16.4 C
Purmerend
zaterdag 13 juli 2024
HomePurmerendTweede deel bouw Crisis Noodopvang Asielzoekers Baanstee bijna gereed: capaciteit verdubbelt

Tweede deel bouw Crisis Noodopvang Asielzoekers Baanstee bijna gereed: capaciteit verdubbelt

Purmerend – Op dit moment worden er in het tentencomplex op de Baanstee dat dienst doet als Crisis Noodopvang voor Asielzoekers 225 personen opgevangen. Met man en macht wordt er nu gewerkt om de capaciteit te verdubbelen.

Achter de eerste tent wordt een tweede tent van gelijke afmetingen gebouwd. Deze tweede tent wordt op dezelfde manier ingericht, met het zelfde aantal bedden als de eerste. Nadat de tussendoeken worden weggehaald, zal er een nieuwe grote ruimte ontstaan, met een dubbele capaciteit. Ook zal er een tweede cateringtent met picknick tafels worden geplaatst. Naar verwachting zal dit tweede deel van de Crisis Noodopvang Asielzoekers na het weekend gereed zijn.

Situatie in het complex

De avond dat de eerste asielzoekers per bus arriveerden, was de tent nog verre van klaar. De slaapcabines stonden er nog niet en er was nog geen verwarming. Er werd bij aankomst van de eerste asielzoekers lekkage ontdekt langs de dakranden van het slaapgedeelte, welke in aller ijl verholpen moest worden. En pas gisteren was de cateringtent operationeel, waardoor er nu buiten de slaapvertrekken gegeten kan worden.

In het complex op de Baanstee verblijven veel kinderen. Kinderen, onder wie ook veel kleintjes, lopen rond door de opvang. Ze spelen met fietsjes en bezems. Vorige week deed de rechtbank nog een uitspraak dat de asielopvang in Nederland niet voldoet aan de eisen. De rechter oordeelde toen dat kwetsbare asielzoekers, onder wie kinderen, per direct niet meer in de crisisnoodopvang ondergebracht mogen worden. Het kabinet is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Een woordvoerder van het COA laat weten dat de regering eerst deze uitspraak zal afwachten, voordat hier actie op wordt ondernomen. “Het is gewoon erg moeilijk om plekken te vinden. Überhaupt is het verschrikkelijk dat er noodopvang nodig is.”

*** Verklaring gemeente Purmerend ***

De gemeente Purmerend heeft gevraagd om rectificatie mbt tot de capaciteit. Eerder gaven wij aan dat de maximale capaciteit 700 bedraagt. De gemeente heeft ons het volgende laten weten:

Op de tekening is te zien dat er slaapkamers voor 4, 5 of 6 personen zijn. De slaapkamers hebben schotten die een kamer iets kleine of iets groter kunnen maken. Bij de verdeling van de 225 mensen die nu opgevangen wordt, zijn slaapkamers op maat gemaakt door met een bed te verplaatsen of door een schot te verplaatsen waardoor een ruimte een extra bed meer of minder heeft. Wel is het zo dat er wordt doorgebouwd om straks meer mensen op te kunnen vangen, tot 450 personen totaal. Er worden nieuwe slaapkamers bijgebouwd en . bedden geleverd bij tot het totaal van die 482. (Red. De overige 32 bedden zijn zogenoemde isolatiebedden). Daardoor zijn er dus ook al slaapkamers en bedden gereed voor de nieuwe mensen die binnenkort arriveren. Maar die zijn logischerwijs nu nog niet bezet. Zodra de groep uitgebreid wordt, wordt er een nieuwe verdeling qua slaapkamers gemaakt binnen de beschikbare ruimte zodat alle bedden bezet zijn (met uitzondering van de isolatiebedden).

Foto’s: Regio PurmerendSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

6 REACTIES

 1. We zijn Bananerepubliek geworden , eerst 450 gasten daar nu hoor ik dat er 700 worden geplaatst in Baanstee Noord plus die honderd in van der Valk plus straks ook nog eens straks 300 in het voormalig politiebureau op de Waterlandlaan wat nu helemaal opnieuw gebouwd wordt , terwijl wij Purmerenders in 2015 de komst van een AZC hebben weten tegen te houden, nu komen ze via de achterdeur gewoon binnen, te triest voor woorden

 2. M.b.t. ‘ Verklaring gemeente Purmerend ‘ (waar amper door heen te komen is door de vele schrijf-, interpunctie- en grammaticafouten);
  Slaapkamers:
  Om de eerste lichting het “naar hun zin te maken” is er geschoven met bedden en/of verplaatsen scheidingswanden.
  Als alle 450 asielzoekers in De Basnstee zijn aangekomen wordt er een nieuwe verdeling qua slaapkamers gemaakt binnen de beschikbare ruimte: weer schuiven met bedden en/of verplaatsen van scheidingswanden.

