16 C
Purmerend
maandag 3 juni 2024
HomePurmerendZaanstad en Purmerend zetten zich samen in om te controleren op illegale...

Zaanstad en Purmerend zetten zich samen in om te controleren op illegale prostitutie in de regio

Zaanstraak/Waterland – Toezicht op de (on)vergunde prostitutie is een belangrijk instrument bij het tegengaan van misstanden en mensenhandel. In het Landelijk Overleg Veiligheid en Politie (LOVP) van 3 december 2018 heeft de korpschef van de Nationale Politie aangegeven de politiecapaciteit efficiënter te willen inzetten op de opsporing van mensenhandel in plaats van het uitvoeren van reguliere (bestuurlijke) prostitutiecontroles. In dit kader zijn afspraken gemaakt over de inrichting van het bestuurlijk toezicht op prostitutie door gemeentelijke samenwerking op districtsniveau.

De regionale ambitie van de gemeenten in Noord-Holland is om gezamenlijk te zorgen voor een veilige en gezonde prostitutiebranche, waar in samenwerking met alle partners misstanden in de vergunde en onvergunde prostitutie worden tegengaan. Daarnaast draagt dit bij aan de bestrijding van mensenhandel. Dit ligt in lijn met de lokaal vastgestelde speerpunten uit het prostitutiebeleid van de gemeente Zaanstad.

Met dit besluit wordt beoogd om het toezicht op de naleving van de regels voor de prostitutiebranche te versterken door het regionaal te organiseren. Tevens wordt beoogd dat de toezichthouder van het prostitutiecontrole team bevoegd worden om in ZaanstreekWaterland controles uit te voeren. Door het aanwijsbesluit toezichthouders bestuurlijk toezicht prostitutie te nemen kunnen de controles ook in Zaanstreek-Waterland goed worden uitgevoerd.

Kernboodschap

In Noord-Holland is voorgesteld het bestuurlijk toezicht op de prostitutiebranche regionaal te organiseren. De achtergrond daarvan is dat hierdoor kennis en ervaring over bestuurlijk toezicht op prostitutie wordt gebundeld en verplaatsing van misstanden in de regio kan worden voorkomen. Voor Zaanstad betekent e.e.a. dat wij een coördinerende rol in de regio op ons nemen en samen met de gemeente Purmerend een aantal toezichthouders zullen leveren aan het Prostitutie Controle Team Zaanstreek-Waterland (PCT Za-Wa) die regionale controles zullen uitvoeren zowel op vergunde als op onvergunde prostitutie. De onderzoeken en de controles vinden plaats door PCT Za-Wa onder aansturing van een coördinator vanuit Zaanstad. Dus controle op naleving van de regels in de APV m.b.t. vergunde en onvergunde prostitutie.

Doelstelling

De belangrijkste doelstelling van het bestuurlijk toezicht is het toezien op de naleving van de bestuurlijke regels omtrent prostitutie, zoals vergunningen/ vergunningsvoorwaarden en regels rondom thuisprostitutie. Dus controle op naleving van de regels in de APV m.b.t. vergunde en onvergunde prostitutie. De gemeente heeft hierin tevens een signalerende rol als het gaat om mensenhandel/ uitbuiting. De opsporing van mensenhandel (en het nalopen van signalen van mensenhandel) ligt bij de politie. Dit zijn samen de twee pijlers waarin zorg wordt gedragen voor een gezonde en veilige seksbranche. En daarmee draagt het bestuurlijk toezicht bij aan het tegengaan van ondermijning.

Doel van de controles op onvergunde prostitutie bestaat uit vier onderdelen:

 1. Zicht te krijgen op aard en omvang van illegale prostitutie;
 2. Het woon- en leefklimaat van burgers te beschermen en overlast tegen te gaan;
 3. Misstanden in deze branche te signaleren;
 4. Passende hulpverlening te bieden aan hen die het behoeven.

In Zaanstad is in juli 2021 het prostitutiebeleid opnieuw vastgesteld. Ten behoeve van de bovenstaande vier doelstellingen beschrijft het prostitutiebeleid de in Zaanstad geldende vergunningen en bijbehorende handhavingsarrangement. Aanvullend hierop gelden ook de in 2021 herziende Nadere regels op de Apv- artikelen over prostitutie en verdeling schaarse vergunningen voor exploitatie van een seksbedrijf.

Het is voor het beheersbaar houden van de sector en het tegengaan van overtredingen en misstanden, noodzakelijk om toezicht te houden op het naleven van de regelgeving.

Regionaal Toezicht

Het toezicht per regionaal district wordt uitgevoerd door het Prostitutie Controle Team (hierna:PCT). Iedere PCT bestaat uit een coördinator en aantal toezichthouders.

Toezichthouders komen uit verschillende gemeenten en werken onder een coördinator die in dienst is van een coördinerende gemeente. Voor de betrokken toezichthouders is het werken voor het PCT een taakaccent binnen hun huidige werkzaamheden, ze werken een deel van hun tijd in dit team, wat betekent dat ze in het gehele district werken. De PCT’s voeren in het district diverse controles uit bij zowel de vergunde als onvergunde prostitutie. De drie coördinerende gemeenten stemmen hun inzet onderling af en wisselen ervaringen uit. De (juridische) handhaving wordt vervolgens gedaan in de gemeente waar een constatering is gedaan op basis van een bestuurlijke rapportage.

De rol van een coördinator is om naast zijn toezichthoudende taken ook sturing te geven aan het PCT en in overleg met de toezichthouders en ketenpartners de prioritering van controles en informatieverzoeken te bepalen en als aanspreekpunt te fungeren voor de ketenpartners van controle- en informatieverzoeken.

De toezichthouder van het PCT voert zijn (toezichthoudende) taak uit onder leiding, toezicht en verantwoordelijkheid van de gemeente waar hij wordt ingezet. Die gemeente draagt er zorg voor dat de toezichthouder van het PCT adequaat wordt geïnformeerd over werkprocessen en (bijzondere) wet- en regelgeving die daar geldt. Waar mogelijk voert de toezichthouder van het PCT zijn taken uit in samenwerking met de toezichthouders van de gemeente waar hij wordt ingezet.

Financiële consequenties

 • Iedere gemeente in de regio draagt bij aan de kosten voor het PCT naar rato van het inwonersaantal van betreffende gemeente;
 • Een gemeente kan capaciteit of een financiële bijdrage leveren;
 • Als een gemeente toezichthouders levert worden deze kosten afgetrokken van het bedrag dat de betreffende gemeente moet betalen;
 • In de kostprijs van een toezichthouder en een coördinator zitten de overheadkosten;
  Als de kosten van het PCT en de uitgevoerde controles hoger worden dan begroot, dan zullen evenredig minder controles worden uitgevoerd; blijken de kosten lager, dan kunnen evenredig meer controles worden uitgevoerd;
 • Betaling vindt vooraf plaats per gemeente.


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,927FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16 ° C
17.2 °
14.5 °
70 %
0.9kmh
100 %
ma
15 °
di
19 °
wo
15 °
do
17 °
vr
17 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.