvangplaats statushouders

Hotel Van der Valk hotel Purmerend wordt ‘verplicht’ opvangplaats statushouders

Purmerend – Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft de gemeente afgelopen dinsdag 16 augustus 2022 geïnformeerd over de tijdelijke opvang voor ongeveer 100 statushouders in Van der Valk Hotel Purmerend in Zuidoostbeemster.

Het COA heeft hiervoor een huurovereenkomst gesloten met Van der Valk voor zes maanden, vanaf 1 september 2022. Dit nieuws heeft het college verrast. De gemeenteraad en de directe buren van het hotel zijn geïnformeerd.

Op woensdag 16 augustus heeft Het Rijk de gemeente geïnformeerd dat het COA de locatie als opvangplek zal gaan gebruiken. De gemeente wordt daarmee door Den Haag buiten spel gezet. Het rijk haalt via het zogeheten ruimtelijk ordeningsinstrumentarium de vergunningverlening naar zich toe. Hierdoor kan, buiten de wil van de gemeente en gemeenteraad om, worden bepaald dat een bepaalde locatie Rijksvastgoed wordt en kan het kabinet deze tot een opvanglocatie bestemmen.

De afgelopen weken heeft iedereen in de media kunnen lezen en zien dat de overvolle opvanglocaties van het COA te maken hebben met schrijnende situaties. Er zijn snel extra noodopvanglocaties nodig omdat statushouders, mensen met een verblijfsvergunning die in Nederland mogen blijven, niet kunnen doorstromen. Het COA zoekt naar noodoplossingen om de situatie te verbeteren. Deze afspraak van het COA met Van der Valk voor hotelopvang van 1 september 2022 tot en met februari 2023, kan voor de korte termijn de druk iets verminderen. Het COA heeft landelijk met meerdere Van der Valk-Hotels afspraken gemaakt voor hotelopvang.

Hotel Van Der Valk Purmerend sluit vanwege de opvang met ingang van 1 september a.s. haar deuren voor gasten. Iedereen die een boeking heeft staan wordt persoonlijk door het hotel benaderd om de situatie uit te leggen. Ook het personeel weet nog niet waar het aan toe is wat betreft de werkzaamheden.

Ondanks alle vragen die inwoners en het college over deze noodoplossing hebben, is er ook begrip binnen de gemeente voor het zoeken naar oplossingen door het COA. Het college legt de komende tijd vragen en praktische zaken voor en blijft met hen in gesprek. Daarbij wordt aandacht gevraagd voor de veiligheid en de informatievoorziening richting de buurtbewoners in de komende tijd. Buurtbewoners kunnen bij het COA terecht met eventuele vragen of zorgen over de opvang. In het hotel is ruimte voor de opvang voor en begeleiding van zo’n 100 mensen.

De doelgroep bestaat voor het overgrote deel uit nareizigers (gezinsleden, ook kinderen van mensen met een verblijfsvergunning) en statushouders. Zij blijven niet in Zuidoostbeemster, maar zullen in deze opvangperiode doorstromen naar een andere opvanglocatie of een woning elders in het land. Het COA zorgt voor de opvang aan en begeleiding van deze mensen tijdens hun korte verblijf in het hotel. De meeste mensen hebben een eigen dag- en onderwijsprogramma: dit zetten zij voort in de weken dat zij in het hotel verblijven.

Daarnaast is het COA verantwoordelijk voor zaken als beveiliging, zorg, tolken, dagbesteding en eten. Alles is erop gericht dat mensen na enkele weken vanuit deze hotelopvang doorstromen.

Update:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

6 REACTIES

 1. En bedenk dat de HAR van het COA: Statushouders die op definitieve huisvesting wachten, kunnen via de HAR alvast tijdelijk in hun toekomstige gemeente gaan wonen.
  Oftewel ze blijven in Purmerend, in een (sociale huur) woning.
  Je zult maar op de wachtlijst voor een (sociale huur) woning staan….

 2. De macht wellusteling vult hier zijn zakken het laat de medeburgers met de ellende wat hier uit voortvloeit barsten opstand wat hier uit ontstaat, terug naar land van herkomst is de oplossing

 3. Walgelijk nu geven de vd valk mensen om verder te pushen voor een nieuw hotel in het beusebos.
  Mijn kinderen krijgen geen huis in Purmerend en moeten gedwongen ergens anders heen.
  Walgelijk.
  Eigen Volk Eerst.

 4. Ik wens alle woningzoekende veel geduld met het krijgen van een woning want, voorlopig maakt u geen enkele kans. Want deze trend zet zich nog voorlopig voort.

 5. Ik zie een trend ontstaan in de opvang;
  Het zijn allemaal hotels
  Het zijn i.i.g. 3 hotels van Van de Valk ( nl.Zuidplas, Sprang Capelle en Purmerend)
  Van de Valk lijkt de grootste zakkenvuller in deze
  Alle betrokken Gemeentes zijn 0,0% betrokken/tijdens de onderhandelingen op de hoogte gesteld (?!?!?!)
  De opvang wordt gepresenteerd als een vaststaand feit; slikken of stikken, dus.

  Ik zie (o.m. op Facebook);
  De brief van de Gemeente Purmerend (met dringende advies tot geheimhouding) gepubliceerd
  Boosheid ontstaan bij de burgerij
  Het (beperkte) draagvlak snel afbrokkelen

  Ik leef met omwonenden, inwonende/woningzoekenden van/in Gemeente Purmerend en de middenstand in “het stadje” (de ‘opvang’ ligt immers op loopafstand) mee….
  En keep my fingers crossed dat het rustig blijft!

 6. Ik constateer:
  Statushouders* een dak boven hun hoofd maar de reguliere woningzoekende moet jaren wachten.
  Statushouders* een dak boven hun hoofd maar heel veel dak- en thuislozen niet.
  Statushouders* een dak boven hun hoofd maar het personeel van Van de Valk weet niet of ze nog een baan hebben.
  Ik concludeer:
  Kortom: alles moet wijken voor een dak boven het hoofd van de Statushouders*?!?!
  Ik voorspel:
  Daar komt str*nt van.

  *=Statushouders en nareizigers (gezinsleden, ook kinderen van mensen met een verblijfsvergunning).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
19.6 ° C
20.6 °
18.3 °
79 %
2.1kmh
99 %
vr
27 °
za
28 °
zo
24 °
ma
21 °
di
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.