12.7 C
Purmerend
maandag 27 mei 2024
HomePurmerend'112 berichten' uit Purmerend van exact 100 jaar geleden

‘112 berichten’ uit Purmerend van exact 100 jaar geleden

Purmerend – Een overzicht van ‘112 berichten’ uit de kranten van het jaar 1923. Soms hilarisch en met de nodige humor. Alleen al het toen gangbare gehanteerde taalgebruik is interessant, zeker voor de jongere generatie. We doken de online krantenarchieven in bij het Waterlands archief en zette een paar ‘112’ berichten van toen op een rijtje.

6 januari 1923 – De Waterlander: Purmerend – Bij het scheiden van het oude jaar was het in ons stadje weer rumoerig, En helaas ging niet alles in vreugden deugd. In het Padjedijk ontstond een vechtpartij, zoodat de politie er aan te pas moest komen. Een der vechtersbazen promoveerde hierbij tot arrestant 1923. Een twijfelachtige eer!

16 januari 1923 – Purmerender Courant: Purmerend – Hedenmorgen moest de politie ingrijpen in een vechtpartijtje op de Varkensmarkt. Een paar marktbezoekers raakten hier met elkander aan het ‘knokken’. De politie scheidde de vechtersbazen en deed een elk zijns weegs gaan. Er bestaat een oude vete tusschen de boeren om een paard. De politie doet onderzoek, in deze zaak.

03 februari 1923 – Provinciale Noordhollandsche Courant: Purmerend – Van A. v. L. en J. de J. was ‘n paar dagen geleden de poes weggeloopen. Nu zag een jongen een poes op straat loopen en, meenende dat het de kat van J. was, bracht hij het dier bij hem. Toen v. L. hoorde, dat bij J. een kat was gebracht vermoedde hij dat het zijn poes was en hierop ging hij naar de J. en vroeg om diens kat te mogen hebben, daar het zijn poes was, wat de J. weigerde. Gevolg was inmenging der politie. Deze liet de poes op straat zetten tusschen de woningen van de J. en v. L. om te zien waar de poes zich het best thuis gevoelde. Poes ging dadelijk in de richting van de woning van de J. en werd daar met open armen ontvangen. Doch daar de poes zich evenals een mensch zou kunnen vergissen, liet de politie de kat de oefening herhalen, en ook nu begaf poes zich in de vorige richting, zoodat na dit werk de kat voorloopig aan de J. werd toegewezen. Daar v. L. hiermede nog niet tevreden was, moest poeslief nog een andere proef onderstaan en wel die van loting. Hiermede werd door beide personen accoord gegaan en viel het lot ten gunste van de J., zoodat voor de derde maal aan de J. de kat werd toegewezen.

04 maart 1923 – De Waterlander: Purmerend – In den vroegen morgen zagen twee rijksveldwachters te Purmerend, dat een jeugdige bakkersknecht in een bakkerij behulpzaam was bij het bereiden van deeg, terwijl hij op dat uur nog niet mocht werken. Dus een overtreding van de Arbeidswet. Toen de veldwachters in de bakkerij waren toegelaten was de jongen echter niet meer te zien. Op een daartoe gedane vraag van de politie antwoordde de bakker, dat zijn knecht nog sliep. De veldwachters wilden dan zijn slaapstee wel eens zien. Dat mocht. En toen bleek, dat de jongen inderdaad in bed lag en…. „sliep”. Hij snurkte althans. Doch toen de slapende bakker was wakker gemaakt, bleken zijn handen bedekt met versch deeg— Baas en knecht hebben toen maar bekend.

28 april 1923 – De Waterlander: Purmerend – In den Overweersche polder heeft dinsdagavond een ernstig geval van mishandeling plaats gehad. Naar wij vernemen was’ de aanleiding hiertoe, dat de veehouder Vesturing een knecht van bakker Kok te Kwadijk van zijn erf had verwijderd, nadat die knecht met zijn zoon aan het vechten was geweest. De veehouder heeft toen de bakkersknecht een schop gegeven. De bakker en zijn knecht, benevens diens broer hebben toen het plan opgevat om eens geducht met V. af te rekenen. Zij hebben hem bij een ander uit huis gehaald en daarna zóó mishandeld, dat hij bloedend gewond werd en zijn kleeren in stukken scheurden. Van deze mishandeling heeft V. aangifte gedaan bij de politie te Purmerend, zoodat proces-verbaal zal worden opgemaakt.

16 juni 1923 – De Waterlander: Purmerend. De politie heeft vier jongens aangehouden die in het „Witte Huis” in het Plantsoen veel vernieling hebben aangebracht. De jongste van de belhamels is spoedig weer in vrijheid gesteld en tegen de drie anderen van 9, 10 en 11 jaar oud is proces-verbaal opgemaakt. Daarna zijn zij aan de ouders teruggegeven.

18 augustus 1923 – Provinciale Noordhollandsche Courant: Purmerend – Dinsdag (marktdag) 13 juli werden op de markt te Purmerend twee rijwielen gestolen, waarvan de dader niet werd gevonden. Den volgenden dinsdag heeft de politie echter een Amsterdammer aangehouden, die men de vorige week op de markt had zien rond loopen. Na verhoor bekende bij de twee fietsen te hebben gestolen. Hij zeide ook, dat hij die rijwielen aan een anderen Amsterdammer had gegeven, die ze voor hem zou verkoopen. Ook deze werd gearresteerd. Daar er in den nacht van denzelfden dag ook te Ilpendam een rijwiel gestolen was, werd met de politie van Ilpendam een uitgebreid onderzoek ingesteld. Dit had tot resultaat, dat in de gemeente Waddinxveen zes rijwielen in beslag werden genomen. De gearresteerde heeft vijf van deze rijwielen herkend als door hem op verschillende plaatsen gestolen. Hij heeft voorts ook bekend den laatsten tijd tien rijwieldiefstallen te hebben gepleegd. Beide aangehoudenen zijn gistermiddag naar Amsterdam overgebracht, waar het onderzoek zal worden voortgezet. Ook eenige rijwielen zijn daarheen vervoerd.

06 oktober 1923 – De Waterlander: Purmerend – Aan het Oudelandschdijkje alhier, was het zondagavond lang niet pluis. Daar is de aldaar wonende C. Ploeger door drie zijner buren op ernstige wijze mishandeld. Hij bekwam bloedende wonden en ook zijn hem eenige tanden uit den mond geslagen. Zijn toestand was zoodanig dat opneming in het gasthuis noodig bleek. Tegen de daders J. D, P. D. en J. B. is proces-verbaal opgemaakt. De aanleiding tot het gevecht moet gezocht worden in een reeds langen tijd bestaande slechte verhouding tusschen P. en de anderen.

Zelf grasduinen in de krantenarchieven kan hier.

Lees ook:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,929FansLike
2,553VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
12.7 ° C
13.9 °
11.7 °
78 %
4kmh
100 %
ma
18 °
di
18 °
wo
15 °
do
14 °
vr
14 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.