18.1 C
Purmerend
zondag 14 juli 2024
HomeBeemsterNieuwjaarstoespraak burgemeester van Purmerend Ellen van Selm "stad en platteland hebben elkaar...

Nieuwjaarstoespraak burgemeester van Purmerend Ellen van Selm “stad en platteland hebben elkaar nodig”

Beste mensen, voordat ik u een heel gelukkig en gezond 2023 toewens, sta ik graag stil bij het afgelopen jaar en bij het jaar dat wij vandaag beginnen. Het was voor mij persoonlijk een bijzonder jaar. Niet in het minst omdat ik hier in Purmerend als burgemeester begon. Vorig jaar rond deze tijd hield ik mijn laatste nieuwjaarsinterview in Opsterland, in Friesland. Dat het daar de laatste keer was wist ik toen natuurlijk nog niet. Ik wist daar, na 8 jaar burgemeesterschap, wel precies wat ik moest zeggen, wie ik wilde noemen en waar het om ging. Zo ver ben ik natuurlijk nog niet in Purmerend. Ik ben vandaag precies 100 dagen onderweg en ik wil u graag deelgenoot maken van wat ervaringen.

De eerste periode staat voor mij in het teken van ontmoeting en nieuwsgierigheid. Naar de mensen, de organisaties en verbindingen in onze gemeente. Wie wonen hier, wat houdt hen bezig, wat gebeurt er als je een praatje maakt op straat of in een winkel. Ik heb veel afspraken maar ook veel toevallige ontmoetingen. Bij het fietsen met wijkmanagers door de wijken van Purmerend en door de Beemster. Vragen stellen, kijken, handen schudden, korte en lange gesprekken. Bij de brandweer langs, met de politie mee, op verschillende scholen kijken, naar het museum, de kaasfabriek, voetbalvereniging Purmersteijn. Sinterklaas ontvangen, naar de Wereldtuin in de Beemster, Wherelant, het Waterlands Archief, bezoekerscentrum Beemster, ondernemers bij de VOWA, Markstad Purmerend, de Vrienden voor Purmerend. De stichting Fight Cancer Purmerend Beemster, de dichterskring Waterland, RTV Purmerend waar ik straks eindelijk officieel ga kennismaken, en ga zo maar door. Heel mooi vond en vind ik het – en het smaakt naar meer. Mijn agenda puilt uit van de afspraken voor de komende maanden.

Mij valt op dat bijna iedereen trots is op Purmerend en op de Beemster. Velen van u zetten zich in om er gezamenlijk wat moois van te maken. U ziet het als er iets aan schort en wat u er aan wilt doen. Velen zetten zich in voor de leefbaarheid in de gemeente, waarbij de menselijke maat centraal staat.

In het bestuur zie ik een gemotiveerde gemeenteraad die vol gaat voor de zaken die in onze nieuwe gemeente spelen. Over en weer verdiepen Purmerend en de Beemster zich in elkaar; het is een plezier om voorzitter van die raad te zijn. Ik heb al zes nieuwe raadsleden en twee nieuwe wethouders mogen installeren, een ongebruikelijk hoog aantal. Een paar is weliswaar waarnemer, maar het is goed om oog te houden voor werkdruk en continuïteit in het bestuur.

De overgang van het platteland van Friesland naar de stad Purmerend, gefuseerd met de Beemster werd duidelijk gemarkeerd toen een paar uur na mijn installatie een plofkraak plaatsvond. Daarmee stond ik gelijk op scherp, en dat is -merk ik- ook nodig. De openbare orde en veiligheid is een flink gevulde portefeuille. Gemeente en netwerkpartners zitten daar ook bovenop.

Dan de terugblik op de jaarwisseling. We kijken gelukkig terug op een relatief rustige jaarwisseling. De brandweer moest wel een aantal keer in touw komen. Ik wil hier alle mensen van de hulpdiensten die vannacht in touw waren voor onze veiligheid heel hartelijk bedanken. Ik was zelf bij de briefing gisterenavond op het politiebureau; mooi en geruststellend om te zien hoe professioneel en met veel inzet de jaarwisseling ook daar wordt voorbereid. Hartelijk dank en veel waardering voor jullie werk en inzet.

We sluiten een jaar af waarin er veel is gebeurd. Misschien wel te veel. Ons land kwam weer op gang na de beperkingen van Corona. Wat waren we opgelucht dat de samenleving weer open ging. Er zijn wonden geslagen, we hebben verlies geleden en sommige gevolgen van de pandemie worden nu pas duidelijk. Gevoelens van eenzaamheid onder jongeren bijvoorbeeld.

We kregen vervolgens te maken met oorlog en heel veel mensen die hun ooit veilige omgeving hebben moeten verlaten. Het is verdrietig dat crisisnoodopvang het beste is wat we hen kunnen bieden. Een tent op een bedrijventerrein is geen oplossing, dat weten we allemaal. Maar het is wat we wél kunnen doen. Dat heeft veel gevraagd de afgelopen tijd. Van de medewerkers in de crisisnoodopvang, de ambtelijke organisaties, maar ook van de vluchtelingen zelf. Verplaatst worden van de ene noodoplossing naar de volgende. Je steeds een beetje minder welkom voelen. Het is daarom hartverwarmend om te zien wat er allemaal geregeld en georganiseerd wordt vanuit de samenleving. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan een meer solide oplossing.

