18 C
Purmerend
dinsdag 16 juli 2024
HomePurmerendVluchtelingen in noodopvang Purmerend mogen komende maanden blijven

Vluchtelingen in noodopvang Purmerend mogen komende maanden blijven

De crisisnoodopvang voor vluchtelingen aan de Baanstee-Noord in Purmerend blijft de komende maanden open. De gemeenten Purmerend en Edam-Volendam hebben dit besloten. In de tent op het industrieterrein aan de rand van Purmerend worden maximaal 450 asielzoekers opgevangen.

Begin oktober is de crisisnoodopvang in Baanstee-Noord aan de Visserijweg opgezet en dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. Zo zouden er mogelijke wantoestanden zijn bij de opvang en is zelf een onderzoek ingesteld door de gemeenten en de veiligheidsregio. Dat onderzoek loopt nog.

In de opvang zitten nu zo’n 330 personen, waaronder gezinnen. De komende weken zal nog een aantal groepen asielzoekers door het COA worden toegewezen aan de Baanstee-Noord. “Het is geen optie om deze mensen, veelal met kinderen, weg te sturen, wetende dat er nu geen andere opvangplek beschikbaar is. Bovendien dragen we met deze verlenging bij aan de oplossingen die het Rijk voor de langere termijn moet vinden”, aldus burgemeester Ellen van Selm van de gemeente Purmerend.

Tot juli

De komende maanden worden de vorderingen van het COA-plan voor de overname van asielzoekers besproken in de Veiligheidsregio. Het is nog niet duidelijk hoe de overname eruit ziet. Wel is duidelijk dat het vanaf 1 juli niet meer toegestaan is om mensen op te vangen in de tent op de Baanstee-Noord. De uitspraak van de Rechtbank Den Haag op 6 oktober bepaalt dat een crisisnoodopvang dan moet voldoen aan bepaalde eisen. De tent voldoet daar niet aan. 

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

6 REACTIES

 1. @Bob,
  Zullen we de kwalificatie van deze 450 ASIELZOEKERS overlaten aan mensen die er voor opgeleid zijn en de Rechterlijke macht?

  Een asielzoeker mag in Nederland 24 weken werken over een periode van 52 weken. Zijn asielaanvraag moet dan wel minstens 6 maanden in behandeling zijn. Werken kan alleen met een tewerkstellingsvergunning: asielzoekers die willen werken, moeten zelf werk zoeken.

  Een uitzondering is er voor het verrichten van werkzaamheden in de opvang: koken, schoonmaken, de buitenruimte onderhouden e.d.

  Pas als een asielzoeker een verblijfsvergunning ‘asiel voor bepaalde tijd’ van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft verkregen, krijgt hij als vergunninghouder dezelfde rechten en plichten als Nederlanders.

  Maar willen werken is één, kunnen en gaan werken is heel iets anders.
  Bijv.taalbarrières, gebrek aan specifieke (vak)opleiding kunnen onoverkomelijk lijken en/of zijn.

  Nederland heeft een vrij hoge standaard en behoorlijk eisenpakket voor functies in het onderwijs, de zorg, de (rijks)overheid, de bouw en het vervoer.
  Ik hoop dat deze eisen ook voor álle ‘nieuwkomers’ in de branches blijven gelden, zonder uitzonderingen.

  Werken kan gevolgen hebben voor toeslagen e.d.
  Ik ben van mening dat net waar bij ‘Sjaan’ of ‘Piet’ allerlei toeslagen worden afgenomen of verlaagd (bijv. als ze -meer- gaan werken) moet dit voor nieuwkomers (bijv. als zij -mogen- gaan werken in Nederland) niet anders zijn.

  Gelijke monniken, gelijke kappen: op álle fronten (en dat is meer dan werken).

 2. @Bob

  We kunnen ze nodig hebben maar ze moeten willen werken, willen aanpassen, vakkennis hebben of willen leren, kunnen communiceren en bereid zijn al “het gratis geld” (o.m. toeslagen) mogelijk te verliezen.

 3. We hebben de arbeiders hard nodig. We staan te springen om personeel. Er is bijna geen werknemer te vinden.

 4. De asielzoekers mogen vanaf 1 juli niet meer opgevangen worden in de tent op de Baanstee-Noordvan de Rechter maar dat houdt wsch niet in dat ze buiten Purmerend worden geplaatst.
  Wel in een luxere opvang met op relatief korte termijn een eigen woning en hereniging met de familie (=nareizenden).

  Het klinkt hard maar het is de keiharde waarheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
18 ° C
18.9 °
17.2 °
74 %
4.5kmh
96 %
di
18 °
wo
21 °
do
23 °
vr
26 °
za
27 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.