13.9 C
Purmerend
woensdag 19 juni 2024
HomeRegionaalOnderzoek TNO: bijna 1500 huishoudens in Purmerend leven in energiearmoede

Onderzoek TNO: bijna 1500 huishoudens in Purmerend leven in energiearmoede

Regionaal – Afgelopen jaar hadden maar liefst 600.000 Nederlandse huishoudens te maken met energiearmoede. Dit betekent, volgens onderzoeksbureau TNO, dat ze hoge energiekosten, slecht geïsoleerde huizen en lage inkomens hebben. Twee jaar geleden leefden nog 510.000 huishoudens in energiearmoede, een toename van 90.000 huishoudens.

Een grote groep huishoudens in Nederland heeft maandelijks moeite om de energierekening te betalen. Onderzoeker Peter Mulder stelt dat zonder steunmaatregelen het aantal huishoudens in energiearmoede nog veel hoger zou zijn geweest.

Het onderzoek toont aan dat de financiële compensatie de stijging van energiearmoede sterk heeft geremd. Zonder deze financiële ondersteuning was het aantal energiearme huishoudens vergeleken met 2020 verdubbeld tot ruim een miljoen.

Energiearme huishoudens gaven in 2022 naar schatting gemiddeld 12,7% van hun inkomen uit aan energiekosten, in 2020 was dat 9%. Dat is een gemiddelde stijging van de energierekening van energiearme huishoudens van € 65 per maand, tot gemiddeld € 190 in 2022.

Zonder compensatie was dit gemiddelde bedrag naar schatting opgelopen tot ongeveer € 260 per maand. Voor de totale populatie in Nederland schatten de onderzoekers dat huishoudens in 2022 gemiddeld 7,8% van hun inkomen kwijt waren aan energiekosten, tegenover 4,2% in 2020.

De meeste huishoudens die te maken hebben met energiearmoede, wonen in het oosten en noordoosten van ons land en in de grote steden.

Regionale cijfers

In de gemeente Purmerend heeft rond de 3,5% van alle huishoudens last van energiearmoede. Omgerekend zou het dan gaan om iets meer dan 1450 energiearme huishoudens.

In de gemeente Edam-Volendam is het percentage tussen de 3% en 4%. Daar zouden dan omgerekend zo’n 1250 huishoudens met energiearmoede te maken te hebben.

In Wormerland en Waterland ligt het percentage tussen de 4% en 5%. Omgerekend zou het in Waterland gaan om zo’n 800 huishoudens en in Wormerland om ongeveer 730 huishoudens.

Gezondheidseffecten

De cijfers suggereren bovendien dat vooral bij kinderen tot 18 jaar in huizen met een slecht energielabel waar de verwarming laag of uit staat sprake is van nadelige gezondheidseffecten. Door tocht, vocht en schimmel kunnen longproblemen als astma verergeren of gewrichtsklachten ontstaan. Ze hebben elf procentpunt hogere totale zorgkosten, vooral ziekenhuiskosten, dan kinderen uit huishoudens met een laag inkomen in een woning met een goed energielabel.

Binnen de groep energiearme huishoudens zijn de ziekenhuiskosten van kinderen in een woning waar de verwarming uit of te laag staat gemiddeld 17% hoger dan van jongeren in vergelijkbare woningen waar de verwarming wel aan staat.

Download hier het complete rapport (pdf)Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.9 ° C
14.5 °
12.8 °
80 %
1.8kmh
100 %
wo
18 °
do
19 °
vr
22 °
za
16 °
zo
14 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.