  Ach ja, waarom iets één keer goed en afdoende doen terwijl het ook in meerdere keren kan (de belastingbetaler betaalt toch wel).

  Isolatiebed:
  Als een besmettelijke aandoening wordt vastgesteld, gaat de persoon in een isolatiebed.
  Om dit bed zit een soort tent die verdere besmetting van verplegend personeel of andere aanwezigen dient te voorkomen.
  De patiënt wordt hierin – afhankelijk van de ernst van zijn klachten – verzorgd óf voor verpleging elders opgenomen.

 3. En dit haal ik van de Facebookpagina van WijPurmerenders (ik kan alleen kijken, heb geen Facebook):

  Purmerend: nood opvang vluchtelingen purmernoord.
  Zoals u vast weet worden er vluchteling opgevangen in de baanstee hier in Purmerend. Vanaf donderdag staat er een container als u spullen wil doneren. Er is vooral behoefte aan winterjassen en kinderspeelgoed. Ook zoeken ze nog vrijwillergers.
  U kunt contact opnemen via volgende mail adres [email protected]
  Hartelijk dank

  Op de vraag waarvoor de vrijwilligers worden ingezet krijgt de reageerster dit ontluisterende antwoord: ‘u kunt die vraag via de mail adres stellen’.

  Terecht wordt op dit antwoord gereageerd met: ‘waarom via de mail? Kan toch gewoon openbaar hier of is het geheim?’ en ‘lijkt me handiger als het hier staat, dan kunnen mensen zien of mailen zin heeft’

 4. I am pissed off.

  De politiek verliest wel weer rap geloofwaardigheid.
  Van maximaal 100 bij Van der Valk nu al door naar 800 totaal?
  Eerst zeggen dat het er 450 zouden zijn op locatie Baanstee tot december 2022.
  Huh max 450: op slinkse wijze zijn het er dus 2 x 350= 700!
  Dat worden er vast nog veel meer en ik ga er van uit dat de duur (= tot december 2022) ook zal worden verlengd met maanden zo niet een jaar.
  Nou zag ik op de bouwtekening al dat de huidige tent heel strategisch in een hoek was geplaatst.
  Slinks zodat er nog makkelijk minimaal 1 bij kan.
  En waarom anders staan er 4 aggregaten van een formaat vrachtwagen (met een totaal verbruik van 800 liter diesel per dag per stuk), die behoorlijk wat brandstofkosten hebben én heel veel luchtvervuiling veroorzaken.

  Maar de Overheid vraagt de brave burger wel om maatregelen ter bescherming van het klimaat te nemen (veelal op kosten van die brave burger), zuinig te zijn met energie (=elektra, warmte, water, brandstof), zuinig te leven etc. etc.
  En vooral de nieuwelingen een warm welkom geven, in de ruimste zin des woords.

  Yes: I am pissed off.

 5. De gemeente Purmerend (#purmerend) heeft nu echt alle respect en credits bij bewoners verloren door weer op eigen houtje het aantal opvangplekken in de Baanstee Noord te verhogen van de geplande 450 naar 700.

  Op dit moment, met de uitbreiding van 250 plekken extra, vangt de gemeente Purmerend/Beemster dan bijna 1000 asielzoekers op.

  Onacceptabel, asociaal beleid en niet te tolereren in een stad als Purmerend.
  Officiële stukken vanuit de gemeente Purmerend hebben altijd gesproken over maximaal 450 asielzoekers op de Baanstee en zeker nooit over 700.

  Dit asociale gedrag van onze gemeenteraad moet stoppen en de verantwoordelijke wethouder zal zich moeten verantwoorden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
16.4 ° C
17.2 °
15 °
76 %
6.7kmh
100 %
za
16 °
zo
19 °
ma
22 °
di
21 °
wo
24 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.