13.4 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomePurmerendTent met 450 asielzoekers vanaf 1 oktober op de Baanstee Noord

Tent met 450 asielzoekers vanaf 1 oktober op de Baanstee Noord

Regionaal – Vanaf 1 oktober zal er een tent op de Baanstee Noord geplaatst worden, welke voor een periode van 3 maanden onderdak gaat bieden aan 450 asielzoekers. De veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland heeft dat kenbaar gemaakt in een brief, welke openbaar op de website van de gemeenteraad is gepubliceerd. Alle regioburgemeesters van Zaanstreek-Waterland ondersteunen het voorstel. De brief is hieronder integraal gepubliceerd.

6 september 2022 – Onderwerp: Crisisnoodopvang asielzoekers regio Zaanstreek-Waterland

Beste gemeentebestuursleden van Zaanstreek-Waterland,

Op dit moment zit de asielketen in een stevige crisis. De situatie, voor zowel mensen die asiel willen aanvragen als voor medewerkers met name in Ter Apel, is nog nauwelijks houdbaar. In de afgelopen weken heeft het Rijk in het Veiligheidsberaad de Veiligheidsregio’s verzocht om op zeer korte termijn een extra stap te zetten in het stabiliseren van de asielopvangketen. Het Rijk ziet dat mogelijke structurele oplossingen noodzakelijk zijn, maar geen directe verlichting voor de huidige situatie bieden.

Het kabinet heeft daarom in het Veiligheidsberaad een extra hulpverzoek gedaan aan de gemeenten en Veiligheidsregio’s in het veiligheidsberaad. Op 9 en 26 augustus jongsleden hebben de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, E. van der Burg en de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, H. de Jonge informatie hierover een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Deze treft u aan in de bijlagen.

Deze informatie en het verzoek is ook uitvoerig besproken in het BAO (burgemeesters- afstemmingoverleg) van onze Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland op donderdag 1 september 2022.

Hulpverzoek Veiligheidsregio’s

In de gerefereerde brieven is het verzoek aan alle Veiligheidsregio’s als volgt opgenomen:
1. Een deel van de opvangplekken voor Oekraïners die niet gebruikt worden, de komende periode te benutten voor de noodopvang van reguliere asielzoekers.
2. Naast de noodopvangplekken voor asielzoekers die de veiligheidsregio’s al hebben gerealiseerd, opnieuw per veiligheidsregio 225 extra crisisnoodopvangplekken te realiseren.

Invulling eerdere hulpverzoeken

De gemeente Wormerland heeft in juni 2022 de regionale hub, die was ingericht voor de registratie van Oekraïense vluchtelingen, een aantal weken ingezet voor de opvang van asielzoekers. De hub heeft tot 12 juli 2022 dienstgedaan. Andere opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen zijn op dit moment volledig benut.

In juli 2022 heeft de gemeente Zaanstad het voortouw genomen in de opdracht tijdelijke noodopvang van de 225 asielzoekers in de sporthal in Assendelft. De termijn van deze locatie verloopt op 1 oktober aanstaande.

Wat betekent het nieuwe hulpverzoek concreet?

De vorige opdracht van het Rijk aan de Veiligheidsregio’s is met het laatste verzoek verlengd en uitgebreid. Dit betekent dat de regio Zaanstreek-Waterland in totaal 450 asielzoekers moet opvangen. Doel blijft dat de te bieden noopvang voor de korte termijn verlichting brengt in en rondom het azc in Ter Apel voor de mensen die daar buiten de nachten doorbrengen.

Deze verlenging en uitbreiding van de opdracht is noodzakelijk. Tegelijk voelen alle regioburgemeesters deze opgave ook als een humane verplichting in de regio die gezamenlijk en snel opgepakt moet worden. Zij zijn van mening dat niemand na zoveel ellende en die op de vlucht is voor onheil of een veilige nieuwe thuishaven zoekt, buiten moet slapen. Bovendien kan deze crisis alleen maar door het kabinet worden opgelost door ruimte te bieden om tot een oplossing te komen. Het Rijk geeft aan dat kortdurende crisisnoodopvang aanbieden door gemeenten daarbij helpt. En die opvang en ondersteuning willen zij geven.

De beslissing mee te werken als regio geeft ons meer regie en invloed op het proces rondom het realiseren van crisisnoodopvang in het hele land. Niet alleen onze regio moet noodopvang realiseren en wij willen op deze manier bijdragen en daardoor ook andere regio’s steunen die voor eenzelfde opdracht staan.

Daarom heeft de Veiligheidsregio een voorstel gedaan voor het realiseren van deze crisisnoodopvang voor 450 asielzoekers voor de periode van drie maanden vanaf 1 oktober 2022. Dit is conform het verzoek van het Rijk. Gezien de opdracht en de snelheid waarmee het Rijk ons heeft verzocht om in actie te komen is de meest voor de hand liggende locatie het buitengebied op de grens tussen Edam- Volendam en Purmerend, te weten Baanstee-Noord. Hier is voldoende ruimte om zeer snel noodopvang mogelijk te maken en met elkaar samen te werken. Het gaat om een tijdelijke noodopvangplek met basisvoorzieningen.

De burgemeester van de gemeente Purmerend, Don Bijl, en de burgemeester van de gemeente Edam-Volendam, Lieke Sievers, hebben in overeenstemming met hun beide colleges, aangegeven samen met de Veiligheidsregio de schouders te willen zetten onder deze nieuwe hulpkreet. Beide burgemeesters willen een bijdrage leveren in deze onhoudbare crisissituatie en met in achtneming van de buitengewone inzet van de andere burgemeesters die de noodopvang in de afgelopen periode hebben verzorgd. Omdat het de locatie aan Baanstee-Noord betreft, heeft burgemeester Bijl het besluit genomen om daar een crisisnoodopvang te realiseren.

Vervolgstappen

Dat de beide burgemeesters deze hulp willen bieden is de eerste stap. Het Rijk heeft geld toegezegd aan de Veiligheidsregio’s voor de organisatie van deze noodopvangplekken. Onze denkrichting is om een samenwerking met beide betrokken gemeenten op te zetten. Hoe deze samenwerking eruit ziet moeten we met elkaar op korte termijn overeenkomen en opstarten. Veel praktische en organisatorische zaken moeten logischerwijs nog verder uitgezocht worden: van nutsvoorzieningen tot maaltijden en dagbesteding in overleg met het COA.

Informeren

Alle regioburgemeesters staan achter dit voorstel waarover wij u, gemeentebesturen, colleges en raden van Zaanstreek-Waterland informeren. Tegelijkertijd hebben wij in samenwerking met de beide betrokken gemeenten de direct omwonenden en bedrijven op de hoogte gebracht via een informatiebrief. Uiteraard vragen wij ook hen mee te denken om deze opvanglocatie bij hen in de buurt zo ordentelijk als mogelijk te organiseren en waar mogelijk hun hulp te benutten.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

 1. Ze mogen mij eerst een fatsoenlijke woning geven, zogenaamd maar mensen helpen wat dacht je van je eigen bevolking?

 2. Blijven we die gasten binnenhalen ? Eerst 100 in VanDer Valk hotel nu weer 450 in tenten in Baanstee , wie zorgt voor de veiligheid van de burgers van Purmerend? Die paar agenten die wij hebben ? Waarom worden deze gasten niet geplaatst in Benoordenhout DenHaag, waar Rutte woont of in Aerdenhout of in Laren waar de miljonairs van Nederland wonen . Worden wij hier het tweede Ter Apel ? Houdt toch eens op met alles maar te accepteren wat wordt opgelegd door die liegers en bedriegers uit Den Haag

 3. Ik weet het niet.
  Plots valt daar ‘zomaar’ uit het niets de mededeling dat:
  Per 1 september voor 1 jaar ongeveer 100 statushouders i.h.k.v. de HAR-regeling in Van der Valk Hotel Purmerend in Zuidoostbeemster. Voor hen geldt dat zij wennen in hun toekomstige woongemeente oftewel ZIJ BLIJVEN EN KRIJGEN HUISVESTING.
  Vanaf 1 oktober zal er een tent op de Baanstee Noord geplaatst worden, welke voor een periode van 3 maanden (=1 januari 2023) onderdak gaat bieden aan 450 asielzoekers: wat er met hen tijdens en na de tentperiode gebeurt is onbekend.

  We mogen hopen dat we hier geen toestanden krijgen zoals in Wijk bij Duurstede met deze groep bezoekers én als er stront wordt veroorzaakt hoop ik dat er het zo daadkrachtig wordt opgetreden als in Wijk bij Duurstede.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
13.4 ° C
14.4 °
12.2 °
79 %
4.5kmh
56 %
zo
19 °
ma
22 °
di
21 °
wo
22 °
do
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.