9.8 C
Purmerend
zondag 10 december 2023
HomePurmerendWOZ-waarden flink gestegen in de regio, Purmerend +18,9%

WOZ-waarden flink gestegen in de regio, Purmerend +18,9%

XENOS kerst

Regionaal – De WOZ-waarde van woningen die veel mensen de komende weken van hun gemeente ontvangen stijgt sterk. De gemiddelde stijging van de WOZ-waarde van een woning komt dit jaar uit op 17 procent landelijk. Dat heeft de waarderingskamer bekend gemaakt.

Opvallend want de huizenprijzen daalden de afgelopen maanden juist. Volgens de NVM gemiddeld in 2022 met bijna 6 procent. Dat er nu nog sprake is van een stijging van de WOZ-waarden komt doordat gemeentes de WOZ-waarden voor dit jaar baseren op de waarde van de woningen op 1 januari 2022. Voorafgaand aan die datum stegen huizen nog hard in prijs en pas later in 2022 begonnen de prijzen te zakken. De nieuwe WOZ-waarde is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2022.

In Purmerend is de stijging met 18,9% meer dan het landelijk gemiddelde. In Wormerland is de stijging het grootst met 20,0%. Edam-Volendam (12,2%) zit met bijna vijf procent onder het landelijk gemiddelde. Waterlandse huiseigenaren krijgen een gemiddelde stijging van 11.5% op hun woningwaarde.

Wel geeft de Waarderingskamer aan dat de waardestijging van een woning afhangt van verschillende factoren zoals de ligging, het type woning en de status van het onderhoud. Het kan dus zijn dat de waarde van een woning meer of minder is dan het gemiddelde percentage zoals hierboven vermeld.

De WOZ-waarde is voor huiseigenaren relevant omdat deze gebruikt wordt voor heffingen zoals onroerendzaakbelasting (OZB), de rioolheffing en het eigenwoningforfait.

Op https://www.wozwaardeloket.nl kunt u de waarde van de woning en die in uw omgeving bekijken. Mocht hier nog als laatste datum het jaar 2021 staan dan moet u het gemiddelde percentage van uw woonplaats, zoals hierboven beschreven, erbij op tellen.Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

Wat u zegt


Advertentie


Onze Socials

9,742FansLike
2,526VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
9.8 ° C
11.1 °
8.9 °
77 %
8.5kmh
87 %
zo
10 °
ma
9 °
di
8 °
wo
9 °
do
6 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.