13.6 C
Purmerend
dinsdag 18 juni 2024
HomeColumnColumn van Rob: gezellig en helemaal BIZ "een tank op de Koemarkt"

Column van Rob: gezellig en helemaal BIZ “een tank op de Koemarkt”

Purmerend krijgt een koopweekeinde, las ik vanochtend in het Noord Hollands Dagblad (NHD). Een keer per maand zullen alle winkels in de binnenstad op vrijdagavond en het hele weekend open zijn. Ook worden er activiteiten georganiseerd. Massaal komt iedereen in beweging en gaan we gezellig in de binnenstad winkelen en daar aan activiteiten meedoen. Ik kan niet wachten.

„Het koopweekeinde moet een leuke ervaring worden voor het winkelend publiek. Niet alleen maar winkelen, maar ook recreëren. Het stadje moet een plek worden waar de rest van de regio ook op af komt”, tekent verslaggeefster Tjarda Kuyt van het NHD op uit de mond van Henk Schulte, voorzitter winkeliersvereniging BIZ Purmerend.

Er zitten een hoop centjes in de pot van de BIZ want elke binnenstad ondernemer moet jaarlijks een verplichte bijdrage betalen. Met dat geld komt de binnenstad weer tot leven, zo is de bedoeling. Tijdens het koopweekeinde moet er voor iedereen iets te doen zijn. “Zoals een rode loper van de Kaasmarkt tot de Koemarkt, waar bijvoorbeeld kledingwinkels hun nieuwste collectie kunnen showen. Een naaldhakkenwedstrijd of stalletjes met authentieke Beemsterproducten: kaas, bloemen of honing”, zegt de voorzitter.

De eerste koopweekeinde is 24 tot en met 26 februari. “Een van de eerste weekeinde-activiteiten is een grote tank op de Koemarkt, waar mensen in en mee op de foto kunnen gaan. Of een poppenkast, met een show voor kinderen. Dat zijn leuke gezinsactiviteiten”, schrijft Tjarda op uit de mond van de voorzitter.

Aannemende dat de verslaggeefster het bij het rechte eind heeft door het juiste verhaal te brengen, vind ik toch wat van die tank. Een tank is een gepantserd militair gevechtsvoertuig met rupsbanden en met als hoofdbewapening een kanon dat als hoofdfunctie heeft om direct vuur af te geven. En wat komt er dan precies? Een lichte tank, een middelzware tank, een zware tank. Houdt de grond onder de Koemarkt dat wel? Zit er echte munitie in? Gaan ze nu eindelijk echt een keer knallen in de binnenstad? 

We hebben een oorlog in Oekraïne, de inwoners daar vluchten alle kanten op, we geven in Purmerend aan heel wat oorlogsvluchtelingen onderdak, de bommen slaan in huizen van burgers en het BIZ-bestuur Binnenstad vindt het interessant en blijkbaar gepast om maar even een tank op de Koemarkt te plaatsen want dat is blijkbaar leuk. Of de centen klotsen je om de oren en je moet toch wat doen, zal de gedachte zijn. Kun je even met een tank op de foto. Hoe cool is dat?

Je zult als binnenstad ondernemer je (verplichte) jaarlijkse bijdrage a 520 euro in het BIZ-fonds van de binnenstad storten en dan te horen te krijgen dat er een tank – want dat is gezellig – op de Koemarkt komt te staan. Ik zou meteen oproepen tot aftreden van het bestuur, maar ik ben dan ook geen binnenstad ondernemer.

Nu is het wel zo dat je in de binnenstad op sommige momenten een speld kunt horen vallen, maar om nu kanonnen – met een tank – af te gaan schieten? Daar zal de regio vast op afkomen. Ik concludeer dan ook dat dit idee met de koopweekeinden weer één grote poppenkast is en er niet voor zal zorgen dat we massaal de binnenstad ingaan om te winkelen en te recreëren. Net als jaren eerder met de slogan, waar bijna niemand (slechts 4%) wat over gehoord had, Purmerend = Waterlands Goed.

Mocht je toch willen gaan, de openingstijden van de koopweekeinden zijn als volgt: vrijdag van 9 tot 21 uur, zaterdag van 9 tot 17 uur en zondag van 12 tot 17 uur. Kun je gezellig met een tank of in een tank op de foto.

Update 13/02/2023:

Inmiddels is het bericht door het NHD aangepast in de online versie. In de papieren druk van afgelopen zaterdag staat het natuurlijk nog wel. “Dit bericht is aangepast”, schrijft het NHD. “Er stond dat er een grote tank kwam op de Koemarkt, dat moest een truckwagen zijn. Vanwege de commotie rondom het bericht is het evenement afgelast en wordt gekeken naar een nieuwe invulling.”

Relevante column:Steun Regio Purmerend met een kleine donatie. Alle kleine beetjes helpen en moedigen ons aan om nieuws te blijven maken. Voor iedereen. Alvast bedankt.


Gerelateerde artikelen

2 REACTIES

  1. Hoe kunnen ze het verzinnen een Tank op de Koemarkt zijn ze helemaal van God los een idioot idee en dat verzinnen de ondernemers van Purmerend

  2. Een tank terwijl wij hier mensen uit oorlogsgebied opvangen, hoe verzinnen ze het?
    S/on
    Met een beetje mazzel (=nieuwe staking) kunnen velen niet eens met de bus naar dit spektakel komen
    S/off

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in


Advertentie


Onze Socials

9,944FansLike
2,554VolgersVolg
1,637VolgersVolg

Het weer

Purmerend
bewolkt
13.6 ° C
15.6 °
12 °
72 %
0.5kmh
95 %
di
20 °
wo
18 °
do
20 °
vr
23 °
za
15 °

Laatste berichten

Laatste reacties

Chat openen
1
Tip de redactie!
Tip hier de redactie van Regio Purmerend of stel uw vraag.