19.3 C
Purmerend
donderdag 20 juni 2024
HomePurmerendKogel door de kerk: geen Zwarte Piet meer in Volendam

Kogel door de kerk: geen Zwarte Piet meer in Volendam

Volendam – De kleur van Piet wordt dit jaar tijdens de Sinterklaasintocht in Volendam aangepast naar de huidige standaard. Dat laten de twee Sinterklaascomités in een gezamenlijk persbericht weten. “De sfeer rondom het Sinterklaasfeest wordt ieder jaar grimmiger en onze vrijwilligers worden zelfs bedreigd”, schrijven de twee comités.

Ze vervolgen: “Wij bevinden ons op dit moment in een spagaatpositie tussen het landelijke beleid en een deel van de lokale wensen. Met het oog op de veiligheid zijn we genoodzaakt een aanpassing te doen.”

Al decennialang verzorgen de stichtingen Sint-Nicolaascomité en Behoud van de Sint-Nicolaas Traditie een van de populairste Sinterklaasintochten van het land in de haven in Volendam met tientallen zwarte pieten. Om te zorgen dat de pieten onherkenbaar blijven is de hulp van een professionele schminker ingeschakeld. 

Vrijwilligers bedreigd

“Er zullen altijd mensen zijn die vinden dat we niet toe moeten geven aan bepaalde oproepen vanuit de landelijke maatschappij en dat de pieten roetzwart moeten blijven. We begrijpen dat invloeden en veranderingen van buitenaf soms lastig te bevatten zijn.”

De gemoederen in Volendam over de kleur van Piet lopen zo hoog op dat vrijwilligers die zich al jaren inzetten voor het Sinterklaasfeest zijn afgehaakt. Ook worden bestuursleden, comitéleden en vrijwilligers bedreigd op social media. 

Daarnaast liep vorig jaar een spontane demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op de lokale markt flink uit de hand. Oliebollen, eieren, vuurwerk en visafval vlogen door de lucht. De boodschap van de Volendammers was duidelijk. Zwarte Piet moet zwart blijven en de demonstranten waren niet gewenst.

De intocht in de haven met een spectaculaire vuurwerkshow kent een enorme aantrekkingskracht op kinderen uit het hele land en daarom gaan de comités alsnog overstag: “In de missie ons geliefde Sinterklaasfeest toekomstbestendig te maken, hebben we moeten concluderen dat er een aanpassing nodig is. Sinterklaas is namelijk niet meer overal welkom als hij zwarte pieten meeneemt.”

De Sinterklaasintocht in de haven van Volendam is zondag 13 november rond 18.00 uur. De Sinterklaascomités vragen aan de bezoekers: “Staakt uw wild geraas en geef ons het vertrouwen. We zullen u en uw kinderen niet teleurstellen.”Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Het verleden kun je niet veranderen, je kunt er wel van leren.
    Dat wil niet zeggen dat je alles maar moet afschaffen, vernietigen, herschrijven of doodzwijgen.
    En dat wil zeker niet zeggen dat hetgeen onze voorouders hebben gedaan ons nu aangerekend kan en mag worden.

    Ik hoop van harte dat het hier bij blijft.
    En ik hoop ook dat mensen de vrijheid houden, achter hun eigen voordeur, om het Sinterklaasfeest geheel naar eigen inzicht te vieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
19.3 ° C
21.7 °
17 °
70 %
0.9kmh
58 %
do
19 °
vr
20 °
za
18 °
zo
21 °
ma
22 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.