19.2 C
Purmerend
dinsdag 16 juli 2024
HomeOVDeze week opnieuw staking streekvervoer - vanaf woensdag rijden er 3 dagen...

Deze week opnieuw staking streekvervoer – vanaf woensdag rijden er 3 dagen minder bussen

Regionaal – Vakbond FNV heeft haar leden die werkzaam zijn in het streekvervoer weer opgeroepen om deze week het werk neer te leggen. Ditmaal duurt de staking drie dagen: woensdag 19, donderdag 20 en vrijdag 21 oktober.

Het is niet voor het eerst dat FNV een staking aankondigt. Zo legde een gedeelte van de chaffeurs in Waterland eerder al het werk neer in juni en tweemaal in september. Toen ging het telkens om één dag.

Vervoerders roepen FNV op om niet de staken

De vervoerders, verenigd in de VWOV, hebben FNV opgeroepen om af te zien van de staking. Voorals nog lijkt de staking echter door te gaan. De bond is het niet eens met de CAO die wordt uitgevoerd en wil een verbetering in de beloning en andere arbeidsvoorwaarden.. Vakbond CNV ging eerder wel akkoord met deze CAO.

Tijdens de eerdere stakingen dit jaar had de vervoerder te maken met een uitvalspercentage tussen de 30 en 40 procent.

EBS

Niet alle bussen vallen uit

EBS kan niet van te voren inschatten welke bussen uitvallen. De busmaatschappij heeft geen inzicht welk percentage van de 400 chauffeurs lid is van vakbond FNV en hoeveel van deze leden het werk daadwerkelijk zal gaan neerleggen. Tijdens de eerdere stakingen dit jaar had de vervoerder te maken met een uitvalspercentage tussen de 30 en 40 procent. EBS mag wettelijk gezien de uitgevallen ritten niet opvullen met ander personeel. Het zogenoemde stakingsbreken is verboden in ons land.

Plan kort van te voren de reis

Als de stakingen doorgaan, rijden er naar verwachting op 19, 20 en 21 oktober minder bussen dan normaal. We adviseren je daarom om op deze dagen te kiezen voor ander vervoer, of zo mogelijk thuis te werken. Hou er in elk geval rekening mee dat bussen uit kunnen vallen. In de reisplanners (zoals 9292) en op de elektronische halteborden wordt zo goed mogelijk aangegeven welke ritten vervallen. Dat kan helaas maar kort van te voren worden ingeschat.

Noodklok

De vakbond en de leden begrijpen dat staken in het openbaar vervoer voor overlast voor het publiek kan zorgen. ‘Dat de leden toch staken, laat zien hoe hoog de nood is’, aldus Van Der Gaag. Bovendien is de staking volgens de vakbond ook in het belang van de reizigers. Met de stakingen luidden de medewerkers namelijk tegelijk de noodklok over de verschraling van het streekvervoer die al jaren bezig is.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

3 REACTIES

 1. Dagmar, doe niet zo hysterisch. Vorige keren reed twee derde van de bussen wel. En steeds meer chauffeurs worden zachtjesaan stakingsmoe. De stakingsuitkering is aanmerkelijk lager dan het salaris dat ze zouden verdienen. Met de huidige prijzen voor boodschappen en brandstof is de lol er dan gauw af, ook voor de FNV-kleuters. Bovendien hebben de werkgevers aangegeven om binnen de huidige geldige CAO (dus die waar de FNV zinloos voor staakt) als tegemoetkoming nog dit jaar iedere werknemer 1000 euro bruto uit te keren (parttimers naar rato). De stakingsbereidheid zal daardoor waarschijnlijk nog kleiner worden. Je kunt woensdag t/m vrijdag dus gewoon met de bus. Misschien iets langer wachten op een iets drukkere bus. Even rekening mee houden, kerel. En laat iedereen eens zorgen dat ze hun OV-chipkaart bij de hand hebben als de bus aankomt. Dan kunnen we misschien eens een beetje op tijd rijden.

 2. Wat een stelletje rand debielen maar ja voor de FNV-ers is het nooit genoeg
  er is al een afspraak :

  17 oktober 2022, 09:38
  We hebben goed nieuws: alle werknemers die vallen onder de cao Openbaar Vervoer krijgen in november een extra eenmalige uitkering van 1.000 euro bruto. Dit geldt ook voor parttimers, zij krijgen deze uitkering naar rato. Uiteraard ontvangen ook de uitzendkrachten dit bedrag. Hierover hebben we zojuist afspraken kunnen maken met de werkgevers. Ze reageren hiermee op ons dringende verzoek van vorige week, om jullie in deze tijd van extreme inflatie tegemoet te komen.

  Dus gewoon rijden met die bussen

 3. De mensen die werken en met de streekbus reizen zijn weer de pineut.
  De scholieren en studenten hebben vakantie: een dagje uit met de streekbus gaat effe niet.
  Gewoon een dagje ergens heen met de streekbus: ook dat gaat effe niet.

  De ene staking naar de andere, het houdt niet op niet vanzelf.
  Ik begrijp al die automobilisten wel…….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
19.2 ° C
20 °
17.8 °
69 %
7.6kmh
93 %
di
19 °
wo
21 °
do
23 °
vr
26 °
za
27 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.