7.8 C
Purmerend
vrijdag 19 april 2024
HomeRegionaalGeen grote incidenten tijdens jaarwisseling in de regio

Geen grote incidenten tijdens jaarwisseling in de regio

Regionaal – De jaarwisseling is in Zaanstreek-Waterland verlopen zonder grote incidenten. Geplande evenementen, zoals vreugdevuren, waren geannuleerd vanwege de harde wind. In tegenstelling tot voorgaande jaren, mocht in bijna de hele regio weer vuurwerk worden afgestoken. Brandweer en ambulance hadden het drukker dan afgelopen jaren, toen nog de coronamaatregelen golden. Schade was vooral het gevolg van vandalisme met vuurwerk en de harde wind. Vonken van vuurwerk leidde op verschillende plekken tot kleine brandjes. 

Voor de politie was het een rustige jaarwisseling met opvallend weinig incidenten. Op veel plaatsen was het niet drukker dan tijdens een gemiddelde horecanacht. Alleen in de wijk Poelenburg in de gemeente Zaanstad was het een tijd onrustig. De rust op straat keerde weer terug, toen de politie extra agenten liet surveilleren in de wijk. 

Ambulancemedewerkers hadden een drukke nacht, laat de meldkamer weten. Ze kwamen 90 keer in actie tijdens de afgelopen jaarwisseling, ongeveer even vaak als vorig jaar. Er werden geen mensen behandeld met verwondingen door vuurwerk. Vorig jaar was dat wel het geval. Er zijn geen meldingen gedaan van agressie tegen ambulancemedewerkers.  

De brandweer zag veel vernielingen en schade door vuurwerk. Ze rukte afgelopen jaarwisseling 73 keer uit. In meer dan de helft van de gevallen ontstond brand door het afsteken van vuurwerk. Daarbij ging het vaak om containerbrandjes. Vorig jaar kwam de brandweer 56 keer in actie tijdens de jaarwisseling. In Zaandam en Purmerend leidde vandalisme door vuurwerk tot schade aan twee basisscholen en aan een brievenbus in de Purmerendse wijk Weidevenne.

Foto: Embedded uit Facebookgroep Wij Weidevenners – Adu Wijnhard

Ook harde wind leidde tot schade. Vonken van vuurwerk leidden hier en daar tot kleine brandjes. In Purmerend waaide een vuurpot om waardoor vuurpijlen de woning in schoten, in plaats van in de lucht. Er brak gelukkig geen brand uit, het vuurwerk leidde wel tot schade aan de woning.  

Op de meeste plekken in de regio kon de brandweer ongehinderd aan het werk. Alleen in de Volendam kregen brandweermensen tot twee keer toe vuurwerk in hun richting gegooid tijdens het blussen van een brand in een ondergrondse container. Aanwezige straatcoaches konden dit helaas niet voorkomen.

 GemeenteIncidenten brandweerRitten ambulance
Edam-Volendam 46
Landsmeer10
Oostzaan21
Purmerend2529
Waterland12
Wormerland24
Zaanstad3848
Totaal7390
Bron: VRZW


Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,874FansLike
2,548VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
lichte regen
7.8 ° C
8.4 °
7.2 °
80 %
6.3kmh
100 %
vr
9 °
za
7 °
zo
10 °
ma
10 °
di
8 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.