5.7 C
Purmerend
woensdag 24 april 2024
HomePurmerendWat vindt u? Moet de hondenbelasting in Purmerend worden afgeschaft?

Wat vindt u? Moet de hondenbelasting in Purmerend worden afgeschaft?

Purmerend – In Zaanstad wordt de hondenbelasting afgeschaft, maar in veel andere gemeenten bestaat dat nog. De bedragen die gemeenten rekenen voor het houden van een hond verschillen behoorlijk. In Purmerend kost een hond € 79,20 per jaar, in Haarlem € 96,00 en in Hilversum zelfs € 109,00. Moeten we daar niet eens van af? 

Voor nu staat de hondenbelasting in Purmerend nog in de begroting van 2023 en moeten inwoners met een hond volgend jaar zelfs € 84,24 per hond betalen. Politieke partijen kunnen eventueel tijdens de begrotingsraad begin november voorstellen indienen om deze belasting te stoppen, maar dan moet er wel een gat in de begroting gerepareerd worden van € 418,000.

De belasting op je viervoeter verschilt per gemeente en de verschillen in bedragen die ze vragen zijn groot. Zo hoef je in de ene gemeente niets te betalen en moet je in de andere meer dan 100 euro neertellen. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de hondenbelasting wordt afgeschaft, maar dat plan is nog niet van de grond gekomen.

In Noord-Holland is Hilversum het duurst voor hondenbezitters. Daar betaal je voor een hond 109,20 euro belasting per jaar. Een tweede hond kost het baasje € 183,12. Voor een derde en volgende hond betaal je in Hilversum 251,04 euro belasting. In de gemeente Haarlem en Waterland moet je ook betalen voor je beestje, terwijl je in Amsterdam als hondenbezitter geluk hebt. Daar werd de belasting in 2016 afgeschaft.

Geen doelbelasting

De hondenbelasting stamt uit 1446 en is ooit ingevoerd om hondsdolheid te bestrijden. Gemeenten mogen zelf bepalen of ze wel of geen belasting heffen en het is geen doelbelasting. Ze zijn dus niet verplicht om de opbrengst aan hondenfaciliteiten te besteden of aan het opruimen van poep, al gebeurt dat gedeeltelijk wel in Purmerend.

Moet de hondenbelasting in Purmerend worden afgeschaft?

Laden ... Laden ...


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

5 REACTIES

  1. Gewoon afschaffen en dat gat in de begroting dichten door die vluchtelingen uit onze stad te trappen wat dacht je wat die uitschijten dat is een regelrechte milieu ramp en de koste besparing dekt die die 418.000 euro dus mijn mening en een oplossing tada !!!

  2. Burt,
    Zullen we dan alle baasjes van beestjes waar kak of plas uitkomt er voor op laten draaien ongeacht of het een jong of een kat is?

  3. Nu gaan we allemaal op draaien voor het gat in de begroting van € 418.000,-

    laat de baasjes van het gat waar de stront uit komt maar lekker dokken!

  4. Het is óf voor ieder hond én kat belasting of geen belasting voor de hond betalen.
    Nu brengen de baasjes van honden € 418.000 in de Gemeentekas: als de baasjes van honden én de baasjes van katten zouden betalen is het een veelvoud.
    Alleen hondenbezitters belasten is ‘discriminatie’: een kat schijt en zeikt ook (als het beest buiten komt) in de openbare ruimte (en de tuinen van de buren).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,901FansLike
2,552VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
5.7 ° C
7.3 °
4.4 °
74 %
1.8kmh
99 %
wo
9 °
do
10 °
vr
11 °
za
14 °
zo
18 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.