17.3 C
Purmerend
zondag 21 juli 2024
HomeRegionaalBureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland: 131 discriminatiemeldingen in 2022

Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland: 131 discriminatiemeldingen in 2022

Regionaal – In 2022 nam het Bureau Discriminatiezaken (BD) Zaanstreek/Waterland 131 discriminatieklachten in behandeling. Dat waren er minder dan in de twee voorgaande jaren, toen er bijzonder veel meldingen binnenkwamen over coronagerelateerde gebeurtenissen.

Er namen toen relatief vaak mensen contact op die geen mondkapje wilden of konden dragen (uit protest tegen het overheidsbeleid of om medische redenen) en vervolgens een toegangsverbod kregen. Ook leefden er bezwaren tegen het Nederlandse vaccinatiebeleid. Meermalen zijn er mensen van Aziatische komaf uitgescholden of bespuugd.

In 2022 werd er nauwelijks melding gemaakt van dergelijke voorvallen, hetgeen de terugloop verklaart. Een vergelijking met de jaren vóór de coronapandemie geeft daarom een beter beeld van de stand van zaken. Vergeleken met de pré-coronajaren kon het BD vorige jaar een flinke stijging van het aantal meldingen noteren.

Ter vergelijking: in 2018 behandelde het BD 103 zaken, in 2019 113.

Bureau Discriminatiezaken

Ruim 1 op de 10 inwoners van Nederland van 15 jaar of ouder (11 procent) zei in 2021 zich in de afgelopen 12 maanden gediscrimineerd gevoeld te hebben. Dat zijn omgerekend ruim 1,6 miljoen mensen. Discriminatie en alledaags racisme kunnen leiden tot stress, ziekte, verstoorde verhoudingen en/of geweld. Erover praten vraagt om een veilige omgeving. Een omgeving waar je wordt gezien, gehoord en begrepen.

Bij het Bureau Discriminatiezaken kan iedereen kosteloos terecht voor steun en advies bij discriminatie of ongelijke behandeling. Zij bieden een luisterend oor, geven advies en helpen graag met het uitzetten van concrete acties. Ook als mensen vragen hebben of niet zeker weten of er sprake is van discriminatie kunnen ze bij het BD terecht. In alle gevallen worden klachten vertrouwelijk behandeld en indien gewenst anoniem.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,966FansLike
2,557VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
17.3 ° C
18.3 °
16.6 °
76 %
0.5kmh
88 %
zo
17 °
ma
21 °
di
20 °
wo
21 °
do
23 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.