18.8 C
Purmerend
maandag 20 mei 2024
HomeBeemsterOmwonenden Van Der Valk niet verrast: "We wisten het al een tijdje"

Omwonenden Van Der Valk niet verrast: “We wisten het al een tijdje”

Zuidoostbeemster – Voor de gemeente en veel Purmerenders kwam het nieuws misschien als donderslag bij heldere hemel. Omwonenden van Van Der Valk Purmerend zijn minder verrast. Zij ‘wisten’ het eigenlijk al een paar weken.

De gemeente Purmerend maakte gisteren bekend dat Hotel Purmerend per 1 september door het COA ingezet zal gaan worden als opvang voor statushouders. De gemeente zegt pas afgelopen maandag lucht gekregen van de onderhandelingen tussen het COA en Van Der Valk. Dinsdag kwam de definitieve bevestiging vanuit Van Der Valk. De gemeente geeft aan het jammer te vinden pas zo laat op de hoogte te ijn gesteld, maar nu probeert mee te denken om zo een stukje regie terug te kunnen krijgen. “Maar we hadden liever aan de voorkant van het proces gezeten.”

Omwonenden wisten het al langer

Meerdere bewoners van de Purmerenderweg waren al langer op de hoogte. “Eén van de buren heeft goed contact met Van Der Valk, zodoende hebben wij het al ruim twee weken geleden gehoord.”

Ook het personeel van Van Der Valk schijnt al langer op de hoogte te zijn, vertelt een buurvrouw. “Een kennis van mij probeerde anderhalve week geleden een verblijf in het hotel te boeken, maar kreeg toen al te horen dat er vanaf 1 september geen boekingen werden aangenomen, in verband met de komst van Oekraïners. Het verhaal blijkt iets anders, maar het was in ieder geval al bekend.”

Een andere omwonende begrijpt de keuze van Van Der Valk wel. “Er komen vier statushouders in een kamer. Het hotel krijgt meer geld van het COA dan nu het geval is. Zakelijk gezien worden ze er niet slechter van.”

De direct omwonenden staan niet negatief tegenover de komst van de statushouders. “We kunnen wel een buurtbarbecue gaan organiseren”, grapt er eentje. Wel vinden ze allemaal dat het geen goed plan is om vier statushouders in de toch al kleine kamers onder te brengen. “We hebben gehoord dat er twee stapelbedden op iedere kamer worden geplaatst.” Ook vindt men het in de buurt onbegrijpelijk dat de gemeente niet op de hoogte is gesteld van de onderhandelingen tussen de hotelketen en het COA.

Dreigmails en boze telefoontjes

Het personeel van Van Der Valk heeft nu de taak om de honderden boekingen die in het najaar gepland staan telefonisch af te zeggen. Het is erg kort dag. “We krijgen ook veel boze telefoontjes en dreigmails. Mensen die beginnen te schelden en zeggen dat we nazi’s zijn. Maar ik heb een brede rug”, merkt een medewerker van het hotel op.

Hoe de werkzaamheden van het personeel er uit gaan zien na 1 september, is ook voor hen nog niet duidelijk. Het Van Der Valk concern was telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

 1. Ik las op de Facebook-pagina van Regio Purmerend een bijdrage van ‘Jacob Hondenbaan’; de HAR-regeling van het COA.
  In die HAR-regeling staat o.m.:
  Om de druk op de opvangcapaciteit van het COA te verkleinen, is de hotel- en accommodatieregeling (HAR) voor statushouders in het leven geroepen.
  Statushouders in een azc die op definitieve huisvesting wachten, kunnen via de HAR alvast tijdelijk in hun toekomstige gemeente gaan wonen. Bijvoorbeeld in een hotel of recreatiewoning.
  Mensen die voor deze regeling in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld volwassen alleenstaande statushouders die al geruime tijd op een woning wachten, gezinnen met kinderen en statushouders (referenten) die in afwachting zijn van de overkomst van nareizende familieleden.
  Uitgesloten van deze regeling zijn statushouders die intensieve medische begeleiding nodig hebben.

  ERGO: ze komen en ze blijven, in een (sociale huur)woning in de gemeente Purmerend.

 2. Een vreemd verhaal van omwonenden daar de reacties van omwonenden op de Facebookpagina een heel ander beeld schetsen;
  Reactie van M.Koopman (quote):’Onzin. Gisteravond kreeg iedereen een brief waar dit verhaal in stond.’ En de reactie van C.M.Jonk (quote): ‘Gelul, woon toch echt er vlak naast en gisteren pas een brief gekregen’.

  Wat mij bovendien opvalt is dat van der Valk wel heel veel hotels aan het COA verhuurt en vaak de naam van staatsecretaris van der Burg wordt genoemd.
  Een kleine greep uit de verhuurovereenkomsten tussen van der Valk en het COA met of zonder tussenkomst van staatssecretaris van der Burg:
  In Sprang-Capelle worden 238 Oekraïners en statushouders opgevangen in een leegstaand hotel (het is verkocht aan Van der Valk)
  Zuidplas is verbaasd door het onaangekondigde verblijf van 42 vluchtelingen in het Van der Valkhotel in Nieuwerkerk aan den IJssel.
  In Purmerend/Zuidoostbeemster worden 100 238 Oekraïners en statushouders opgevangen in hotel Van der Valk.
  Van der Valk vangt 75 vluchtelingen in haar locatie Kasteel Meerwijk in de regio Den Bosch.

  Ik zou bijna gaan denken dat het Van der Valk concern een telg heeft werken bij het COA op een strategische positie…..,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,924FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
zeer lichte bewolking
18.8 ° C
20.1 °
16.7 °
76 %
4kmh
17 %
ma
19 °
di
21 °
wo
16 °
do
17 °
vr
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.