Toen kregen we vlak voor de zomer een stikstofkaartje dat leidde tot veel gedoe. De hele stikstofdiscussie maakte pijnlijk duidelijk hoe groot de afstand is tussen stad en platteland. Maar vooral hoeveel mensen moeite hebben vertrouwen in de overheid te houden. Ik ben een groot voorstander van een goed samenspel tussen stad en platteland. Stad en platteland hebben elkaar nodig in het belang van de brede welvaart. Ook hier is verbinding nodig waar ik in onze gemeente en in de regio graag een bijdrage aan lever. En vooral hoop ik dat die verbinding leidt tot meer vertrouwen en tot beweging, in plaats van hakken in het zand.

Er komt nog meer zwaar weer onze kant op en deels zitten we daar al in. Hoge inflatie, stijgende energieprijzen, de oorlog op ons continent. Het lijkt een aaneenschakeling van crises. Uit bezorgdheid ben je soms geneigd daar veel aan te denken en aandacht aan te geven. Echter alles wat aandacht krijgt groeit.

Daarom wens ik ons toe om ook aandacht te geven aan het goede. Om ook het goede te laten groeien en je hart te laten verwarmen. We laten ons bijvoorbeeld raken door het mooie bericht uit Weidevenne waarin een bewoonster een groot geldbedrag ophaalde met haar buren om waardering uit te spreken voor hun vaste pakketbezorger Marouane. Of het verhaal van een van onze inwoners dat ik las in de NRC. Hij noemt zich de Zwerfinator en zet zich samen met anderen en de gemeente in tegen zwerfafval. Ik ga hem vast en zeker ontmoeten komend jaar. Dit zijn inwoners en initiatieven die er toe doen, omdat ze verbinding leggen met hun omgeving en de menselijke maat tonen.

We kijken er samen naar uit dat we als gemeente verder gaan groeien. De komende jaren bouwen we duizenden nieuwe woningen. Maar ontwikkelen als gemeente, als gemeenschap, gaat over veel meer dan bouwen alleen. Iedereen die dat wil, moet ook kunnen meedoen in de gemeente Purmerend. En dat geeft ons ook de kans om te laten zien waar we trots op zijn. Op onze geschiedenis, onze vrijwilligers, ons voedsel en onze sportclubs. In onze gemeente voeren we het gesprek met elkaar. Laten we de trots zien die we voelen. Trots op het landschap en onze voedselkamer. Trots op al dat moois dat elk jaar voortkomt uit de Beemster klei. Op de Beemster vrouwen die opstaan voor hun gemeenschap. Trots ook op wat je in de wijk kunt bereiken als je contact zoekt en naar elkaar omkijkt.

We kijken ernaar uit om vanuit onze gemeente de verbindingen in de regio te versterken. We hebben goede contacten met onze buurgemeenten, in Zaanstreek/Waterland en in de MRA. Wij hebben hierin een belangrijke rol en verantwoordelijkheid. We houden onze blik daarom gericht op de eigen gemeente én op de omgeving. Om van elkaar te leren, elkaar te inspireren en samen te werken aan een krachtige regio.

Ik kijk ook uit naar de gesprekken met al die Purmerenders en Beemsterlingen die komend jaar hun 60-, 65- of zelfs 70-jarig huwelijk mogen vieren. Mijlpalen zijn dat. Afgelopen jaar hebben ruim 150 echtparen in onze gemeente zo’n jubileum gevierd. Ik mag daar regelmatig bij zijn. Voor mij zijn dat bijzondere bezoeken met gesprekken over familiegeschiedenis in Purmerend of de Beemster.

Ik kijk ernaar uit om met u te juichen voor onze regionale atleten. Afgelopen jaar hebben we veel sporttalenten mogen huldigen. Sport verbindt ons. Als sporters uit onze gemeente het goed doen, voelen we met zijn allen die trots. Daar staan we graag bij stil. Laat u het ons daarom weten als een sporter uit Purmerend of de Beemster een mooie prestatie neerzet? Dan is er komend jaar volgens mij weer genoeg te vieren.

Ik kijk, kortom, ontzettend uit naar dit jaar. Hoe mooi is het als we voor 2023 besluiten om de nadruk te leggen op wat ons verwarmt en verbindt. Uw bijdragen, inzichten en aandacht zijn daarbij niet alleen heel welkom, ze zijn onmisbaar. Daar kijk ik naar uit.

Ik wens u allen van harte een heel gelukkig en gezond 2023.

Ellen van Selm, Burgemeester van PurmerendSteun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,958FansLike
2,558VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
half bewolkt
18.1 ° C
19 °
17 °
73 %
5.4kmh
83 %
zo
20 °
ma
23 °
di
21 °
wo
22 °
do
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.