24.6 C
Purmerend
maandag 15 juli 2024
HomeRegionaalActie Vervoerregio: gratis ‘1,5 uur’-kaartjes voor lagere inkomens

Actie Vervoerregio: gratis ‘1,5 uur’-kaartjes voor lagere inkomens

Regionaal – Vervoerregio Amsterdam wil in 2023 gratis vervoerbewijzen verstrekken aan mensen die dit hard nodig hebben. Zo wil de Vervoerregio hen enigszins compenseren voor de gestegen tarieven in het openbaar vervoer. Wie in het gebied van de Vervoerregio wil reizen kan kaartjes aanvragen voor anderhalf uur vrij reizen. De kaartjes zijn vanaf april beschikbaar.

In lijn met de wens van de Regioraad om vooral lagere inkomensgroepen tegemoet te komen, is er gekozen voor het verstrekken van gratis kaartjes voor anderhalf uur vrij reizen. De kaartjes kunnen in alle bussen, trams en metro’s van de vervoerders in de Vervoerregio (EBS, Connexxion, GVB) worden gebruikt.

Vanaf april kunnen de kaartjes via een website worden aangevraagd door iedereen die tot 130 procent van het minimuminkomen verdient. Per huisadres kunnen tot maximaal acht kaartjes worden aangevraagd. Genoeg om met een gemiddeld gezin alle bestemmingen binnen de Vervoerregio te bereiken en weer terug te reizen.

Financieel leed verlichten

Voorzitter Melanie van der Horst: “Met deze actie van de Vervoerregio kunnen wij doen wat in ons vermogen ligt om het financiële leed voor de doelgroep die het hardst getroffen wordt komend jaar een beetje te verlichten. Ik ben vervoerders zeer erkentelijk dat ze zo intensief met ons hebben meegedacht en straks meewerken om naar schatting meer dan 95.000 huishoudens in de Vervoerregio te kunnen ondersteunen. Natuurlijk zou het mooi zijn als alle reizigers gecompenseerd kunnen worden. Bijvoorbeeld door het afschaffen van de btw op vervoerbewijzen. Wij vragen het kabinet hier werk van te maken.”

Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio wil diegenen die het al financieel moeilijk hebben tegemoet komen en heeft daarom vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor tijdelijke acties. De ov-tarieven stijgen in 2023 met 7,24 procent. De prijsstijging is onontkoombaar door loon-, energie- en inflatieontwikkeling.

Vanaf april beschikbaar

Het plan wordt nu verder uitgewerkt. Vanwege de nodige voorbereidingstijd kunnen de ‘1,5 uur vrij reizen’-kaartjes naar verwachting vanaf april worden verstrekt.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

 1. De groep nipt boven 130% wordt nog harder getroffen, amper gecompenseerd en moet gewoon iedere verhoging (incl.die van het OV) aftikken.

  Per 1 januari gaat het wettelijk minimum(jeugd)loon in één keer met 10,15% omhoog.
  Alle aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen stijgen mee (=Participatiewetuitkeringen, IOW, IOAW, IOAZ, AOW, Anw, Wajong, WW, WIA, WAO, Ziektewet en Toeslagenwet).
  De AOW stijgt met 8%.

  Sowieso stijgen de NETTO inkomens p.m.:
  Minimumloon: Bruto salaris 1934> Netto stijging =218
  Modaal salaris: Bruto salaris 3086> Netto stijging = 91
  Anderhalf keer modaal: Bruto salaris 4629>Netto stijging = 87
  AOW alleenstaande: Bruto salaris 1353> Netto stijging= 92
  AOW getrouwd/ samenwonend p.p.p.m.: Bruto salaris 920> Netto stijging= 57

  Mensen met kindere krijgen hogere vergoedingen als bijdrage in de kosten voor kinderen.
  Het gaat om het kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en kinderbijslag.

  Het geeft niet maar ga niet, maar ga niet lopen schreeuwen dat de groep met een inkomen van maximaal 130% van het wettelijk minimumloon loon het altijd het slechts treft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,959FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
24.6 ° C
26.2 °
23.3 °
54 %
1.8kmh
100 %
ma
25 °
di
18 °
wo
22 °
do
23 °
vr
26 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.