In het achter ons liggende weekend was het weer raak! Vernieling en besmeuring van gemeentelijk eigendom. Niet de eerste keer in Purmerend. Was in 2015 al sprake van de vernieling van een groot deel van ons Amfitheater in het Leeghwaterpark. Kwam de ‘grootste partij’ in onze stad in maart 2016 met een bespreeknotitie om de mogelijke toekomst van dit openbare theater te bestendigen.
En zijn er pogingen gedaan door een spontaan burgerinitiatief om het theater een “duurzame en kleurrijke” metamorfose te geven. Daar mocht dan wel weer wat overheidscentjes in worden gestoken. Zo ook gebeurde.
Een aantal raadsleden – waaronder ikzelf – gaven toen al aan dat er een laatste keer zou moeten zijn om overheidsgeld te blijven pompen in een locatie waar steeds vandalisme plaatsvindt. Er moest paal en perk worden gesteld. Een groot deel van mijn bijdrage uit deze raadsvergadering van 9 maart 2016 blijkt niet meer te verstaan? Dit, omdat mijn bijdrage aan deze discussie door gebrekkige geluidskwaliteit wordt verhuld.
Na een grootscheepse lobbycampagne (burgerinitiatief?) voor het duurzaam behoud van het trappentheater in februari 2022 zijn er inmiddels tienduizenden euro’s besteed aan de kleurrijke metamorfose met regenboogdictaat. Feestelijk geopend in september van dat jaar en zelfs nog vereerd met koninklijk bezoek.
En de apotheose (ontknoping) van dit belastinggeld verslindende verhaal?
Direct na de feestelijke opening werd er al fikkie gestookt tegen de nieuwe kleurtjes. Uiteraard snel verwijderd en schoongemaakt door onze gemeente. En nu dan weer! Nu even iets erger. Onze duurzame kleurtjes en inclusieve lettertjes op het ‘monument’ werden beklad en voorzien van teksten met homohaat. Let op… dit is geen genderhaat! Het ware dus beter dat betrokken vandalen een roze driehoek uit zouden hebben gekozen als kleurboekje van hun simpele zieltjes.
Gisteren werden de haatdragende vernielingen al ras verwijderd door de gemeente. En vooral buiten het nieuws gehouden, want ja hoe sneller dit soort gevoelige confrontaties uit beeld verdwijnen, hoe beter het is toch?
Zo houdt onze gemeente schoonmaakploegen op de been die al voor dag en dauw de troep van onze ‘woke’-jongeren onder het tapijt schuiven. Als wij naar buiten gaan om onze bijdrage aan onze samenleving te verrichten zien wij niet meer de omgetrokken hekwerken en heggen bij Columbuzz, niet de achtergelaten troep onder onze viaducten en dus ook niet de haat zaaiende shit op het amfitheater.
Dat laatste is uiteindelijk niet gelukt, dankzij het oplettend gedrag van inwoners die zich afvragen waarom de gemeente en media dit niet hebben opgemerkt? Er zal toch een wethouder moeten zijn die hier ‘goede sier’ mee wenst te maken? Die oproept tot opstand tegen dit soort vandalisme? Die ons met pannen en potten op de koemarkt een concert laat geven?
Een leger van jongerenwerkers schijnt actief te zijn in Purmerend. Omdat jarenlang de idee heeft postgevat dat jongerenwerkers vooral uit de eigen ervaringsdeskundige doelgroepen moeten komen. We moeten echter concluderen dat deze rekruten weinig in schijnen te brengen om de haat en verniel cultuur te doorbreken. Tot nu toe hebben de jongerenwerkers te maken met een voortdurend loyaliteitsprobleem, eens te meer omdat ze in hun functioneren vooral afhankelijk zijn van de acceptatie van de aan te sturen doelgroep zelf. Jongerenwerkers die hun uren declareren om te chillen met degenen die zij moeten begeleiden lijkt mij niet de juiste aanpak.
Het zou beter zijn dat Clup-Welzijn, die onze jongerenwerkers aanstuurt, stappen onderneemt om haar buitenactiviteiten meetbaar en controleerbaar te maken?
Uiteindelijk moeten we er met elkaar uitkomen. Wat mij betreft om een definitief besluit te nemen over de ‘duurzame’ toekomst van onze openbare voorzieningen, waaronder het amfitheater. Te beginnen met de kosten van het onderhoud en herstel door vandalisme, in mindering te brengen op de subsidie die we jaarlijks aan Clup Welzijn uitkeren. En is het opheffen van dergelijke voorzieningen uiteindelijk ook een optie. Maar dat laatste had ik in 2016 al voorgesteld, wat de gebrekkige selectieve geluidskwaliteit in de raadsvergadering van 9 maart 2016 niet meer laat horen.
1 februari 2023
Tor Narra
Relevant artikel: