20.1 C
Purmerend
maandag 22 juli 2024
HomeRegionaalEerste halfjaar 2023 huisvesting nodig voor 21.200 statushouders

Eerste halfjaar 2023 huisvesting nodig voor 21.200 statushouders

Regionaal – Het kabinet heeft gemeenten en provincies gevraagd om voor de eerste helft van 2023 21.200 statushouders te huisvesten. Het gaat om asielzoekers die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen omdat zij bijvoorbeeld zijn gevlucht voor oorlog, geweld of vervolging.

Voor Purmerend, uitgaande van de verdeelsleutel in 2022, zou het gaan om ongeveer 110 sociale huurwoningen of andere plaatsen van opvang waar de gemeente statushouders wil gaan vestigen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft aan dat het aantal van 21.200 gebaseerd is op het aantal asielzoekers dat een verblijfsvergunning krijgt in de periode van 1 juli 2022 t/m 31 maart 2023. Dat aantal is door het ministerie vastgesteld op 21.200. Daarnaast is er gekeken naar het hoge aantal statushouders dat op 1 juli 2022 aanwezig was in de asielopvang, namelijk 15.270. Bij vaststelling is ook rekening gehouden met de verhoogde instroom van asielzoekers en de problemen met uitstroom van statushouders naar gemeenten.

Tot slot is de groep van ongeveer 100 Afghaans-Nederlandse evacués, die door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tijdelijk in hotels worden opgevangen in afwachting van permante huisvesting, aan de taakstelling toegevoegd.

“In maart 2023 wordt een tussentijdse evaluatie gedaan om te kijken of de verwachting klopt of dat de taakstelling naar beneden moet worden bijgesteld. Als blijkt dat meer vergunninghouders gehuisvest moeten worden, dan schuift dit door naar de taakstelling voor de tweede helft van 2023”, zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Asielopvang onder druk

De asielopvang in Nederland staat onder enorme druk. Door een verhoogde instroom van asielzoekers in combinatie met problemen met de uitstroom van statushouders zijn er niet voldoende opvangplekken. Op 1 juli 2022 verbleven 15.270 statushouders in COA-opvanglocaties. De uitstroom naar huisvesting is dus hard nodig om de druk op de asielopvang te verminderen.

Oekraïne

Op dit moment is niet te voorspellen hoe de situatie in Oekraïne de taakstelling zal beïnvloeden. Wanneer het aantal vluchtelingen uit Oekraïne grote invloed heeft op de benodigde huisvesting, wordt los van deze taakstelling bekeken hoe deze huisvesting geregeld kan worden, geeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid aan.

De kosten van het COA voor het opvangen van asielzoekers in een AZC zijn gemiddeld ongeveer € 27.900 per persoon per jaar. In dit bedrag zitten onder meer de kosten van huisvesting, personeel COA, gezondheidszorg en levensonderhoud. Hierboven op komen nog de kosten van de IND, politie en Dienst Terugkeer en Vertrek wat ongeveer goed is voor € 17.000 per persoon. Omdat het om mensen gaat, met ieder hun eigen behoeften en hulp, is er geen precies prijskaartje aan te hangen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. Wat een ‘groei’ van inwoners voor een klein land als Nederland.
  Wat een ‘groei’ van uitgaven terwijl iedere ‘gewone’ inwoner van Nederland wordt gevraagd om de hand op de knip te houden.
  Wat een ‘groei’ van energiegebruik terwijl iedere ‘gewone’ inwoner van Nederland wordt gevraagd om kort te douchen, een trui aan te trekken en zo min mogelijk te stoken.
  Wat een ‘groei’ van zorgwachtlijsten terwijl de toegankelijke zorg ontoegankelijk wordt voor ‘gewone’ inwoners van Nederland, het onderwijs kampt met tekorten voor ‘gewone’ inwoners van Nederland, een tandarts amper te vinden is voor iedere ‘gewone’ inwoner van Nederland.
  Wat een ‘groei’ van ‘urgente’woningzoekenden terwijl er een huizentekort is en terwijl iedere ‘gewone’ inwoner van Nederland wordt gevraagd nog ‘even’ op zijn/haar beurt te wachten.
  Wat een ‘groei’ van klimaatbelasting terwijl iedere ‘gewone’ inwoner van Nederland wordt gevraagd zijn/haar klimaatvoetafdruk te minimaliseren en hierin te investeren.
  Etc.etc.

  Ik vind het niet gek dat de onvrede onder de ‘gewone’ inwoners van Nederland groeit en vrees de dag dat het ‘genoeg’ is.
  Het kan wel wat minder allemaal ten gunste van de ‘gewone’ inwoners van Nederland want van alleen maar ‘geven’ komt zelfs de beste koe droog te staan…….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,968FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
20.1 ° C
21.8 °
18.9 °
69 %
4kmh
31 %
ma
21 °
di
21 °
wo
20 °
do
24 °
vr
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.