19.5 C
Purmerend
zaterdag 22 juni 2024
HomePurmerendPurmerender verdacht van afpersing in vereniging en overval op Groningse coffeeshophouder "kaken...

Purmerender verdacht van afpersing in vereniging en overval op Groningse coffeeshophouder “kaken stijf op elkaar”

Groningen – Vier verdachten van de afpersing van de bedrijfsleider van twee Groninger coffeeshops houden de kaken stijf op elkaar over hun vermeende betrokkenheid bij deze zaak. Het slachtoffer is bedrijfsleider van de Groninger coffeeshops Reykjavik aan de Spilsluizen en De Vliegende Hollander aan het Zuiderdiep.

Ook over de overval op de opslag van beide coffeeshops in de Soephuisstraat op 11 augustus 2021 ontkennen de vier betrokkenheid, beroepen ze zich op hun zwijgrecht of zeggen ze van niks te weten. Zo bleek afgelopen maandag in de Groninger rechtbank. De vier zijn 24, 25, 31 en 35 jaar oud en komen uit Leeuwarden, Amsterdam en Purmerend.

In bakfietsen vervoerd

Toch denkt het Openbaar Ministerie een vrij precies beeld te hebben van wat er is gebeurd van juni tot en met augustus 2021. Op de telefoons van de verdachten bevond zich een schat aan informatie over de manier waarop de drie mannen en vrouw samen zouden hebben gespannen om de bedrijfsleider af te persen.

Een van de vier verdachten had een conflict met de bedrijfsleider van beide Groninger coffeeshops. De drie anderen zouden hebben geholpen bij de afpersing en de (voorbereiding op de) overval op de opslag waarbij ze een deel van de voorraad in bakfietsen zouden hebben vervoerd.

Miljoenen in bitcoins

Kort na de overval ontving de bedrijfsleider een app waarin hem werd gemeld dat de overval slechts een ‘waarschuwing’ was. De bakfietsbende wilde honderdduizend euro en miljoenen in bitcoins, anders zou hij doodgeschoten worden en zijn hele familie ‘vernietigd’.

De rechter hield de verdachten het technisch bewijs voor. Enkele verdachten zouden kort voor de overval op verschillende camera’s in de binnenstad zijn vastgelegd. Op telefoons van een verdachte zijn beelden aangetroffen van coffeeshop Reykjavik, gemaakt om het slachtoffer duidelijk te maken dat zijn afpersers in de buurt waren. Er zijn chats gevonden waarin de verdachten appen over Cannes, waar het na de overval ‘veilig’ zou zijn. In een andere chat is te lezen hoe ze afspreken met welk verhaal ze zich zullen verdedigen in het politieverhoor.

Safehouse

Op een aangetroffen foto is de hand van een van de verdachten te zien. De verdachte houdt een telefoon vast waarop een afpersbericht te zien is. Op de telefoon van een van de verdachten werd een bitcoinaccount aangetroffen. Exact dit nummer is gestuurd aan het slachtoffer.

De politie nam de bedreigingen dermate serieus dat ze de bedrijfsleider in een safehouse plaatste. De beide coffeeshops sloten enige tijd de deuren. De bedrijfsleider moest een ton afleveren op het Sontplein in de Stad. Dat deed hij, maar onder het toeziend oog van de politie. Een 25-jarige verdachte uit Purmerend die de tas in ontvangst nam, werd meteen opgepakt. Hij wil niet vertellen in wiens opdracht hij naar het Sontplein ging.

Weigeren te verklaren

De verdachten weigeren te verklaren over elkaar. Verder ontkennen ze de in twee talen voorgehouden feiten – drie van de vier werden bijgestaan door een tolk Hebreeuws.

Tenminste twee verdachten zouden naast afpersing van de bedrijfsleider van de coffeeshops ook geprobeerd hebben een bevriende 70-jarige boekhouder af te persen. Na een avondje drinken bij de boekhouder thuis, bleef hij achter met een dame die later een prostituee bleek te zijn. Vervolgens werd hij afgeperst met compromitterende beelden waarop hij te zien was met de dame. Ook in dit geval werden verdachten geconfronteerd met technisch bewijs. Ook hier hielden de verdachten vol niets met de afpersing te maken hebben.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Je bent (voor zover ik weet) niet verplicht in Nederland, mee te werken aan je eigen veroordeling.
    Dit houdt in dat je geen belastende verklaring hoeft af te leggen, of bewijzen moet verzamelen die tegen je zelf gericht zijn.
    Maar of het slim is om dan te gaan staan liegen, dat denk ik niet. Want alles wat je daarna aangeeft wat wel de waarheid is, wordt niet meer serieus genomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,945FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
licht bewolkt
19.5 ° C
21.7 °
17 °
70 %
1.3kmh
32 %
za
19 °
zo
22 °
ma
22 °
di
25 °
wo
25 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.