9.8 C
Purmerend
zondag 10 december 2023
HomeRegionaalInflatie 9,6 procent in december "voeding 17 procent duurder"

Inflatie 9,6 procent in december “voeding 17 procent duurder”

Regionaal – Consumentengoederen en -diensten waren in december 9,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In november was de inflatie 9,9 procent. De prijsontwikkeling van energie had een drukkend effect op de ontwikkeling van de inflatie, kleding en voeding hadden een verhogend effect.

Met het decembercijfer is ook de inflatie van 2022 bekend. Consumentengoederen en –diensten waren in het afgelopen jaar 10,0 procent duurder dan in 2021.

Het CBS publiceert naast het algemene inflatiecijfer maandelijks ook wat de inflatie is exclusief de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) en brandstof. In december waren consumentengoederen en –diensten exclusief energie en motorbrandstoffen 7,5 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In november was de prijsstijging op jaarbasis 6,8 procent.

De inflatie wordt elke maand gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De CPI geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens. Een inflatie van 9,6 procent in december 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 9,6 procent hoger zijn dan in december 2021. De inflatie van 9,6 procent in december komt dus niet bovenop de inflatie van 9,9 procent in november.

Kleinere prijsstijging energie

De prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) had deze maand een drukkend effect op de inflatie. In december 2022 was energie 52 procent duurder dan in december 2021. In november was energie 70 procent duurder dan in diezelfde maand een jaar eerder.

In het najaar van 2022 kondigde het kabinet twee maatregelen aan om de energiekosten van huishoudens te verlagen: de tijdelijke maatregel voor tegemoetkoming in de energieprijzen en het prijsplafond op energie. De tegemoetkoming, die in november en december 2022 is uitgekeerd, wordt gezien als een inkomenssteun en heeft daarom geen invloed op de CPI. Het prijsplafond per januari 2023 heeft wel een directe invloed op de prijs van geleverde elektriciteit of gas en wordt daarom vanaf januari wel meegenomen in de CPI.

Motorbrandstoffen goedkoper

De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had een neerwaarts effect op de ontwikkeling van de inflatie. Motorbrandstoffen waren in december 7,0 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. In november 2022 was de prijsdaling 0,6 procent op jaarbasis.

Prijzen kleding en voeding stijgen

De prijzen van kleding en voeding zijn in december verder gestegen. Kleding was in december 12,3 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In november was de prijsstijging 6,6 procent. Voedingsmiddelen waren in december 17,0 procent duurder dan een jaar eerder. Vorige maand was de prijsstijging 15,7 procent. Dit verhogende effect van de voeding op de inflatie werd vooral veroorzaakt door brood- en graanproducten, en kaas en kwark.

Relevant artikel:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Alles wordt duurder maar de prijzen voor gezond eten (zeg maar: de schijf van 5) zijn langzamerhand niet meer betaalbaar voor Jan-met-de-Pet.

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,742FansLike
2,526VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.8 ° C
11.1 °
8.9 °
77 %
8.5kmh
87 %
zo
10 °
ma
9 °
di
8 °
wo
9 °
do
6 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.